
Dieta bezglutenowa – jadłospis, co jeść, efekty
Dieta bezglutenowa ostatnimi czasy zyskała na popularności. Można zauważyć, że coraz więcej osób chętniej sięga po przepisy diety bezglutenowej w celu poprawy swojego zdrowia. Czy jednak słusznie? W poniższym wpisie zapoznasz się z informacjami kiedy warto stosować przepisy diety bezglutenowej, jakie są jej efekty czy też jakie produkty są niezalecane.
Spis treści
- Dieta bezglutenowa – na czym polega
- Kiedy stosować dietę bezglutenową
- Co jeść na diecie bezglutenowej
- Dieta bezglutenowa – jadłospis
- Dieta bezglutenowa – efekty
- Podsumowanie
Dieta bezglutenowa – na czym polega
Dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu glutenu z produktów, które spożywamy. Sam gluten jest białkiem, który należy do tzw. prolamin i składa się głównie z gliadyny i gluteniny. Znaleźć go można w zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień, oraz owies (ten ostatni ze względu na zanieczyszczenia). Tak więc jeżeli myślisz żeby skorzystać z jadłospisu diety bezglutenowej rozsądnym będzie eliminacja z jadłospisu wyżej wymienionych zbóż. Sam gluten zawiera wiele zalet takich jak smak, skala uprawy, różnorodność wykorzystania czy też nadawanie wypiekom sprężystości oraz puszystości [1]. W poniższej tabeli wymienione zostały grupy produktów, w których znajduje się gluten [2].
Gdzie występuje gluten?
Pszenica z jej odmianami: orkisz, samopsza, płaskurka | mąka pszenna, płatki pszenne, kasza manna, kasza kuskus, kasza bulgur, musli, kaszki błyskawiczne zbożowe oraz mleczno-zbożowe, bułka tarta potrawy takie jak: pierogi, kopytka, naleśniki |
Żyto | mąka żytnia, płatki żytnie, makaron żytni |
Jęczmień | mąka jęczmienna, płatki jęczmienne, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa) |
Owies* | mąka owsiana, płatki owsiane, kasza owsiana |
Inne | panierki do mięs i ryb, napoje z dodatkiem słodu jęczmiennego, warzywa zasmażane lub zagęszczane mąką, ciasta upieczone z niedozwolonych mąk, kawa zbożowa, zupy zaprawiane mąką, zwykłe proszek do pieczenia |
*Owies jest zbożem bezglutenowym, lecz często wymienia się go jako źródło glutenu ze względu na zanieczyszczenie innymi zbożami.

Kiedy stosować dietę bezglutenową
Dieta bezglutenowa będzie zdecydowanie rozsądnym wyborem w przypadku zdiagnozowanej celiakii. Jest ona aktualnie jedynym rozwiązaniem leczenia choroby trzewnej, przy której spożywanie glutenu może powodować objawy takie jak: zaburzenia wchłaniania, problemy żołądkowo-jelitowe (biegunki, wzdęcia, zaparcia, gazy), niedokrwistości z niedoboru żelaza czy też problemy skórne. Jej występowanie w społeczeństwie szacuje się na 1-2% do nawet 5% [1][3][4]. W takim przypadku jadłospis diety bezglutenowej będzie rozsądnym wyborem.
Kolejną przypadłością, w której dieta bezglutenowa będzie głównym sposobem leczenia to choroba Duhringa. Objawia się ona zmianami skórnymi takimi jak rumienie, grudki czy też pęcherze, przez co nazywana jest ona też skórną postacią celiakii. Sposobem jej leczenia jest m.in. eliminacja glutenu, który wyzwala tę chorobę [4]. Tak więc korzystanie z przepisów diety bezglutenowej będzie w tym przypadku rozsądnym wyborem.
