Chciałbyś zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie chcesz gotować, dlatego sięgasz po catering dietetyczny? Czy gotowa dieta dostarczana codziennie pod drzwi sprawdzi się u każdego? Zajmiemy się dzisiaj dietą pudełkową, przedstawimy jej zalety oraz wady i zastanowimy się czy warto z niej korzystać.
Spis treści
W związku z coraz większym zainteresowaniem zdrowym stylem życia, zmianą nawyków żywieniowych i dbaniem o sylwetkę, popularne stały się diety pudełkowe. Jest to catering, który każdego dnia dostarcza nam pod drzwi mieszkania gotowy zestaw posiłków, a naszym zadaniem jest jedynie ewentualne podgrzanie dania.
Jak wygląda wybór idealnej diety pudełkowej? Na większości stron oferujących posiłki w pudełkach znajdziemy szeroką ofertę wariantów dotyczących kaloryczności oraz rodzaju naszego jadłospisu. Stwarza to możliwość wyboru perfekcyjnie dopasowanej diety, ponieważ otrzymamy jadłospis wegetariański, bezglutenowy (warto zaznaczyć, że większość cateringów nie jest przeznaczona dla osób chorujących na celiakię, mimo promowania swojej oferty jako bezglutenowa), ograniczający węglowodany czy przeznaczony dla sportowca.
Dodatkowo wybieramy wariant kaloryczny pod swoje potrzeby. Dzięki temu możemy rozpocząć proces redukcji masy ciała czy utrzymać jej poziom, ponieważ organizator naszej diety zadba o to za nas i nie musimy samodzielnie liczyć kalorii.
Cena diety jest oczywiście uzależniona od wariantu, na jaki się zdecydujemy i standardowo długoterminowa współpraca wypada najkorzystniej. Średni koszt całego miesiąca diety pudełkowej to 1600 złotych, w zależności od firmy. Cena rośnie wraz z kalorycznością i za dietę 1000 kcal jest to ~1400 zł, a 2500 kcal już ~1800 zł. Należy zaznaczyć, że cena to nie tylko nasze posiłki, ale praca wielu osób jak: kucharze, pomoc kuchenna, kierowcy, odpowiedzialni za dostarczenie jedzenia.
Podsumowanie kosztów diety pudełkowej, w wersji standard/fit na cały miesiąc wraz z weekendami
Body Chief | BeDiet | MacziFit | Super Menu (ceny ze zniżką obowiązującą na stronie - 5%) | |
1000 kcal | 1484 zł | 1484 zł | 1792 zł | - |
1250 kcal | - | - | - | 1675 zł |
1500 kcal | 1540 zł | 1596 zł | 1932 zł | 1792 zł |
1800 kcal | - | 1624 zl | - | - |
2000 kcal | 1652 zł | - | 2016 zł | 1835 zł |
2200 kcal | - | 1708 zł | - | - |
2500 kcal | 1792 zł | - | 2156 zł | 1995 zł |
Potrzebujesz konsultacji z dietetykiem? Przestań się dręczyć i oddaj się w ręce specjalisty. Pomogliśmy ponad 10 000 osób osiągnąć cel, a nasza opinia w Google to 5/5 na podstawie ponad 300 opinii. Szybkie, smaczne i indywidualne diety online to nasza specjalność.
W największych firmach cateringowych mamy dostępnych wiele rodzajów diet pudełkowych i najczęściej powtarzanymi są:
Jak wygląda przykładowe menu diety pudełkowej w wersji standard:
Plusy: menu jest różnorodne, w każdym wytrawnym posiłku znajdują się warzywa, występują opcje słodkich posiłków w ciągu dnia, co jest dobrym rozwiązaniem, aby nie podjadać standardowych słodkości, posiłki są ciekawe i dieta nie jest monotonna
Minusy: nie mamy możliwości sprawdzenia dokładnych gramatur poszczególnych produktów, co sprawia, że nie znamy dokładnego rozkładu makroskładników
Największą zaletą diet pudełkowych jest wygoda i komfort, jakie zyskujemy, ponieważ opłacając miesięczny pakiet posiłków nie musimy martwić się o zrobienie zakupów, brak czasu na przygotowanie posiłków czy wielominutowe czekanie w sklepowych kolejkach. Jest to niewątpliwe kusząca opcja, ponieważ codziennie rano otrzymujemy pod drzwi zestaw posiłków, które musimy tylko rozplanować w ciągu dnia.
Dodatkowo nie musimy zastanawiać się nad kompozycją naszego jadłospisu, ponieważ dobieramy go pod siebie. Kaloryczność i rozkład makroskładników dopasowujemy zależnie od trybu życia i poziomu aktywności.
Wiesz, że samodzielne przygotowanie posiłków ma ogromny wpływ na Twoje wybory żywieniowe i utrzymanie założeń diety? Częstsze przygotowywanie obiadów w domu związane jest z wyższą jakością diety. Co to oznacza? Kiedy gotujemy samodzielnie baczniej przyglądamy się produktom, których używamy i sprawdzamy skład naszego posiłku, co przekłada się na wyższe spożycie warzyw i owoców [3].
Brak chęci do gotowania wiąże się często z brakiem kulinarnych umiejętności. Sprawdzono więc jak lekcje gotowania wpłyną na późniejsze wybory żywieniowe u dorosłych i dzieci. Co się okazało? Po takiej interwencji odnotowano zdrowsze spożycie pokarmów oraz poprawę samooceny. Na pewno bardzo skuteczne jest wdrożenie edukacji żywieniowej i może być to przeprowadzane zarówno w postaci warsztatów kulinarnych lub spotkań z dietetykiem [5], które dodatkowo nauczą nas jak gotować szybciej.
Kolejnym ważnym elementem jest związek między samodzielnym przygotowaniem posiłków a wskaźnikiem masy ciała. Osoby wykazujące większe zainteresowanie dietą, planowaniem posiłków, posiadające umiejętności kulinarne oraz gotujące w domu spożywały więcej warzyw i owoców oraz miały niższe BMI. Dodatkowo wykazuje się, że częstsze spożywanie domowych posiłków wpływa na poprawę zdrowia sercowo-metabolicznego [6, 7].
Piśmiennictwo
Nasz serwis jest #NieNaŻarty i lubuje się w ciastkach. Akceptując lub korzystając dalej z serwisu, wyrażasz zgodę na politykę prywatności i cookies.