Jak gotować szybciej o 50%?

27 stycznia 2020 Autor: Martyna Sołtysik

Czy wiesz, że osoby, które gotują w domu mają bardziej różnorodną i wartościową dietę? Dodatkowo, łatwiej im dbać o zdrowe nawyki żywieniowe i prawidłową masę ciała. Brzmi kusząco, ale masz problem aby ferworze obowiązków znaleźć czas na odpoczynek, a co dopiero na stanie przy garach? Mamy dla Ciebie rozwiązanie – sprawdź wskazówki, które nauczą Cię jak gotować szybciej nawet o 50%!

Jak gotować szybciej o 50%?

Spis treści

Gotuj raz a porządnie

Pierwszą rzeczą, którą możesz zrobić, aby rozpocząć szybkie gotowanie jest przygotowywanie potraw w większej ilości. Zamiast stać przy garach kilka razy dziennie przygotuj od razu posiłki na 2,3 czy nawet 4 porcje. Pomyśl, jak dużo czasu dzięki temu zaoszczędzisz :)

W niedzielę wieczorem możesz przygotować sobie posiłki na cały poniedziałek i do kuchni wrócić dopiero w poniedziałek wieczorem. Ba! Możesz nawet przygotować posiłki na 2-3 dni do przodu. To dopiero oszczędność czasu! 

No dobrze, ale czy takie przygotowywanie posiłków na cały dzień nie zajmie mi, o ironio, pół dnia? Spokojnie kolego, bez problemu zamkniesz się w godzince a przy dobrej organizacji czasu zajmie Ci to jeszcze mniej. Nie wierzysz, to popatrz:

  • owsianka na śniadanie – 5min
  • kasza z warzywami i kurczakiem w dwóch porcjach – 30min
  • kanapki na kolację – 5 min
  • sprzątanie – 5-10min 

I pyk, zobacz ile czasu zostało na czytanie bloga #NieNaŻartych :)

Szybkie gotowanie ze sprzętami kuchennymi

Kolejnym krokiem do szybszego gotowania jest zbicie piątki ze sprzętami kuchennymi. Nie samą patelnią i garnkiem żyje człowiek!

Parowar, piekarnik czy szybkowar to świetne urządzenia, które mogą diametralnie zmienić Twój pogląd na gotowanie. 

Jeżeli myślisz o gotowaniu tylko przez pryzmat klasycznego, popularnego smażenia na patelni i gotowania w garnku to rzeczywiście masz prawo uważać, że wymaga ono sporo czasu (zwłaszcza jeśli nie uśmiecha Ci się jedzenie codziennie tego samego kurczaka z kaszą i warzywami). Przy smażeniu czy gotowaniu nasza obecność w kuchni jest wskazana - czasami coś trzeba przemieszać, zmniejszyć ogień, pilnować żeby się nie przypaliło czy nie wykipiało, W związku z tym trudno w międzyczasie zająć się czymś dodatkowym. 

A co jeżeli Ci powiem, że można inaczej i możesz połączyć gotowanie z oglądaniem ulubionego serialu? Wystarczy, że sięgniesz po któryś ze sprzętów wymienionych wcześniej – parowar, piekarnik czy szybkowar. Ich używanie jest banalnie proste – wrzucasz wszystkie składniki do naczynia, przyprawiasz, zamykasz, włączasz urządzenie i masz fajrant! Obiad sam się robi a Ty możesz zająć się graniem w Fife na PS4, dyskusją na temat ekranizacji Wiedźmina czy też oglądaniem najnowszego szkolenia Arkadiusza Matrasa i Damiana Parola o kontroli łaknienia :) Czyż to nie brzmi jak bajka?

Oczywiście jako dietetyk nie mogę nie wskazać też innych plusów takiego szybkiego gotowania:

  • powyższe techniki kulinarne w przeciwieństwie do smażenia nie wymagają dodawania tłuszczu, a co za tym idzie posiłki będą mniej kaloryczne i zostanie większa pula kalorii na deser 
  • potrawy przygotowane w ten sposób będą mniej obciążające dla przewodu pokarmowego 
  • straty witamin i składników mineralnych będą mniejsze niż w przypadku klasycznego gotowania na wodzie czy smażenia[1,2]

Gotowanie w domu

Korzystaj z zamrażarki

Masz w domu zamrażarkę? Zapewne odpowiesz, że tak. Czy korzystasz z niej? Domyślam się, że również odpowiesz twierdząco. Zapytam w takim razie - czy w pełni wykorzystujesz jej możliwości? I tutaj już myślę, że odpowiedź nie będzie taka oczywista.

Większość z nas korzysta z zamrażarki w celu przechowywania mieszanek warzyw i owoców, mięsa czy ryb. A tymczasem mrozić można znacznie więcej! 

Mrozić można prawie wszystko. Wyjątkiem są niektóre warzywa i owoce (np. te o dużej zawartości wody) czy produkty z dużą zawartością tłuszczu. Ich zamrożenie nie jest jednak groźne dla zdrowia tylko produkty te mogą być po prostu mniej smaczne ze względu na gorsze cechy organoleptyczne po rozmrożeniu.

