Dieta przed kolonoskopią

Problemy żołądkowo-jelitowe mogą wiązać się z poważnymi chorobami m.in. choroba Leśniowskiego-Crohna, Wrzodziejące zapalenie jelita grubego. W celu diagnozy lekarz może wystawić skierowane na odpowiednie badania, w skład których może wchodzić kolonoskopia. Dieta przed kolonoskopią wymaga ograniczenia różnych grup pokarmów. Z tego artykułu dowiesz się, co jeść przed kolonoskopią, a czego nie jeść!

Spis treści

Co można jeść przed kolonoskopią?

Dieta przed kolonoskopią ma za zadanie przygotować organizm do prawidłowego przebiegu badania. Odpowiednie przygotowanie do kolonoskopii jest bardzo ważne. Zła dieta czy też niezastosowanie się do zaleceń lekarza może skutkować nieudanym badaniem i zwiększonym ryzykiem powtórzenia zabiegu, który do najprzyjemniejszych nie należy [1,2]. W takim razie co jeść przed kolonoskopią, aby dobrze przygotować się do badania?

Zalecana będzie dieta lekkostrawna, której celem jest ograniczenie czy też wykluczenie produktów, które długo się trawią i podrażniają przewód pokarmowy. M.in. dzięki jej zastosowaniu możemy dobrze się przygotować do badania i nie powtarzać go w niedalekiej przyszłości. Dieta lekkostrawna przed kolonoskopią będzie się charakteryzować większym spożyciem dobrze rozgotowanego ryżu, makaronu, jasnego pieczywa, chudego nabiału, gotowanego chudego mięsa czy też posiłków półpłynnych. W tych produktach nie ma błonnika lub też znajdują się jego bardzo małe ilości. A czy można jeść banany przed kolonoskopią? Tak, można zjeść banany, gdyż są lekkostrawne.

Przeczytaj także: Dieta lekkostrawna – zasady, produkty zalecane, jadłospis

Dieta ubogoresztkowa przed zabiegiem kolonoskopii

Warto wspomnieć o tym, iż dieta ubogoresztkowa i lekkostrawna (lub też łatwostrawna) to pojęcia często używane zamiennie. Jeżeli spotkasz się z nimi czy to na wizycie u lekarza, czy też w internecie, to wiedz, że są to te same pojęcia. Dobrze zaplanowana dieta ubogoresztkowa przed kolonoskopią pozwoli na prawidłowy przebieg badania i zwiększenie szansy postawienie prawidłowej diagnozy.

Dieta ubogoresztkowa co jeść

Produktami zalecanymi przed kolonoskopią będą te, które spełniają założenia diety lekkostrawnej. Tak więc przed kolonoskopią można spożywać:

Nabiałchudy twaróg, serek homogenizowany, chude mleko, skyr, kefir, maślanka
Tłuszczeolej rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek, masło
Mięsokurczak, indyk, chuda cielęcina
Rybydorsz, karp, pstrąg, morszczuk
Produkty zbożowepieczywo pszenne, kajzerki, biszkopty, kasza manna, kasza jaglana, makaron pszenny, jajeczny, ryż biały, płatki jaglane
Owocekisiele, budynie, galaretki, kompoty, musy, przeciery owocowe
Warzywadojrzałe jagodowe, winogrona bez pestek, banany, morele, jabłka pieczone i gotowane
Innemarchew, kabaczki, seler, soki warzywne

Tak więc co można zjeść jeden dzień przed kolonoskopią? Czymś płynnym na śniadanie może być kisiel czy też przeciery owocowe. Może to być też ugotowany i zblendowany ryż z jabłkiem i jogurtem (jogurt można zjeść dzień przed kolonoskopią). Biały ser w postaci chudego twarogu również można jeść przed kolonoskopią. W przypadku 3 dni przed kolonoskopią można zjeść więcej produktów spoza tej listy, pod warunkiem stosowania glikolu polietylenowego czy też roztworów siarczanów zaleconych przez lekarza [3]. Są to leki mające na celu odpowiednie oczyszczenie jelita przed badaniem kolonoskopii [4].

Czego nie jeść przed kolonoskopią?

