Dieta kopenhaska - jadłospis, efekty i wady

04 czerwca 2020 Autor: Ada Błaszczyk

Dlaczego diety cud są tak popularne? Zmiana nawyków żywieniowych i stopniowa redukcja masy ciała niestety nie brzmi tak efektownie jak „dietetycy ich nienawidzą, znaleźli sposób żeby zrzucić 20 kg w miesiąc”. I całkowicie rozumiem, że czasem trudno jest uzbroić się w cierpliwość i miesiącami czekać na efekt, ale przybliżę Ci jedną z tych magicznych diet i przedstawię jej plan oraz konsekwencje.

Dieta kopenhaska - jadłospis, efekty i wady

Spis treści

Czym charakteryzuje się dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska to trzynastodniowy jadłospis, który zakłada ścisłe przestrzeganie określonych posiłków. Bazuje na produktach białkowych, ograniczonej podaży węglowodanów oraz tłuszczu. Dieta kopenhaska dostarcza średnio 800 kcal dziennie i przez cały okres jej stosowania nie wolno wprowadzać żadnych zmian przez podmianę poszczególnych składników, w ciągu dnia, oprócz wymienionych w rozpisce płynów, należy spożywać wodę - średnio 2 litry.

Dieta kopenhaska nie została opisana w badaniach i nie można opierać się o rzetelne źródła na jej temat. Istnieją subiektywne opinie osób, które ją stosowały oraz propagują dalej na forach internetowych. Wydaje się jednak, że to równie ryzykowny model żywieniowy jak dieta Dąbrowskiej, dieta Dukana czy diety sokowe

Jadłospis bazuje na białku i jego źródłem są: mięso, ryby, jaja oraz nabiał jak jogurt i serek wiejski.

Dodatkowo uwzględnia w całym 13-dniowym cyklu kilka łyżek oliwy oraz niewielką ilość węglowodanów, pochodzących z kilku owoców, niskokalorycznych warzyw i grzanek. Wszystkie dni rozpoczynają się od czarnej, słodzonej kawy, natomiast dzień 7 zawiera herbatę bez cukru. Dieta kopenhaska jest niezbilansowana, nie pokrywa zapotrzebowania na składniki odżywcze i można śmiało powiedzieć, że przewidziane racje pokarmowe są głodówkowe.

Potrzebujesz konsultacji z dietetykiem? Przestań się dręczyć i oddaj się w ręce specjalisty. Pomogliśmy ponad 20 000 osób osiągnąć cel, a nasza opinia w Google to 5/5 na podstawie ponad 390 opinii. Szybkie, smaczne i indywidualne diety online to nasza specjalność.

Jak wygląda jadłospis diety kopenhaskiej

Poniżej można zapoznać się z obrazem diety kopenhaskiej, w której mamy 7 dni innych posiłków, a następnie powtarzamy całość do uzyskania pełnych 13 dni.

Dieta kopenhaska - posiłki


ŚniadanieObiadKolacja
Dzień 1 i 8Filiżanka kawy z łyżeczką cukru2 jajka na twardo, szkl. gotowanego szpinaku lub brokuł i pomidorBefsztyk (200 g), kilka liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny
Dzień 2 i 9Filiżanka kawy z łyżeczką cukru
Befsztyk (200 g), kilka liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny, 1 owoc
1-2 plasterki szynki (100 g), 2/3 szkl. jogurtu naturalnego
Dzień 3 i 10Filiżanka kawy z łyżeczką cukru, 1 grzanka z razowego pieczywa
Szkl. gotowanego szpinaku lub brokuł, pomidor, 1 owoc
1-2 plasterki szynki (100 g), 2 jajka na twardo, kilka liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny
Dzień 4 i 11Filiżanka kawy z łyżeczką cukru
Jajko na twardo, duża starta marchewka, opakowanie serka wiejskiego
Kompot z owoców (bez cukru), 2/3 szkl. jogurtu naturalnego
Dzień 5 i 12Duża starta marchewka z sokiem z cytryny
Pieczony lub gotowany dorsz albo pstrąg (300 g)
Befsztyk (200 g), kilka liści sałaty z sokiem z cytryny, szkl. gotowanego szpinaku lub brokuł
Dzień 6 i 13filiżanka kawy z łyżeczką cukru, 1 grzanka
Pierś kurczaka, kilka liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny
2 jajka na twardo, duża starta marchewka z sokiem z cytryny
Dzień 7Szklanka herbaty bez cukru
Befsztyk lub pierś kurczaka (150 g), 1 owoc
Brak