Nie powinno się również mrozić produktów w puszkach ze względu na zwiększone ryzyko uszkodzenia opakowania. Produkty puszkowane należy przed zamrożeniem przełożyć do innego pojemnika.

Wyjątkiem jest też żywność, która została już wcześniej rozmrożona – jej nie powinno się ponownie zamrażać ze względu na zwiększone ryzyko zatrucia pokarmowego. Warto jednak zaznaczyć, że w tym wyjątku jest też mały wyjątek :) Jeżeli rozmrozisz surowe mięso (lub inny produkt) a następnie poddasz je obróbce termicznej (gotowanie, smażenie, pieczenie), to możesz je ponownie zamrozić.

Mrozić można zarówno półprodukty, jak i gotowe potrawy. Do ciekawszych rzeczy, o których być może nie wiedziałeś należą:

  • pieczywo, ciasta
  • buliony, zupy
  • sery (miękkie mogą mieć później gorszą konsystencję więc ich lepiej nie mrozić ale twarde jak najbardziej można)
  • jogurty
  • jaja (bez skorupki, można mrozić zarówno surowe, jak i gotowane jaja, ale gotowane nie będą zbyt smaczne po rozmrożeniu)
  • gotowe dania takie jak spaghetti czy ryż z kurczakiem [3,4,5]

Jakie produkty mrozić

No dobra, dobra, ale czy takie mrożenie nie sprawia, że produkty tracą witaminy i składniki mineralne? Otóż, możesz być spokojny - wartość odżywcza produktów mrożonych jest porównywalna do produktów świeżych [6]. 

Punkt na temat mrożenia pięknie wiąże się z punktem pierwszym na temat gotowania kilku porcji. Możesz wykorzystać zamrażarkę do przechowywania przygotowanych wcześniej posiłków, dzięki czemu zawsze będziesz miał w zanadrzu zdrowy, domowy obiadek :) Samo przygotowanie posiłków również może być szybsze – pomyśl jak dużo czasu zaoszczędzisz jeśli jako bazę do sosu czy zupy użyjesz przygotowany już wcześniej i zamrożony bulion. 

Poznaj sekrety gotowania

Teraz sprzedam Ci kilka tricków, które również wpłyną korzystnie na czas przygotowywania posiłków.

Trick nr 1 – podczas gotowania i podgrzewania potraw używaj pokrywek. Woda gotowana w garnku z przykrywką ugotuje się szybciej a obiad podgrzany na patelni z pokrywką szybciej będzie ciepły.

Trick nr 2 – kiedy masz w planach ugotować kaszę, ryż czy makaron, ugotuj wodę w… czajniku. Woda w ten sposób zagotuje się nieco szybciej niż w garnku, dzięki czemu zaoszczędzisz trochę czasu. Zagotowaną wodę przelej do garnka i od razu możesz wrzucać na wrzątek produkt, który chcesz ugotować.

Trick nr 3 – przygotuj odpowiednio produkty do obróbki termicznej. Strączki zamocz w wodzie kilka godzin wcześniej, a zaoszczędzisz naprawdę dużo czasu na ich gotowaniu. Warzywa czy mięso możesz pokroić na mniejsze kawałki – szybciej będą gotowe do zjedzenia. 

Trick nr 4 – jeśli masz mało czasu, wybieraj produkty, które gotują się szybko. Najszybciej przygotujesz produkty takie jak kasza kuskus czy makaron chiński – wystarczy zalać je wrzątkiem, odczekać jakieś 3 minuty i gotowe. Nieco dłużej, bo ok. 8-10 minut zajmie Ci ugotowanie klasycznego makaronu. Kasze i ryże gotują się średnio 15-20 minut, natomiast na ziemniaki zagospodaruj sobie ok. 20-25 minut.

Małe rzeczy, a sumarycznie mogą dać zauważalny efekt w postaci zaoszczędzonego czasu.

Planuj posiłki i zakupy

Ostatnim punktem szybkiego gotowania jest planowanie. Zastanów się, jak dużo czasu tracisz czasami głowiąc się co by tu ugotować na obiad? „Czy mam ochotę na ziemniaki czy na makaron? Chyba na ziemniaki. Ale czy mam ziemniaki? No nie mam. Więc zostaje makaron. Tylko z czym ten makaron? I tak dalej”. Jakby tak zebrać te wszystkie rozważania i pomnożyć przez 7 dni tygodnia to wychodzi już całkiem sporo źle zagospodarowanego czasu, prawda?

To teraz wyobraź sobie jak dużo prościej i szybciej będzie, gdy będziesz miał wcześniej zaplanowane posiłki i zrobione zakupy. 

Jak się do tego zabrać?