Produktami niezalecanymi, których nie warto jeść przed zabiegiem, będą [5]:

Nabiałtłuste sery, dojrzewające, ser feta, serek topiony
Tłuszczesmalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde
Mięsowieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, marynowane i wędzone mięsa
Rybytłuste ryby np. karp, węgorz, sum
Produkty zbożowenasiona roślin strączkowych (fasola, ciecierzyca, soczewica), pieczywo żytnie, razowe, makarony pełnoziarniste
Owocegruszki, daktyle, zawierające pestki np. maliny, truskawki, kiwi
Warzywasurowe, cebula, czosnek, pory, ogórki, zawierające pestki np. pomidory
Innetłuste ciasta, torty, batony, orzechy, pestki dyni
Czego nie jeść przed kolonoskopią

Warte wspomnienia jest to, że nie powinno się spożywać produktów, które zawierają pestki. Mogą one zalegać w przewodzie pokarmowym i utrudniać przeprowadzenia badania. Tak więc czy można jeść pomidory przed kolonoskopią? Lepiej się powstrzymać od ich spożycia. Ponadto w dniu badania nie powinniśmy już spożywać posiłków.

Przeczytaj także: Czy czerwone mięso jest rakotwórcze?

Zalecenia w diecie ubogoresztkowej

Godnym poruszenia są również zalecenia diety lekkostrawnej poza samymi produktami zalecanymi i niezalecanymi. Dieta przed kolonoskopią powinna również wykluczać produkty tłuste, smażone, pieczone w tradycyjny sposób, wzdymające czy też ostro przyprawione. Sprawdzą się metody przygotowania posiłków jak [5]:

  • gotowanie na wodzie
  • gotowanie na parze
  • gotowanie w naczyniach bez wody
  • duszenie bez tłuszczu
  • pieczenie w folii przezroczystej i pergaminie

Co ciekawe, ostatnia kawa przed kolonoskopią może zostać wypita dzień przed badaniem. Kawa może nawet pomóc poprawić komfort w wypijaniu preparatów, bez wpływu na efektywność samej kolonoskopii [6].

Potrzebujesz jadłospisu przed zabiegiem kolonoskopii? Jeżeli tak, to zgłoś się do nas. Pomożemy Ci zaplanować prawidłową dietę przed kolonoskopią. Pomogliśmy ponad 20 000 osób osiągnąć cel, a nasza opinia w Google to 5/5 na podstawie ponad 390 opinii. Szybkie, smaczne i indywidualne diety online to nasza specjalność.

Dieta lekkostrawna przed kolonoskopią

Jak wcześniej wspomniano, przed kolonoskopią polecana będzie dieta lekkostrawna. Dzięki niej zmniejszymy ilość jedzenia, które może zalegać w jelitach podczas zabiegu. Ponad dieta ubogoresztkowa przed kolonoskopią świetnie współgra z przyjmowanymi lekami przeczyszczającymi. Dzięki takiemu połączeniu skutecznie oczyścimy jelita i zapewnimy sobie prawidłowy przebieg kolonoskopii, która do najprzyjemniejszych badań nie należy. Jeżeli chcesz dobrze przejść przez kolonoskopię, to zastosuj się do diety lekkostrawnej!

Dieta płynna przed kolonoskopią – co jeść?

Dieta płynna to częsty element stosowany 1 dzień przed kolonoskopią. Przy takiej diecie można spożywać kisiel, przeciery, soki owocowe, rosół w postaci bulionu czy też zupy krem. Dobrym rozwiązaniem jest zupa krem z marchwi, która jest polecana w diecie lekkostrawnej.

Przeczytaj także: Japońska dieta wodna – zasady, efekty, darmowy jadłospis

Czego nie jeść przed kolonoskopią?

Czego nie wolno przed kolonoskopią? To często padające pytanie po otrzymaniu informacji o potrzebie wykonania badania. Zdecydowanie warto będzie ograniczyć na 1 dzień przed kolonoskopią spożycie nasion roślin strączkowych np. fasoli, ciecierzycy, soczewicy. Mogą one długo zalegać w jelitach i utrudniać prawidłowe wykonanie badania. Dobrze by było również wstrzymać się przed spożyciem pełnoziarnistego pieczywa, surowych warzyw czy też owoców zawierających pestki np. maliny, truskawki, kiwi.

Przeczytaj także: Tych roślinnych produktów powinieneś unikać!

Co jeść po kolonoskopii?

Co najlepiej zjeść po kolonoskopii? Warto wypić napój z elektrolitami, z racji potencjalnego odwodnienia po przyjmowaniu środków przeczyszczających. Warto będzie również zastosować się do diety

lekkostrawnej. Jedzenie i napoje, które warto spożyć po kolonoskopii to [7]:

  • napoje z elektrolitami, woda, soki owocowe i warzywne
  • krakersy, biszkopty
  • zupy
  • gotowane warzywa
  • jogurty
  • białe pieczywo

Następnie warto wracać do standardowej diety, bogatej w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, tłuste ryby, chude mięsa i nabiał, zgodnej z zasadami diety DASH czy też diety śródziemnomorskiej. Diety te są uznawane za jedne z najzdrowszych na świecie i jak najbardziej warto stosować się do ich założeń. 

