Dieta pudełkowa - wszystko co musisz wiedzieć

25 czerwca 2020 Autor: Ada Błaszczyk

Chciałbyś zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie chcesz gotować, dlatego sięgasz po catering dietetyczny? Czy gotowa dieta dostarczana codziennie pod drzwi sprawdzi się u każdego? Zajmiemy się dzisiaj dietą pudełkową, przedstawimy jej zalety oraz wady i zastanowimy się czy warto z niej korzystać.

Dieta pudełkowa - wszystko co musisz wiedzieć

Spis treści

Czym jest dieta pudełkowa

W związku z coraz większym zainteresowaniem zdrowym stylem życia, zmianą nawyków żywieniowych i dbaniem o sylwetkę, popularne stały się diety pudełkowe. Jest to catering, który każdego dnia dostarcza nam pod drzwi mieszkania gotowy zestaw posiłków, a naszym zadaniem jest jedynie ewentualne podgrzanie dania. 

Jak wygląda wybór idealnej diety pudełkowej? Na większości stron oferujących posiłki w pudełkach znajdziemy szeroką ofertę wariantów dotyczących kaloryczności oraz rodzaju naszego jadłospisu. Stwarza to możliwość wyboru perfekcyjnie dopasowanej diety, ponieważ otrzymamy jadłospis wegetariański, bezglutenowy (warto zaznaczyć, że większość cateringów nie jest przeznaczona dla osób chorujących na celiakię, mimo promowania swojej oferty jako bezglutenowa), ograniczający węglowodany czy przeznaczony dla sportowca. 

Dodatkowo wybieramy wariant kaloryczny pod swoje potrzeby. Dzięki temu możemy rozpocząć proces redukcji masy ciała czy utrzymać jej poziom, ponieważ organizator naszej diety zadba o to za nas i nie musimy samodzielnie liczyć kalorii. 

Ile kosztuje dieta pudełkowa

Cena diety jest oczywiście uzależniona od wariantu, na jaki się zdecydujemy i standardowo długoterminowa współpraca wypada najkorzystniej. Średni koszt całego miesiąca diety pudełkowej to 1600 złotych, w zależności od firmy. Cena rośnie wraz z kalorycznością i za dietę 1000 kcal jest to ~1400 zł, a 2500 kcal już ~1800 zł. Należy zaznaczyć, że cena to nie tylko nasze posiłki, ale praca wielu osób jak: kucharze, pomoc kuchenna, kierowcy, odpowiedzialni za dostarczenie jedzenia. 

Podsumowanie kosztów diety pudełkowej, w wersji standard/fit na cały miesiąc wraz z weekendami


Body ChiefBeDietMacziFit
Super Menu
(ceny ze zniżką obowiązującą na stronie - 5%)
1000 kcal1484 zł1484 zł1792 zł-
1250 kcal---1675 zł
1500 kcal1540 zł1596 zł1932 zł1792 zł
1800 kcal-1624 zl--
2000 kcal1652 zł-2016 zł1835 zł
2200 kcal-1708 zł--
2500 kcal1792 zł-2156 zł1995 zł

Potrzebujesz konsultacji z dietetykiem? Przestań się dręczyć i oddaj się w ręce specjalisty. Pomogliśmy ponad 20 000 osób osiągnąć cel, a nasza opinia w Google to 5/5 na podstawie ponad 390 opinii. Szybkie, smaczne i indywidualne diety online to nasza specjalność.

Rodzaje diety pudełkowej

W największych firmach cateringowych mamy dostępnych wiele rodzajów diet pudełkowych i najczęściej powtarzanymi są:

  • standard/fit
  • wegetariańska
  • bezglutenowa/bezlaktozowa
  • sport
  • junior

Jak wygląda przykładowe menu diety pudełkowej w wersji standard: 

  • Śniadanie: Kanapka z pastą białej fasoli i buraka z warzywami 
  • Drugie śniadanie: Kisiel z owoców leśnych z migdałami 
  • Obiad: Łosoś w sosie koperkowym z ziemniakami i surówką wiosenną 
  • Podwieczorek: Sernik z rabarbarem i kruszonką 
  • Kolacja: Kasza kuskus z warzywami i hummusem 