Inną dolegliwością, przy której będzie miało miejsce zastosowanie diety bezglutenowej, jest alergia na pszenicę. Objawia się ona pokrzywką, obrzękiem, bólem brzucha czy też wymiotami. Eliminacja pszenicy oraz innych zbóż, które mogą być nią zanieczyszczone takie jak żyto, jęczmień, owies i zastosowanie diety bezglutenowej będzie rozsądnym postępowaniem [5].
Dodatkowo można wymienić inne dolegliwości jak nieceliakalna nadwrażliwość na gluten gdzie korzystanie z jadłospisu diety bezglutenowej może być pomocne. Czasem stosuje się ją także u pacjentów z IBS, czyli zespołem jelita drażliwego, jednak w tym przypadku nie jest to postępowanie pierwszego wyboru. [6].
Zobacz także: Nietolerancje pokarmowe – objawy, badania, leczenie
Tak więc dietę bezglutenową zdecydowanie warto wprowadzić w takich dolegliwościach jak:
- celiakia
- choroba Duhringa
- alergia na pszenicę
Jeżeli zmagasz się z jedną z powyższych dolegliwości i ciężko Ci zbilansować smaczny, prosty i sycący jadłospis to zgłoś się do nas. Wiemy jak dopasować dietę w 100% do Twoich potrzeb. Twoje preferencje i zdrowie są dla nas priorytetem. Pomogliśmy ponad 20 000 osobom osiągnąć cel, a nasza opinia w Google to 5/5 na podstawie ponad 390 opinii. Szybkie, smaczne i indywidualne diety to nasza specjalność.
Co jeść na diecie bezglutenowej
Na diecie bezglutenowej można spożywać wszystkie produkty, które nie zawierają glutenu. Naturalnie bezglutenowe będą takie produkty jak: kukurydza, ryż, proso, soja. komosa ryżowa soczewica, ciecierzyca, mięso, ryby, jaja, owoce, warzywa. Godnym wspomnienia jest fakt, że osoby chore, których jedyną metodą leczenia jest zachowanie ścisłej diety bezglutenowej, muszą używać produktów, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (ppm odpowiada mg/kg) [7]. Tylko wtedy produkt można nazwać bezglutenowym, gdyż są to oficjalne wytyczny Komisji Europejskiej. W Polsce produkty, które są odpowiednie dla osób chorych na celiakię oznaczone się licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa [8]. To, co jest istotne na diecie ściśle bezglutenowej, jest to, że osoby chore na celiakię muszą wypatrywać informacji o występowaniu śladowych ilości glutenu w produktach naturalnie bezglutenowych np. mrożone mieszanki warzyw, suszone owoce czy też proszki do pieczenia [2].

Źródło: przekreslonyklos.pl

Produkty zalecane w diecie bezglutenowej
Produkty z tabeli niżej są zalecane podczas diety bezglutenowej. Nie zawierają one glutenu, tak więc śmiało możesz z nich korzystać jeżeli chcesz, by twoje przepisy diety bezglutenowej spełniały swoje założenia [2]. Tak więc jak widzisz zwykły chleb, który zawiera gluten, możesz wymienić na inny, który został wykonany z mąki bezglutenowej.
