Najlepsze źródła białka w diecie

17 listopada 2022 Autor: Patryk Łukasiewicz

Białko jest nieodłącznym elementem naszej diety potrzebnym nam do codziennego funkcjonowania. Pomaga nam nie tylko w budowie masy mięśniowej ale również w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego czy też transporcie tlenu. Białko dostarczyć możemy z różnych źródeł, a z tego artykułu dowiesz się jakie źródła białka w diecie będą dla Ciebie najlepsze.

Najlepsze źródła białka w diecie

Spis treści

Rola białka w diecie

Białko jest podstawowym elementem żywności, dzięki któremu możemy prawidłowo funkcjonować. Zbudowane jest z mniejszych cząsteczek nazywanych aminokwasami Dostarczanie białka z różnych źródeł jest bardzo istotne, gdyż białko posiada wiele ról m.in. [1]:

  • odnowa białek ciała
  • naprawa tkanek (gojenie się ran)
  • transport tlenu, witamin i składników mineralnych oraz leków 
  • udział w wielu enzymach i hormonach np. adrenalina, hormony tarczycy (wchodzą w ich skład
  • prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego

Dlatego też warto dbać o odpowiednią podaż białka najlepiej z różnych źródeł czy to roślinnych czy zwierzęcych.

Przeczytaj także: Dieta wysokobiałkowa: jadłospis, przepisy, co jeść

Rodzaje białka

Białko można podzielić ze względu na źródło ich dostarczenia tj. białka roślinne i zwierzęce. Białka roślinne charakteryzują się mniejszą strawnością w porównaniu do białek zwierzęcych ze względu na zawartość czynników antyżywieniowych np. kwas fitynowy czy też błonnik pokarmowy [4]. Ponadto źródła białka roślinnego zawierają mniej aminokwasów egzogennych (te, które musimy dostarczyć z dietą) w porównaniu do źródeł białka zwierzęcego [5]. 

Z kolei białka zwierzęce cechują się wyższą strawnością w porównaniu do roślinnych źródeł białka. W ich przypadku strawność wynosi ok. 90%, a białek z źródeł roślinnych 45-80% [4]. Ponad to zawierają więcej aminokwasów egzogennych w porównaniu do źródeł białek roślinnych przez co mogą być lepszym wyborem podczas budowy masy mięśniowej.   

Źródła białek roślinnych: 

  • zboża: kasza gryczana, jaglana,  makarony pelnoziarniste, komosa ryżowa
  • nasiona roślin strączkowych: fasola, ciecierzyca, soczewica
  • soja i jej przetwory: tofu, tempeh, białko sojowe, napój sojowy 
  • nasiona, pestki, orzechy: brazylijskie, nerkowca, włoskie, laskowe 
  • inne: płatki drożdżowe, grzyby

Źródła białek zwierzęcych:

  • mięso: kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina
  • ryby i owoce morze: łosoś, makrela, dorsz, pstrąg tęczowy 
  • nabiał: mleko, jogurty, kefiry, sery twarogowe, maślanki, odżywki białkowe (koncentraty, izolaty)
  • jaja

Rodzaje białka

Przeczytaj także: Białko roślinne, a zwierzęce: sport, zdrowie, najlepsze źródła

Główne źródła białka 

Jak już wyżej wspomniano głównym źródłem białka pełnowartościowego jest mięso, ryby, nabiał czy też jaja. Będą one zawierać różne ilości białka np. mięso z piersi kurczaka będzie zawierało 21,5 g białka / 100 g produktu, a jaja 12,5 g/100 g produktu. Mimo zmiennej zawartości białka będą one jednym z najbogatszych źródeł białka w diecie.

Z kolei roślinne źródła białka to m.in nasiona roślin strączkowych czy też przetwory soji. Zawartość białka również będzie zróżnicowana gdyż tofu będzie zawierało ok. 12g białka /100g produktu, a soczewica już aż 25g białka /100g produktu. Tofu jak i soczewica, mimo zmiennej zawartości aminokwasów, będą świetnym źródłem źródłem białka dla wegan.

Wartym wspomnienia jest też ilość kalorii, którą dostarczymy spożywając określoną ilość białka. Świetnym i niskokalorycznym źródłem białka zwierzęcego jest izolat białka serwatkowego czy też dorsz, gdyż dostarczając 20 g białka z tych produktów dostarczymy odpowiednio jedynie 81 kcal czy też 83 kcal. Z kolei chcąc pozyskać taką samą ilość białka z źródła jakim jest mleko spożywcze 3,2% tłuszczu musielibyśmy wypić go aż 606 ml. 

W przypadku źródeł białka roślinnego najlepiej wypada izolat białka sojowego czy też płatki drożdżowe, ponieważ dostarczając 20 g białka z tych produktów dostarczymy odpowiednio 94 kcal i 112 kcal. Ciecierzyca również jest super źródłem białka roślinnego, aczkolwiek dostarczając z niej taką samą ilość białka spożywamy jednocześnie 370 kcal. Warto mieć na uwadze kaloryczność poszczególnych źródeł białka roślinnego i zwierzęcego i nie bazować tylko i wyłącznie na produktach dostarczający jednocześnie dużej ilości białka, a niskiej kalorii.