Dieta pudełkowa - posiłki

Plusy: menu jest różnorodne, w każdym wytrawnym posiłku znajdują się warzywa, występują opcje słodkich posiłków w ciągu dnia, co jest dobrym rozwiązaniem, aby nie podjadać standardowych słodkości, posiłki są ciekawe i dieta nie jest monotonna

Minusy: nie mamy możliwości sprawdzenia dokładnych gramatur poszczególnych produktów, co sprawia, że nie znamy dokładnego rozkładu makroskładników 

Dieta pudełkowa zaoszczędzi Twój czas

Największą zaletą diet pudełkowych jest wygoda i komfort, jakie zyskujemy, ponieważ opłacając miesięczny pakiet posiłków nie musimy martwić się o zrobienie zakupów, brak czasu na przygotowanie posiłków czy wielominutowe czekanie w sklepowych kolejkach. Jest to niewątpliwe kusząca opcja, ponieważ codziennie rano otrzymujemy pod drzwi zestaw posiłków, które musimy tylko rozplanować w ciągu dnia. 

Dodatkowo nie musimy zastanawiać się nad kompozycją naszego jadłospisu, ponieważ dobieramy go pod siebie. Kaloryczność i rozkład makroskładników dopasowujemy zależnie od trybu życia i poziomu aktywności. 

Wady diety pudełkowej

  • Brak świadomości żywieniowej
    Problemem przygotowanych zewnętrznie posiłków jest brak nauki o zdrowym odżywianiu. Dlaczego jest to aż tak ważne? Zwiększenie wiedzy żywieniowej przekłada się na poprawę nawyków oraz styl życia, w związku z tym może zmniejszyć się częstotliwość występowania chorób związanych z otyłością [1]. Niestety osoby korzystające z diet pudełkowych nie wiedząj jak komponować posiłki, co powinno się w nich znajdować i z tego powodu po zakończeniu współpracy wracają do poprzednich nawyków, spotykając się z efektem jo-jo.

  • Efekt jo-jo
    Wiesz, że zaledwie 20% osób utrzymuje efekt odchudzania przez kolejny rok? Powodem jest spadek aktywności fizycznej oraz nieutrzymywanie aktualnych założeń diety. Jest to skomplikowane i wymaga czasu oraz odpowiedniej edukacji żywieniowej, która pomoże wypracować nowe, zdrowsze nawyki żywieniowe. Niestety dieta pudełkowa nie sprawdzi się w takim modelu, ponieważ nie uczy jak oszacować wielkość porcji czy jej kaloryczność.
    Ciekawe jest, że korzystając z diet pudełkowych pojawia się schemat 5 dni cateringu i samodzielnego weekendu. Czy to lepszy wybór? Okazuje się, że niekoniecznie, ponieważ w wolne dni trudniej jest utrzymać zasady diety [2].

  • Wysoki koszt
    Średni koszt miesięczny diety pudełkowej to ~1600 zł i jest to dwukrotnie wyższa cena niż ekonomiczny 30-dniowy jadłospis, kiedy samodzielnie zrobimy zakupy. Dodatkowo na tradycyjnym modelu żywienia mamy wiele możliwości zaoszczędzenia. W jaki sposób? Suche produkty jak orzechy, komosa, suszone owoce warto zamawiać w większych opakowaniach przez Internet. Opierajmy się o sezonowe produkty, które zawsze będą tańsze niż egzotyczne owoce i warzywa. Nie skupiajmy się na wszystkich oznaczeniach „bio, eko, healthy”, ponieważ przepłacimy kilkukrotnie za ten sam produkt. Uwierz, można mieć urozmaiconą dietę, nie wydając całej pensji, ponieważ gotowanie w domu zawsze będzie bardziej ekonomiczne [3]. I jasne, że wygoda jest istotna, jednak czy zyskujemy aż tak dużo wolnego czasu?