Przeczytaj także: Dieta przeciwzapalna – jadłospis, produkty zalecane, zasady

Co jeść przed kolonoskopią – przepisy

Dieta przed kolonoskopią jadłospis? Proszę bardzo! Przygotowaliśmy dla Ciebie przepisy, które możesz zjeść przed badaniem kolonoskopii. Niemniej pamiętaj, że idealnym rozwiązaniem byłoby skorzystanie z diety online od dietetyka po studiach. Indywidualny jadłospis i konsultacje na czacie pozwolą Ci świetnie przygotować do badania i uniknąć powtórzenia go w przyszłości!

Kanapki – z twarogiem i owocem

Składniki:

  • Ser twarogowy chudy – 125 g (0,6 x Opakowanie)
  • Banan – 120 g (1 x Sztuka)
  • Chleb pszenny – 90 g (3 x Kromka)
  • Skyr naturalny, jogurt typu islandzkiego – 75 g (0,5 x Sztuka)
  • Dżem wiśniowy, niskosłodzony – 30 g (2 x Łyżeczka)

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg wymieszać z jogurtem
  2. Podawać z pieczywem, dżemem i owocem

Tortilla – z pesto, szynką i mozzarellą

Składniki:

  • Tortilla pszenna (duża) – 60 g (1 x Sztuka)
  • Mozzarella light – 40 g (0,3 x Sztuka)
  • Ogórek – 40 g (1 x Sztuka)
  • Pesto zielone z bazylii – 30 g (1.5 x Łyżka)
  • Szynka z piersi kurczaka – 15 g (1 x Plasterek)

Sposób przygotowania:

  1. Tortillę posmarować pesto, zawinąć w nią składniki.
  2. Zawinięty placek można zawinąć w folię aluminiową i podgrzać.

Makaron – z mozzarellą i pesto bazyliowym

Składniki:

  • Mozzarella light – 90 g (0,8 x Sztuka)
  • Makaron ryżowy – 80 g (2 x Porcja)
  • Pesto zielone z bazylii – 30 g (1.5 x Łyżka)
  • Oliwa z oliwek – 5 g (0,5 x Łyżka)

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować, ser pokroić w kostkę.
  2. Wymieszać z pozostałymi składnikami.

Szejk – z mlekiem i odżywką

Składniki:

  • Mleko bezlaktozowe 1,5% UHT – 250 g (1 x Szklanka)
  • Banan – 120 g (1 x Sztuka)
  • Odżywka białkowa – izolat – 20 g (0,7 x Miarka)

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksować wszystkie składniki.

Koktajl mango – banan

Składniki:

  • Jogurt naturalny (1,5% tł.) bez laktozy – 200 g (10 x Łyżka)
  • Mango – 140 g (0,5 x Sztuka)
  • Banan – 60 g (0,5 x Sztuka)

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksować wszystkie  składniki.

Kleik ryżowy – z białkiem

Składniki:

  • Mleko bezlaktozowe 1,5% UHT – 300 g (1.2 x Szklanka)
  • Banan – 60 g (0,5 x Sztuka)
  • Kleik ryżowy – 50 g (5 x Łyżka)
  • Odżywka białkowa – izolat – 20 g (0,7 x Miarka)

Sposób przygotowania:

  1. Kleik wymieszać z odżywką, zalać mlekiem
  2. Wymieszać.
  3. Dodać pozostałe składniki.

Podsumowanie

Odpowiednia dieta przed kolonoskopią pozwoli na prawidłowy przebieg badania. Zalecana jest dieta lekkostrawna (inaczej ubogoresztkowa czy też łatwo strawna), która charakteryzuje się spożywaniem chleba pszennego, ryżu, kisieli, jogurtów, półpłynnych i płynnych posiłków, soków owocowych i  warzywnych. Warto także pamiętać o unikaniu produktów z pestkami (truskawki, maliny, pomidory, kiwi) przed badaniem. Po zakończeniu zabiegu warto utrzymywać dietę lekkostrawną i stopniowo ją rozszerzać o pełnoziarniste produkty zbożowe, strączki czy też chude mięsa i nabiał.

Piśmiennictwo

Zacznij działać!

Zadbaj o sylwetkę i zdrowie!

Rozpocznij dietę

Zostań ekspertem z dietetyki!

Sprawdź kursy