GRUPA PRODUKTÓW | NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU |
Produkty zbożowe | Zboża naturalnie bezglutenowe: ryż, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, teff, sorgo.Kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa).Opisane lub oznaczone jako bezglutenowe: mąki, płatki ryżowe, skrobia kukurydziana i ryżowa, pieczywo i makarony, popcorn bez dodatków, certyfikowany owies, bułka tarta. |
Mięso, ryby, jaja | Świeże, nieprzetworzone mięso, ryby, jaja.Wędliny oznaczone jako bezglutenowe. |
Mleko i produkty mleczne | Mleko świeże, UHT, zagęszczone, w proszku, kefir, maślanka, śmietana, jogurt naturalny, twaróg naturalny, ser żółty. |
Tłuszcze | Masło, smalec, olej roślinny, oliwa z oliwek, masła orzechowe. |
Warzywa i przetwory z warzyw | Wszystkie warzywa świeże, konserwowane bez dodatków, również strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana, mąka ziemniaczana. |
Owoce | Wszystkie owoce świeże, konserwowane bez dodatków. |
Cukier, słodycze, desery | Cukier, dżem, miód, syrop klonowy, melasa, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele, budynie, ciasta i ciastka oznaczone jako bezglutenowe. |
Napoje | Herbata i kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole (wódka, rum itp.), wino, piwo bezglutenowe, cydr. |
Przyprawy | Sól, pieprz ziarnisty, zioła, ocet winny, spirytusowy, jabłkowy, bezglutenowy sos sojowy (tamari). |
Zupy | Zupy z dozwolonych produktów. |
Inne | Bezglutenowy proszek do pieczenia, soda oczyszczona, drożdże, komunikanty niskoglutenowe, opłatki świąteczne bezglutenowe. |
Produkty niezalecane w diecie bezglutenowej
Produkty z tabeli niżej są niezalecane podczas diety bezglutenowej. Zawierają one gluten, tak więc należy je wyeliminować jeżeli chcesz przestrzegać ściśle diety bezglutenowej [2].
GRUPA PRODUKTÓW | ZAWIERAJĄ GLUTEN |
Produkty zbożowe | Pszenica i jej odmiany: orkisz, samopsza, płaskurka, jęczmień, żyto, zwykły owies, mąki: pszenna, żytnia, jęczmienna, owsiana; płatki: pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane; kasza manna, kuskus, bulgur, kasza jęczmienna, musli, kasza owsiana, kaszki błyskawiczne zbożowe, makaron pszenny, żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo, ciasta, pizza, bułka tarta |
Mięso, ryby, jaja | Panierki do mięs i ryb, potrawy panierowane, kotlety mielone, pulpety, pasztety, wędliny podrobowe – jeżeli zawierają glutenowe dodatki |
Mleko i produkty mleczne | Napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, jogurty z dodatkiem płatków lub otrębów zbożowych, desery mleczne ze zbożowymi dodatkami |
Warzywa i przetwory z warzyw | Warzywa zasmażane albo zagęszczane mąką, panierowane, seitan (zastępuje mięso dla wegetarian – czysty gluten) |
Cukier, słodycze, desery | Ciastka i ciasta upieczone z niedozwolonych mąk lub ze zwykłym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny |
Napoje | Kawa zbożowa, kakao i kawa z dodatkiem kawy zbożowej, napoje owsiane i słodzone słodem jęczmiennym, zbożowe mleka i śmietanki, piwo |
Przyprawy | Zwykły sos sojowy, prażona cebulka |
Zupy | Zupy zaprawiane mąką, zupy z makaronem, z lanym ciastem, na zakwasie z mąki zawierającej gluten |
Inne | Zwykły proszek do pieczenia, komunikanty i opłatki świąteczne |

Gdzie jest najwięcej glutenu?
Najwięcej glutenu jest w mące pszennej, pieczywie, makaronach, ciastach i wszelkich wypiekach. Rekordzistą jest seitan – roślinny zamiennik mięsa, który praktycznie składa się z samego glutenu. Gluten może też czaić się w gotowych daniach, panierkach, piwie, kawie zbożowej czy zwykłym sosie sojowym. Jeśli jemy dużo chleba, ciasta i makaronów – to właśnie stąd w naszej diecie bierze się najwięcej glutenu.
Dieta bezglutenowa – jadłospis
Przygotowałem dla Ciebie 3 dniowy jadłospis diety bezglutenowej. Każdy z nich zawiera średnio 2000 kcal, 100 g białka, 62 g tłuszczu, 242 g węglowodanów oraz aż 34 g błonnika pokarmowego, którego zazwyczaj jest mało jeżeli korzysta się z jadłospisu diety bezglutenowej. Śmiało go wypróbuj jeżeli chcesz potrzebujesz skorzystać z przepisów diety bezglutenowej.