  • Plastik
    Nie jest to aspekt związany stricte z dietą, jednak warto zwrócić na niego uwagę. Najwygodniejszą formą przechowywania posiłków cateringowych są plastikowe opakowania. Korzystając z 30-dniowej diety, bazując na 4 posiłkach w ciągu dnia zużywamy 120 plastikowych opakowań. I powinno być to niepokojące, bo ~8 milionów ton plastiku każdego roku przedostaje się do oceanów [4]. 
    Istnieją już firmy z dietami pudełkowymi korzystające z biodegradowalnych materiałów, jednak nie jest to powszechne zjawisko. 

Dieta pudełkowa a samodzielne gotowanie

Wiesz, że samodzielne przygotowanie posiłków ma ogromny wpływ na Twoje wybory żywieniowe i utrzymanie założeń diety? Częstsze przygotowywanie obiadów w domu związane jest z wyższą jakością diety. Co to oznacza? Kiedy gotujemy samodzielnie baczniej przyglądamy się produktom, których używamy i sprawdzamy skład naszego posiłku, co przekłada się na wyższe spożycie warzyw i owoców [3]. 

Brak chęci do gotowania wiąże się często z brakiem kulinarnych umiejętności. Sprawdzono więc jak lekcje gotowania wpłyną na późniejsze wybory żywieniowe u dorosłych i dzieci. Co się okazało? Po takiej interwencji odnotowano zdrowsze spożycie pokarmów oraz poprawę samooceny. Na pewno bardzo skuteczne jest wdrożenie edukacji żywieniowej i może być to przeprowadzane zarówno w postaci warsztatów kulinarnych lub spotkań z dietetykiem [5], które dodatkowo nauczą nas jak gotować szybciej

Kolejnym ważnym elementem jest związek między samodzielnym przygotowaniem posiłków a wskaźnikiem masy ciała. Osoby wykazujące większe zainteresowanie dietą, planowaniem posiłków, posiadające umiejętności kulinarne oraz gotujące w domu spożywały więcej warzyw i owoców oraz miały niższe BMI. Dodatkowo wykazuje się, że częstsze spożywanie domowych posiłków wpływa na poprawę zdrowia sercowo-metabolicznego [6, 7]. 

Podsumowanie

  • Catering dietetyczny jest wygodną formą diety, dopasowaną do naszych preferencji oraz zapotrzebowania,
  • Dieta pudełkowa jest droższym modelem żywieniowym niż samodzielne przygotowywanie posiłków,
  • Podstawową zaletą jest oszczędność czasu poświęcanego na zrobienie zakupów oraz ugotowanie posiłków,
  • Wadą diety pudełkowej jest brak zdobywania wiedzy żywieniowej i możliwe wystąpienie efektu jo-jo po powrocie do wcześniejszego odżywiania,
  • Dieta pudełkowa może sprawdzić się krótkoterminowo u osób bardzo zapracowanych, będących w rozjazdach. Natomiast dla większości polecamy etapową zmianę swojego żywienia, aby długoterminowo utrzymać osiągnięte efekty.

  1. Hamulka, Jadwiga, et al. "Effect of an education program on nutrition knowledge, attitudes toward nutrition, diet quality, lifestyle, and body composition in Polish teenagers. The ABC of healthy eating project: Design, protocol, and methodology." Nutrients 10.10 (2018): 1439.
  2. Wing, Rena R., and Suzanne Phelan. "Long-term weight loss maintenance–." The American journal of clinical nutrition 82.1 (2005): 222S-225S.
  3. Tiwari, Arpita, et al. "Cooking at home: a strategy to comply with US dietary guidelines at no extra cost." American journal of preventive medicine 52.5 (2017): 616-624.
  4. https://www.wwf.org.au/news/blogs/plastic-waste-and-climate-change-whats-the-connection
  5. Hasan, Bashar, et al. "The effect of culinary interventions (cooking classes) on dietary intake and behavioral change: a systematic review and evidence map." BMC nutrition 5.1 (2019): 29.
  6. Hanson, Andrea J., et al. "Cooking and meal planning as predictors of fruit and vegetable intake and BMI in first-year college students." International journal of environmental research and public health 16.14 (2019): 2462.
  7. Mills, Susanna, et al. "Frequency of eating home cooked meals and potential benefits for diet and health: cross-sectional analysis of a population-based cohort study." International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity 14.1 (2017): 109.


Czytaj także