BLACK WEEK DO -43%: Sprawdź diety | Sprawdź kursy

00 dni
00 godziny
00 minuty
00 sekundy
pipeta z suplementem

Odchudzająca dieta hCG – efekty, opinie, jadłospis

Dieta hCG, to kuracja odchudzająca, w trakcie której wymogiem jest stosowanie dodatkowych suplementów i hormonów. Dzieli się na 4 fazy, a główna z nich polega na spożywaniu 500 kcal dziennie! Sprawdź, czy stosowanie diety hCG jest bezpieczne i skuteczne.

Spis treści

Czym jest dieta hCG

Dieta hCG została opracowana w 1954 r. przez Amerykańskiego endokrynologa Simeonsa, jednakże teorię o spektakularnych efektach diety hCG spopularyzował Kevin Trudeau w swojej książce “Natural cures ”They” Don’t Want You to Know About”.

Dieta podzielona jest na cztery fazy:

  • faza regeneracji,
  • faza ładowania,
  • faza aktywacji,
  • faza stabilizacji,

łącznie trwające 49 dni.

Dieta hCG łączy w sobie ograniczenia kaloryczne oraz stosowanie hormonu hCG – gonadotropiny kosmkowej. Jest to hormon wydzielany w dużych ilościach w trakcie ciąży i odpowiada za prawidłowy rozwój płodu, stosowany jest również w leczeniu niepłodności oraz hipogonadyzmu [1].

Zdaniem Simeonsa, podawanie hCG ma wspomagać procesy odchudzania poprzez hamowanie głodu, nasilenie rozpadu tkanki tłuszczowej, jej redystrybucję (miejscowe spalanie) oraz wpływ na lepsze samopoczucie w trakcie odchudzania, w porównaniu do innych diet. Żadne z badań niesponsorowanych przez autora nie wykazały, aby stosowanie hCG w porównaniu do placebo przynosiło jakiekolwiek większe rezultaty, niż sama dieta z ujemnym bilansem energetycznym [2]. 

Przeczytaj także: Jaka dieta jest najlepsza?

Teoria Simeonsa, z racji swojej popularności i możliwych negatywnych konsekwencji podczas stosowania, została wnikliwie sprawdzona przez wiele badań naukowych. Metaanaliza z 1995 roku nie wykazała, żeby stosowanie hCG miało jakikolwiek wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Dodatkowo stosowanie jej nie jest bezpieczne z uwagi na oddziaływanie na hormony – może nieść za sobą wiele konsekwencji i nie powinna być stosowana bez nadzoru lekarza [3].

Wyjątkiem są badania prowadzone przez samego autora, jak jednak inni badacze wspominają, są one o słabej metodologii i nie powinno się na ich podstawie zalecać stosowania diety hCG.

Kiedy stosować dietę hCG

Dieta hCG jest dietą bardzo niskokaloryczną. Mimo że poprzedzona 5 dniami jedzenia dużych ilości kalorii, jest niebezpieczna w stosowaniu i może prowadzić do:

Jej efekty w postaci redukcji tkanki tłuszczowej nie są związane z magicznymi suplementami, które notabene są wymogiem podczas jej stosowania i kosztują 910 zł, a jedynie z bardzo niskoenergetyczną dietą, która nie zaspokaja nawet kaloryczności spoczynkowej przemiany materii (RMR). Tak naprawdę każdy przy spożywaniu takiej ilości kalorii by schudł, ale kosztem zdrowia i złego samopoczucia. Autor diety hCG zapewnia, że niweluje ona efekt jo-jo po jej zakończeniu, ale jest to po prostu bzdura [6].

Reasumując, diety hCG nie polecamy stosować w ogóle, u nikogo.

Przeczytaj także: Jak Sylwia schudła 23 kg w wieku 40 lat i dlaczego po 3 latach nadal nie ma efektu jo-jo?

Potrzebujesz konsultacji z dietetykiem? Przestań się dręczyć i oddaj się w ręce specjalisty. Pomogliśmy ponad 20 000 osób osiągnąć cel, a nasza opinia w Google to 5/5 na podstawie ponad 390 opinii. Szybkie, smaczne i indywidualne diety online to nasza specjalność.

Etapy diety hCG

Dieta hCG podzielona jest na 4 etapy:

  1. Regeneracja – ten etap ma trwać 3-5 dni. Autor diety hCG uważa, że konieczne jest przed stosowaniem diety, oczyszczenie jelit, wątroby i nerek z toksyn. Obecnie żadne badania nie potwierdzają tego, żeby „oczyszczenie z toksyn” miało w jakikolwiek sposób pomóc w redukcji. Pomijając oczywiście fakt, że pokarmy nie mają działania detoksykującego – to zadanie pełnią nasze organy (wątroba, nerki, płuca i skóra) [7],
  2. Doładowanie – etap ten ma trwać 2 dni, podczas niego powinniśmy spożywać duże ilości kalorii, korzystać z produktów tłustych oraz wysokoenergetycznych. Ma to na celu, „nasycić” nas przed kolejnymi tygodniami diety głodówkowej. Brzmi może ciekawie, ale niestety mija się z prawdą. Nasz organizm nie ma możliwości najeść się na zapas, bez skutków w odczuwaniu głodu w trakcie redukcji, gdyby tak było, to każda osoba z nadmierną masą ciała nie odczuwałaby głodu z uwagi na nadprogramowe kalorie, które doprowadziły do nadmiaru tkanki tłuszczowej. W jednym z badań już 4-dniowe ograniczenie energii o 65% drastycznie zmniejszyło stężenie leptyny (potocznie nazywany jako hormon sytości) oraz wpłynęło na zwiększone uczucie głodu [8].
  3. Aktywacja – faza główna, trwająca 21 dni. W jej trakcie należy spożywać jedynie 500 kcal dziennie! Wykluczyć z diety należy wszystkie produkty bogate w tłuszcz, cukier oraz alkohol. Już wiesz z poprzedniego akapitu, jakie są konsekwencje stosowania tak niskokalorycznej diety. Zdecydowanie odradzamy spożywanie tak małej ilości energii.
  4. Stabilizacja – ta faza również ma trwać 21 dni, a jej celem jest „wytworzenie nowych ścieżek metabolicznych” – autor niestety nigdzie nie tłumaczy, jaki jest tego cel i co to w ogóle znaczy. Niestety mimo trudnej i mądrze brzmiącej nazwy za tymi słowami nie kryje się magia w postaci ustabilizowania masy ciała i braku efektu jo-jo. Wręcz odwrotnie. Każda dieta, która nie nauczy nas zmiany nawyków żywieniowych, zakładając drastyczne wręcz zmiany w masie ciała, będzie wiązała się z ryzykiem efektu jo-jo. Naszym zdaniem nie ma sensu stosować takich diet, które nie przyniosą długoterminowych rezultatów.

Efekty stosowania diety hCG

Autor diety hCG obiecuje utratę około 10% masy ciała u mężczyzn oraz około 8% masy ciała u kobiet. W internecie można znaleźć wiele informacji o spektakularnych efektach na wadze po jej zastosowaniu.

Oprócz nich bardzo częste są również inne „efekty”:

Efekty diety hCG

Dodatkowo samo stosowanie hCG może wiązać się z:

  • zwiększonym ryzykiem zakrzepicy,
  • zespołem hiperstymulacji jajników (np. torbiele jajników),
  • zaburzenia przewodu pokarmowego (biegunka, ból jelit),
  • wieloma innymi działaniami niepożądanymi [9].

Co jeść na diecie hCG

Ilość i różnorodność produktów na diecie hCG jest mocno ograniczona. Z diety należy ograniczyć wszystkie produkty bogate w tłuszcz:

  • orzechy,
  • awokado, oliwki,
  • tłuste mięsa, ryby i produkty mleczne,
  • jaja,
  • słodycze i produkty przetworzone,
  • oleje, oliwa, masło i margaryna,
  • cukier i produkty z jego zawartością,
  • alkohol.

Przepisy na diecie hCG powinny być bardzo niskoenergetyczne, bo można spożywać tylko 500 kcal dziennie.

Należy korzystać z sycących owoców i warzyw oraz produktów białkowych. W przepisach diety hCG powinny znaleźć się: chudy nabiał, chude mięso, ryby, owoce i warzywa oraz mała ilość pełnoziarnistych produktów zbożowych [10].

Opinie o diecie hCG

Opinie na temat diety hCG są bardzo skrajne. Duża część kobiet jest zadowolona z efektów, ale jak wspominają, ciężko jest utrzymać wagę na długi czas.

Z naszej perspektywy nie warto stosować takiego systemu żywieniowego. Dieta hCG jest bardzo restrykcyjna a jej stosowanie, może skończyć się wieloma komplikacjami zdrowotnymi. Zdecydowanie lepiej postawić na zbilansowany jadłospis, który będzie dostosowany do naszych preferencji, stylu życia oraz pozwoli nam utrzymać rezultaty przez długie lata.

Redukcja masy ciała wcale nie wymaga stosowania suplementów o wartości prawie tysiąca złotych! Odpowiednio zbilansowana dieta, powinna dostarczać wszystkich witamin i składników mineralnych – wyjątkiem jest witamina D3, którą należy suplementować w miesiącach od września do kwietnia. Inne suplementy należy rozważyć indywidualnie.

Przeczytaj także: Jak stworzyć idealnie dopasowaną dietę

Dieta hCG – jadłospis

Jadłospis diety hCG jest bardzo restrykcyjny, bazuje na samych warzywach oraz źródłach białka takich jak chude mięso i ryby. Składa się z 3 posiłków, zawiera ok. 500 kcal, 60 g białka, 11 g tłuszczu oraz 40 g węglowodanów.

Dieta hCG jadłospis

Dieta hCG nie spełnia zapotrzebowania na większość witamin i składników mineralnych, jest niedoborowa w:

  • żelazo,
  • wapń,
  • magnez,
  • potas.

Długie stosowanie takiej diety zwiększa ryzyko niedoborów.

Podsumowanie

  • Dieta hcg jest bardzo niskoenergetyczna, zwiększa ryzyko zaburzeń miesiączkowania oraz niedoborów pokarmowych.
  • Jej stosowanie jest związane z dużym ryzykiem efektu jo-jo.
  • Suplementacja hCH, nie powinna być stosowana bez opieki lekarza, ponieważ niesie za sobą ryzyko wielu powikłań.
  • Jadłospis diety hCG jest monotonny, restrykcyjny i co najważniejsze – zdecydowanie zbyt niskokaloryczny.
  • Nie polecamy tej diety jako metody odchudzania.

Piśmiennictwo

Zacznij działać!

Zadbaj o sylwetkę i zdrowie!

Rozpocznij dietę

Zostań ekspertem z dietetyki!

Sprawdź kursy