DZIEŃ 1
ŚNIADANIE 07:00
Jaglanka – na mleku z owocami i siemieniem lnianym
Produkty:
- Mleko bezlaktozowe 1,5% UHT – 300 g (1,2 szklanki)
- Truskawki, mrożone – 100 g (1 szklanka)
- Jogurt naturalny (1,5% tł.) – 50 g (2,5 łyżki)
- Płatki jaglane – 50 g (5 łyżek)
- Siemie lniane (świeżo mielone) – 15 g (3 łyżeczki)
Przygotowanie:
- Ugotować płatki na mleku.
- Dodać resztę składników.
- Przyprawy: cynamon.
DRUGIE ŚNIADANIE 11:00
Sałatka – z tuńczykiem, pestkami dyni i makaronem
Produkty:
- Papryka czerwona – 70 g (0,5 sztuki)
- Makaron ryżowy – 70 g (1,8 porcji)
- Tuńczyk w sosie własnym – 60 g (2 łyżki)
- Szpinak – 30 g (1,2 garści)
- Pietruszka, liście – 20 g (3,3 łyżeczki)
- Dynia, pestki – 20 g (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek – 5 g (0,5 łyżki)
Przygotowanie:
- Ugotować makaron.
- Wymieszać z resztą składników.
- Przyprawy: zioła prowansalskie.
OBIAD 15:00
Komosa – z kurczakiem i buraczkami
Produkty:
- Buraczki wiórki – 200 g (0,4 opakowania)
- Mięso z piersi kurczaka – 100 g (1 kawałek)
- Komosa ryżowa (ziarno) – 60 g (4,3 łyżki)
- Pietruszka, liście – 20 g (3,3 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek – 10 g (1 łyżka)
Przygotowanie:
- Komosę ugotować i wymieszać z natką.
- Mięso usmażyć na oliwie.
- Podawać z buraczkami.
- Przyprawy: pieprz, sól, tymianek, rozmaryn, oregano.
KOLACJA 19:00
Ryż – na słodko zapiekany z jabłkami i cynamonem
Produkty:
- Mleko bezlaktozowe 1,5% UHT – 200 g (0,8 szklanki)
- Jabłko – 150 g (1 sztuka)
- Ryż basmati – 50 g (3,3 łyżki)
- Orzechy włoskie – 30 g (2 łyżki)
- Cynamon – 5 g (1 łyżeczka)
Przygotowanie:
- Ryż ugotować na mleku.
- Jabłka zetrzeć i podsmażyć z cynamonem.
- Wszystko zapiec przez ok. 25 minut.
Kalorie: 2025.8 | Białko: 92.8 | Tłuszcze: 66.7 | Węglowodany: 244.1 | Błonnik: 30.6
DZIEŃ 2
ŚNIADANIE 07:00
Naleśniki – pankejki z jogurtem i owocami
Produkty:
- Jogurt naturalny – 150 g (7,5 łyżki)
- Mleko bezlaktozowe – 150 g (0,6 szklanki)
- Maliny, mrożone – 100 g (0,2 opakowania)
- Jaja kurze – 56 g (1 sztuka)
- Mąka ryżowa – 55 g (5,5 łyżki)
- Oliwa z oliwek – 5 g (0,5 łyżki)
- Soda oczyszczona – 2 g (0,4 łyżeczki)
Przygotowanie:
- Zmiksować składniki, smażyć lub piec.
- Podawać z jogurtem i owocami.
DRUGIE ŚNIADANIE 11:00
Kasza jaglana – na słodko z owocami i migdałami
Produkty:
- Mleko bezlaktozowe – 300 g (1,2 szklanki)
- Truskawki, mrożone – 150 g (1,5 szklanki)
- Kasza jaglana – 50 g (3,8 łyżki)
- Migdały w płatkach – 20 g (2 łyżki)
Przygotowanie:
- Kaszę ugotować na mleku.
- Dodać owoce i migdały.