Po pierwsze – planuj posiłki i zapisuj. Na kartce, na lodówce, na telefonie, gdziekolwiek :) Wtedy wchodzisz do kuchni i od razu wiesz co robić bez zbędnych rozmyślań i kombinowania

Po drugie - rób sobie listy zakupów. Serio, to ma znaczenie. Dzięki temu unikniesz sytuacji, w której masz w domu ryż, makaron i kaszę ale brakuje czegokolwiek co mogłoby się z nimi komponować.

Po trzecie – rób większe, przemyślane zakupy zamiast rozbijać się na małe wypady do sklepu, które po podsumowaniu mogą zająć nawet więcej czasu. Część zakupionych produktów możesz zamrozić dzięki czemu dłużej będą zdatne do spożycia.

Planowanie posiłków może przyczynić się do poprawy jakości diety oraz zwiększenia jej różnorodności i ułatwia przestrzeganie zasad zdrowej diety a co za tym idzie utrzymanie prawidłowej masy ciała [7,8]. Fajnie, prawda?

Cel szybkiego gotowania

Być może nauczyłeś się już jak gotować szybciej i wszystko co napisałam wydaje się jasne ale w Twojej głowie tli się jeszcze jedno ważne pytanie: „Po co?”. Po co się męczyć i przygotowywać samodzielnie posiłki w domu skoro można po prostu pójść do knajpy na gotowe. Czy w ogóle warto? Otóż Drogi Czytelniku warto, zdecydowanie warto. 

Wyniki badań potwierdzają, że osoby spożywające domowe posiłki mają bardziej wartościową dietę co wiążę się m.in. z większym spożyciem warzyw i owoców. Zauważono również niższe ryzyko pojawienia się nadmiernej masy ciała u osób spożywających posiłki przygotowane w domu [7,9]. Do dodatkowych plusów doliczyć można nieco niższe koszty – za obiad w restauracji często zapłacimy jednak więcej niż za domowy specjał [10]. Czy to Cię nie przekonuje?

Korzyści gotowania z domu

Podsumowanie

Samodzielne gotowanie posiłków niesie za sobą szereg korzyści. Dzięki temu budujemy zdrowe nawyki, łatwiej nam dbać o zdrową, urozmaiconą dietę oraz zachować dobrą formę. Zdrowe gotowanie nie musi być pożeraczem czasu – wystarczy odpowiednio podejść do tematu. Niektóre porady zawarte w artykule mogą wydawać się banalne, ale uwierz mi, włączenie ich do swojej rutyny znacząco przyspieszy proces gotowania. Czyli jak gotować szybciej:

  1. Gotuj posiłki od razu w większych ilościach – na 2,3 lub więcej porcji. Dzięki temu rzadziej będziesz musiał się krzątać po kuchni
  2. Korzystaj z różnych sprzętów kuchennych. Przygotowując potrawy w piekarniku, parowarze czy szybkowarze możesz jednocześnie zajmować się innymi sprawami, ważniejszymi niż gotowanie :)
  3. Nie bój się mrozić żywności – możesz mrozić zarówno półprodukty jak i gotowe potrawy, dzięki czemu przygotowanie posiłków będzie trwało krócej i dodatkowo rzadziej będziesz musiał odwiedzać sklep
  4. Stosuj magiczne tricki: używaj pokrywek do garnków, wodę na makaron gotuj w czajniku, mocz strączki przed gotowaniem, krój półprodukty na małe kawałki aby szybciej były gotowe do zjedzenia, a jeśli masz bardzo mało czasu, wybieraj te produkty, które gotują się szybko
  5. Planuj zakupy i posiłki dzięki czemu kuchnia będzie miejscem szybkiego, sprawnego gotowania a nie miejscem rozmyślań w stylu „co by tu dzisiaj…?”

Najczęstsze pytania

  1. Jakie są korzyści z samodzielnego gotowania?
    Przygotowując posiłki w domu mamy kontrolę nad składnikami, których używamy, a tym samym dieta jest różnorodna. Wiąże się to z większym spożyciem warzyw i owoców, co pozwala na zbilansowanie jadłospisu. Dodatkowo koszt diety jest niższy, jeśli każdego dnia nie kupujemy obiadów w restauracji. Co ważne osoby gotujące samodzielnie mają niższe ryzyko wystąpienia nadmiernej masy ciała.

  2. Co powinnam mieć w domu, aby gotować szybciej?
    Warto zapatrzyć się w dodatkowe sprzęty kuchenne, które pomogą nam gotować szybciej. Bardzo przydatny jest blender, który w kilka sekund przygotuje zupę krem czy szejka. Sprzęty jak parowar i szybkowar przydadzą się, aby przygotować cały obiad bez spędzania czasu w kuchni co pozwoli na wykorzystanie reszty dnia w przyjemniejszy sposób.

  3. Czy mogę mrozić gotowe posiłki?
    Korzystanie z zamrażarki na pewno wpłynie na szybkość gotowania. Jak najbardziej można mrozić gotowe posiłki np. ryż/kaszę z mięsem i warzywami, zupy czy makaron z sosem. Dodatkowo warto zamrozić pieczywo, bulion, warzywa oraz owoce, które nie tracą swoich wartości.

Piśmiennictwo