Uwielbiasz szparagi, ale irytuje Cię nieprzyjemny zapach moczu po ich zjedzeniu? A może należysz do grona osób, które borykają się z ansomią szparagową, czyli nie odczuwają szparagowego zapachu moczu? Dowiedz się co z tym zjawiskiem mają wspólnego Twoje geny.
Spis treści
Jeżeli szukasz skutecznej diety odchudzającej to mamy dla Ciebie dwa darmowe jadłospisy dla kobiet (1850 kcal) i mężczyzn (2600 kcal), w których jest miejsce na spaghetti, tosty i ciasto czekoladowe. Oprócz pysznej diety dostajesz w pakiecie dużo merytorycznych informacji na temat odchudzania. Zapisz się do formularza poniżej, a w ciągu 5 min wyślemy Ci dwa odchudzające jadłospisy na maila.
Słońce za oknem muska nas swoimi promieniami po uśmiechniętych twarzach, a to oznacza jedno - sezon na szparagi! Śmigaj lepiej czym prędzej do sklepu, bo sezon na szparagi (kończy się trwa około 2 miesięcy) prawie tak szybko jak promocje na nasze eleganckie szkolenia.
Niezależnie od tego czy jesteś fanem zielonych, białych czy też fioletowych szparagów, każda z odmian jest bogatym źródłem witamin, składników mineralnych oraz mnóstwa związków bioaktywnych, dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu.
Kolejną zaletą szparagów jest łatwość ich przygotowania - można je ugotować w wodzie, przygotować na parze, podsmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. W przypadku białych szparagów, które są twardsze i bardziej łykowate należy pamiętać o ich obraniu (omijając główki), a te zielone wystarczy pozbawić tylko końcówki (wygnij ją i powinna sama pęknąć w miejscu, gdzie jej łykowata część przechodzi w mięciutką i pyszną „lepszą połowę”).
Przeczytaj także: Czy olej palmowy jest zdrowy? Fakty i mity
Szparagowy mocz zawdzięczamy przypuszczalnie dwóm związkom - metanotiolowi oraz tioesterowi S-metylowemu [1]. Te dwa obcobrzmiące związki lotne powstają w wyniku oddziaływania enzymów w naszym przewodzie pokarmowym na kwas asparaginowy zawarty w szparagach. Następnie trafiają one do naszego moczu, nadając mu charakterystyczny „szparagowy” zapach.
W badaniach wykazano, że osoby które nie są w stanie wyczuć szparagowej woni w swoim moczu również nie odczuwają jej w moczu innych osób [2]. Tak, zgadza się - na potrzeby nauki uczestnicy obcowali z próbkami moczu innych osób. Oznacza to, że po zjedzeniu szparagów prawdopodobnie każdy z nas wydala mocz o specyficznym zapachu, ale nie wszyscy są w stanie go wyczuć (a niektórzy są szczególnie wrażliwi na woń zapachu szparagowego moczu) [3].
Okazuje się, że za zdolność (lub jej brak) odczuwania szparagowego zapachu moczu odpowiedzialne są nasze geny (zmiany genetyczne zlokalizowane są w obrębie chromosomu 1, który zawiera wiele genów z rodziny receptorów węchowych typu 2) [4].
Według badań [4] ansomia szparagowa (mądra nazwa jak chcesz się pochwalić, że nie czujesz dziwnego zapachu szparagu w moczu po ich zjedzeniu xD) dotyczy 58% mężczyzn oraz 61,5% kobiet
Co więcej, szparagi nie są jednym produktem żywnościowym, który ze względu na posiadany „garnitur genowy” związane jest z odczuwaniem specyficznego smaku lub zapachu. Na przykład niektóre osoby unikają jedzenia kolendry ponieważ odczuwają po jej spożyciu „mydlany” posmak.
Specyficzny zapach moczu po szparagach nie jest szkodliwym zjawiskiem, chociaż dla niektórych może być to nieprzyjemna woń. Istnieje też całkiem spore prawdopodobieństwo, że należysz do grona osób dotkniętych ansomią szparagową, co oznacza że nie odczuwasz żadnego zapachu związanego ze spożyciem szparagów.
Piśmiennictwo
Nasz serwis jest #NieNaŻarty i lubuje się w ciastkach. Akceptując lub korzystając dalej z serwisu, wyrażasz zgodę na politykę prywatności i cookies.