Dieta kopenhaska - mikroelementy


PoniedziałekWtorekŚrodaCzwartekPiątekSobotaNiedzielaCały tydzień (średnia)
Potas1959,1 mg2168,2 mg1859,8 mg1971,6 mg2512,8 mg1210,0 mg794,0 mg1782,2 mg
Wapń240,6 mg417,7 mg254,1 mg681,3 mg218,4 mg131,5 mg12,0 mg279,4 mg
Magnez187,2 mg162,2 mg197,9 mg134,0 mg225,7 mg109,8 mg46,0 mg151,8 mg
Żelazo14,3 mg8,1 mg9,7 mg4,4 mg12,3 mg4,8 mg5,2 mg8,4 mg

Jest to podsumowanie niektórych mikroelementów z całego tygodnia diety kopenhaskiej i przedstawiamy w jakim stopniu pokrywa RDA (zalecane dzienne spożycie) w przypadku kobiet:

  • Potas ~1782 mg, daje to 50% RDA
  • Wapń  ~279 mg, daje to 28% RDA
  • Magnez ~152 mg, daje to 47% RDA
  • Żelazo ~8 mg, daje to 44% RDA

Jakie efekty daje dieta kopenhaska

Efekt diety kopenhaskiej to utrata masy ciała, która jest oczywiście pożądana przez osoby, które rozpoczynają dietę. W ciągu trzynastu dni, zgodnie z opiniami ludzi, którzy wprowadzają taki sposób odżywiania, można  stracić nawet do 10 kg. Dodatkowo zwraca się uwagę na brak konieczności wdrażania aktywności fizycznej, ponieważ dieta sama w sobie przynosi świetne rezultaty. Czy warto cieszyć się z takich rezultatów i nie obawiać się efektu jo-jo?

Spójrz na opinię naszej pacjentki Asi, która stosowała dietę kopenhaską, ale dopiero po trafieniu pod nasze skrzydła zobaczyła co to znaczy Jeść normalnie i Osiągać więcej.


Wady diety kopenhaskiej

  • Dieta kopenhaska jest niezbilansowana i brak w niej błonnika, witamin i składników mineralnych: dieta kopenhaska jest niedoborowa, zarówno w składniki odżywcze, jak i błonnik. Niedostateczne spożycie błonnika pokarmowego związane jest w powstawaniem zaparć i sugeruje się, że jego odpowiednia podaż jest metodą terapeutyczną w rozwiązaniu tego problemu [1, 2]. Długotrwałe niedobory składników odżywczych prowadzą do pogorszenia samopoczucia, spadku poziomu energii, nieprawidłowych wyników badań oraz zewnętrznych problemów jak np. wypadanie włosów [3]. Czego brakuje w diecie kopenhaskiej? Warzyw, których dzienne spożycie nie dochodzi nawet do 200 g, a zalecenia mówią o 400 g, jako o minimalnej ilości [4], owoców oraz produktów pełnoziarnistych. Dodatkowo, w ciągu całego cyklu diety nie występuje ani jeden posiłek zapewniający podaż kwasów tłuszczowych omega-3, które mają działanie przeciwzapalne [5]. Dietę kopenhaską można podsumować jako wyniszczającą i szkodliwą dla zdrowia. 

  • Możliwe wystąpienie efektu jo-jo: wiesz, że tylko 20% redukujących masę ciała utrzymuje efekty przez co najmniej rok [6]? Wynika to z powrotu do wcześniejszych nawyków żywieniowych i wystąpienia efektu jo-jo. Pamiętaj, że po zakończeniu jakiejkolwiek diety redukcyjnej i spadku masy ciała Twoje zapotrzebowanie nie jest już takie samo, ponieważ spada nasza podstawowa przemiana materii i wydatkujemy mniej o ok. 100-200 kcal [7], a w skrajnych przypadkach dużych ograniczeń dostępności energii, spadek może wynosić nawet 1100 kcal [8]!
    Jak tego uniknąć? Chcąc zredukować masę ciała dopasować deficyt i celować w spadki 0,5-1% masy ciała tygodniowo, a w momencie zakończenia odchudzania należy ponownie wyliczyć zapotrzebowanie na podstawie aktualnej masy ciała, treningów i poza treningowej aktywności.