OBIAD 15:00
Makaron – z kurczakiem i ajvarem
Produkty:
- Mięso z piersi kurczaka – 100 g (1 kawałek)
- Makaron ryżowy – 70 g (1,8 porcji)
- Ajvar – 60 g (6 łyżeczek)
- Szpinak – 50 g (2 garści)
- Oliwa z oliwek – 10 g (1 łyżka)
Przygotowanie:
- Mięso podsmażyć, dodać szpinak, ajvar i makaron.
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.
KOLACJA 19:00
Serek wiejski – z warzywami i pieczywem | Przekąska – morele
Produkty:
- Serek wiejski – 150 g (1 opakowanie)
- Chleb bezglutenowy jasny – 110 g (2 kromki)
- Rzodkiewka – 5 sztuk
- Papryka czerwona – 70 g (0,5 sztuki)
- Słonecznik, nasiona – 15 g (1,5 łyżki)
- Morele – 45 g (1 sztuka)
Przygotowanie:
- Warzywa wymieszać z serkiem, posypać pestkami.
- Zjeść z pieczywem i owocem.
Kalorie: 1991.4 | Białko: 101.7 | Tłuszcze: 60.8 | Węglowodany: 242.1 | Błonnik: 27.6
DZIEŃ 3
ŚNIADANIE 07:00
Ryż – na słodko na mleku a’la raffaello malinowe
Produkty:
- Mleko bezlaktozowe – 250 g (1 szklanka)
- Maliny, mrożone – 200 g (0,4 opakowania)
- Ryż basmati – 50 g (3,3 łyżki)
- Migdały w płatkach – 15 g (1,5 łyżki)
- Wiórki kokosowe – 6 g (1 łyżka)
Przygotowanie:
- Ryż ugotować na mleku, wymieszać z połową dodatków, resztą posypać.
- Przyprawy: słodzik, cynamon, kakao.
DRUGIE ŚNIADANIE 11:00
Kanapki – z twarogiem i warzywami
Produkty:
- Jogurt naturalny – 150 g (7,5 łyżki)
- Ser twarogowy chudy – 125 g (0,6 opakowania)
- Ogórek zielony – 90 g (0,5 sztuki)
- Chleb bezglutenowy jasny – 55 g (1 kromka)
- Kiełki rzodkiewki – 25 g (3,1 łyżeczki)
- Dynia, pestki – 20 g (2 łyżki)
Przygotowanie:
- Twaróg rozgnieść z jogurtem i warzywami.
- Nałożyć na pieczywo, posypać pestkami.
OBIAD 15:00
Komosa – w sosie szpinakowym
Produkty:
- Szpinak – 250 g (10 garści)
- Jogurt naturalny – 100 g (5 łyżek)
- Komosa ryżowa – 30 g (6,4 łyżki)
- Pietruszka – 30 g (5 łyżeczek)
- Oliwa z oliwek – 10 g (1 łyżka)
Przygotowanie:
- Komosę ugotować.
- Szpinak podsmażyć, dodać jogurt i przyprawy.
- Podawać z komosą.
- Przyprawy: kurkuma, tymianek, bazylia, pieprz, sól.
KOLACJA 19:00
Jogurt – z owocami i pestkami dyni
Produkty:
- Jogurt naturalny – 300 g (15 łyżek)
- Banan – 120 g (1 sztuka)
- Maliny, mrożone – 100 g (0,2 opakowania)
- Płatki jaglane – 25 g (2,5 łyżki)
- Dynia, pestki – 10 g (1 łyżka)
Przygotowanie:
- Wymieszać składniki.
- Opcjonalnie dodać słodzik/cynamon.