  • Dieta kopenhaska jest niezwykle restrykcyjna: jadłospis diety kopenhaskiej wyklucza spożywanie produktów rekreacyjnych i przedstawia bardzo dychotomiczne podejście do jedzenia. Dzieli produkty na dozwolone i zakazane oraz nie dopuszcza do jakichkolwiek odstępstw od ustalonego harmonogramu. Do czego to powadzi? Czarno-biały sposób myślenia i sztywne ograniczenia w diecie utrudniają utrzymanie zdrowej masy ciała [9]. Co ważne, utrzymywanie „czystej diety” prowadzi do nieprawidłowych zachowań jak ortoreksja, czyli obsesyjna dbałość o zdrową dietę [10].

  • Dieta kopenhaska nie pomaga wypracować dobrych nawyków żywieniowych: jadłospis, na jakim bazuje dieta kopenhaska nie ma nic wspólnego z zasadami zdrowego odżywiania i powoduje to, że po jej zakończeniu nadal nie mamy wypracowanych prawidłowych nawyków. Bazujemy na ogromnych restrykcjach kalorycznych, które nie są potrzebne, aby zredukować masę ciała. Czego nie wiemy po zakończeniu diety kopenhaskiej? Jak komponować posiłki, na jakich produktach bazować i jak dobierać źródła białka, węglowodanów i tłuszczu oraz że dieta oznacza codzienne odżywianie dopasowane do osobistych preferencji. Wiemy natomiast, że dieta wiąże się z ciągłym uczuciem głodu, monotonią i rezygnacją z ulubionych posiłków. Świetny efekt, prawda?
    Jako dietetycy chcemy edukować i uświadamiać, że dieta jest elementem zdrowego trybu życia i komfortu psychicznego, dlatego jest w niej miejsce zarówno na 5 porcji warzyw w ciągu dnia i pełnoziarniste pieczywo, jak i na kawałek ciacha u babci czy wyjście ze znajomymi. Wbijaj w kompendium wiedzy o zdrowej redukcji i dowiedz się jak schudnąć bez płacenia pseudo-trenerowi.

Podsumowanie

  • Dieta kopenhaska to 13-dniowy plan żywieniowy oparty o ogromne restrykcje kaloryczne,
  • Jadłospis bazuje na produktach białkowych, z minimalnym udziałem źródeł tłuszczu oraz węglowodanów,
  • Plan jest niedoborowy i nie pokrywa zapotrzebowania na składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu,
  • Dieta kopenhaska wpływa niekorzystnie na samopoczucie i codzienne funkcjonowanie,
  • Efektem jest szybka utrata masy ciała oraz związany z tym efekt jo-jo,
  • Dieta kopenhaska nie jest prawidłowym sposobem odżywiania i nie polecamy jej jako sposobu na redukcję masy ciała.

  1. Yang, Jing, et al. "Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis." World journal of gastroenterology: WJG 18.48 (2012): 7378.
  2. Bae, Sun Hwan. "Diets for constipation." Pediatric gastroenterology, hepatology & nutrition 17.4 (2014): 203-208
  3. Guo, Emily L., and Rajani Katta. "Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use." Dermatology practical & conceptual 7.1 (2017): 1
  4. https://ncez.pl/upload/normy-zywienia-dla-populacji-polski-2017.pdf
  5. Shenkin, A. "Micronutrients in health and disease." Postgraduate medical journal 82.971 (2006): 559-567
  6. Wing, Rena R., and Suzanne Phelan. "Long-term weight loss maintenance–." The American journal of clinical nutrition 82.1 (2005): 222S-225S
  7. Byrne, Nuala M., et al. "Intermittent energy restriction improves weight loss efficiency in obese men: the MATADOR study." International journal of obesity 42.2 (2018): 129-138
  8. Rossow, Lindy M., et al. "Natural bodybuilding competition preparation and recovery: a 12-month case study." International journal of sports physiology and performance 8.5 (2013): 582-592
  9. Palascha, Aikaterini, Ellen van Kleef, and Hans CM van Trijp. "How does thinking in Black and White terms relate to eating behavior and weight regain?." Journal of health psychology 20.5 (2015): 638-648
  10. Nevin, Suzanne M., and Lenny R. Vartanian. "The stigma of clean dieting and orthorexia nervosa." Journal of eating disorders 5.1 (2017): 37

Czytaj także