Kalorie: 2034.9 | Białko: 106.7 | Tłuszcze: 59.8 | Węglowodany: 240.5 | Błonnik: 44.5

Dieta bezglutenowa – efekty
Stosowanie diety bezglutenowej u osób z celiakią będzie miało swoje efekty. Taka dieta prowadzi do częściowego, a nawet potencjalnego wygojenia błony śluzowej dwunastnicy wraz z ustąpieniem objawów takich jak zaburzenia wchłaniania, problemy żołądkowo-jelitowe (biegunki, wzdęcia, zaparcia, gazy), niedokrwistości z niedoboru żelaza czy też problemy skórne [7]. Dodatkowo na diecie bezglutenowej można schudnąć i jest to zależne od uzyskanego deficytu energetycznego.
Dieta bezglutenowa może być jak najbardziej pomocna, niestety ma ona też swoje wady. Może doprowadzić do niedoborów żywieniowych jeżeli jest nieodpowiednio zbilansowana. Produkty bezglutenowe dostarczają mniej wapnia, żelaza, magnezu, kwasu foliowego, czy też mniejsze ilości błonnika [9]. Kolejnym argumentem jest fakt, iż produkty stosowane w diecie bezglutenowej mogą dostarczać większych ilości tłuszczu czy też cholesterolu [11]. Dodatkowo ceny bezglutenowych odpowiedników są średnio 2-3 razy droższe niż tradycyjne pieczywo czy też mąka [10]. Na szczęście jadłospis diety bezglutenowej może być jak najbardziej dobrze zbilansowany i rozsądny cenowo jeżeli jest on wykonany przez dietetyka po studiach.
Podsumowanie
Dieta bezglutenowa jest zdecydowanie dobrym rozwiązaniem w takich przypadkach jak celiakia, choroba Duhringa czy też alergia na pszenicę. Stosowanie przepisów diety bezglutenowej będzie też dobrym rozwiązaniem w przypadku nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten czy też zespole jelita drażliwego. Niestety wprowadzona samemu może powodować liczne niedobory żywieniowe, dostarczać szkodliwych dla zdrowia produktów, a ponadto jest dosyć droga. My w pracy z pacjentami standardowo nie wprowadzamy diety bezglutenowej. Zdarza się jednak, że pacjent jest przekonany, że ten model mu pomoże – wtedy lepiej, gdy dietę zbilansuje dietetyk. Jednocześnie zachęcamy do dalszej diagnostyki w celu zbadania realnej konieczności prowadzenia diety bezglutenowej.

Piśmiennictwo
- Niland, Benjamin, and Brooks D. Cash. “Health benefits and adverse effects of a gluten-free diet in non–celiac disease patients.” Gastroenterology & hepatology 14.2 (2018): 82.
- https://celiakia.pl/produkty-dozwolone/
- Melicharova, Julie, Michal Slavik, and Monika Cervinkova. “Psychological aspects in celiac disease: Step by step from symptoms to daily life with celiac disease.” International Journal of Celiac Disease 4.2 (2016): 64-67.
- Elli, Luca, et al. “Diagnosis of gluten related disorders: Celiac disease, wheat allergy and non-celiac gluten sensitivity.” World journal of gastroenterology: WJG 21.23 (2015): 7110.
- Cianferoni, Antonella. “Wheat allergy: diagnosis and management.” Journal of asthma and allergy 9 (2016): 13.
- Food-related gastrointestinal symptoms in the irritable bowel syndrome Digestion. 2001;63(2):108-15. doi: 10.1159/000051878.
- Itzlinger, Alice, et al. “Gluten-Free Diet in Celiac Disease—Forever and for All?.” Nutrients 10.11 (2018): 1796.
- https://www.przekreslonyklos.pl/
- Nutritional Status in Spanish Adults with Celiac Disease Following a Long-Term Gluten-Free Diet Is Similar to Non-Celiac Nutrients 2021, 13(5), 1626; https://doi.org/10.3390/nu13051626
- Gluten-free and regular foods: a cost comparison Can J Diet Pract Res. 2008 Fall;69(3):147-50. doi: 10.3148/69.3.2008.147.
- Gluten-Free Diet: Gaps and Needs for a Healthier Diet Nutrients 2019, 11(1), 170; https://doi.org/10.3390/nu11010170