Poniżej przedstawiona jest tabela w jakim rodzaju żywności znajduje się białko pochodzenia zwierzęcego i w jakiej ilości:

ProduktIlość białka / 100 g produktu
Ilość białka na przeciętną porcję
Ilość produktu dostarczająca 20 g białka
Ilość kalorii przy dostarczeniu 20 g białka
Izolat białka serwatkowego (90%)
90 g
27 g / 30 g
22 g81 kcal
Koncentrat białka serwatkowego (82%) 
82 g24,6 g / 30 g
24,5 g92 kcal
Mięso z piersi kurczaka 
21,5 g32 g / 150 g
93 g91 kcal
Wołowina, polędwica
20,1 g30,1 g / 150 g
100 g112 kcal
Łosoś, świeży
19,9 g19,9 g / 100 g
100,5 g203 kcal
Ser twarogowy, chudy 
19,8 g24,75 g / 125 g
101 g99 kcal
Mięso z piersi indyka 
19,2 g28,5 g / 150 g
104 g86 kcal
Wieprzowina, karkówka
18,8 g28.2 g / 150 g
106 g219 kcal
Makrela, świeża
18,7 g18,7 g / 100 g
107 g195 kcal
Ser twarogowy, tłusty 
17,7 g22,1 g / 125 g
113 g199 kcal
Dorsz, świeży
16,5 g16,5 g / 100g
121 g83 kcal
Jaja kurze, całe
12,5 g19,8 g / 158 g
160 g224 kcal
Jogurt naturalny typu skyr
12 g18 g / 150g
167 g107 kcal
Jogurt naturalny, 2 % tłuszczu
4,3 g6,45 g / 150g 
465 g279 kcal
Mleko spożywcze, 0.5 % tłuszczu
3,5 g8,75 g / 250 ml
517 ml
223 kcal
Mleko spożywcze 3.2 % tłuszczu
3,3 g8,25 g / 250 ml
606 ml388 kcal

Poniżej przedstawiona jest tabela w jakim rodzaju żywności znajduje się białko pochodzenia roślinnego i w jakiej ilości:

ProduktIlość białka / 100 g produktu
Ilość białka na przeciętną porcję
Ilość produktu dostarczająca 20 g białka
Ilość kalorii przy dostarczeniu 20 g białka
Izolat białka sojowego
85 g30 g / 35 g
24 g94 kcal
Izolat białka grochu
80 g28 g / 35 g
25 g97 kcal
Mieszanka białka (odżywka białkowa) grochu i fasoli
73 g26 g / 35 g
27 g99 kcal
Płatki drożdżowe
50 g3 g / 5 g
40 g112 kcal
Soja 
34 g17 g / 50 g
58 g240 kcal
Soczewica czerwona
25 g13 g / 50 g
80 g273 kcal
Pestki dyni
25 g7 g / 30g
80 g458 kcal
Masło orzechowe 
22 g7 g / 30g
91 g544 kcal
Ciecierzyca
21 g10 g / 50 g
98 g370 kcal
Migdały
20 g6 g / 30 g
100 g604 kcal
Tempeh
19 g9 g / 100 g
106 g193 kcal
Komosa ryżowa
14 g7 g / 50 g
143 g501 kcal
Makaron pełnoziarnisty
14 g7 g / 50 g
143 g518 kcal
Kasza gryczana
13 g6 g / 50 g
154 g530 kcal
Tofu
12 g10 g / 90 g
163 g212 kcal
Kasza jaglana
11 g5 g / 50 g
191 g665 kcal
Mykoproteina
11 g11 g / 100 g
182 g155 kcal
Fasola czerwona, w zalewie
8 g10 g / 120 g
247 g250 kcal
Napój sojowy
3 g7 g / 250 g
670 g221 kcal
Brokuł
3 g8 g / 250 g
667 g207 kcal

Jeżeli masz wątpliwości co do zbilansowania swojej diety w odpowiednią ilość dobrych źródeł białka to zgłoś się do nas. Pomożemy Ci zaplanować dietę z roślinnymi jak i zwierzęcymi źródłami białka dopasowaną pod Twoje preferencje. Pomogliśmy ponad 20 000 osób osiągnąć cel, a nasza opinia w Google to 5/5 na podstawie ponad 390 opinii. Szybkie, smaczne i indywidualne diety online to nasza specjalność.

Sposoby na podbicie białka w diecie

Niektórzy mogą mieć problem z zwiększeniem ilości białka w diecie ze względu np. na eliminacja produktów, które są jego bogatym źródłem. Np. niektórzy nie tolerują dobrze nabiału jako źródła białka. Z kolei inni wykluczają z diety produkty pochodzenia zwierzęcego i uwagę trzeba zwrócić na roślinne źródła białka.

Tak więc przejdźmy do pomysłów na zwiększenie ilości białka z różnych źródeł:

  • Serek wiejski, jogurty proteinowe typu skyr - świetne źródło białka, a dodatkowo bardzo proste w spożyciu, bo wystarczy otworzyć i zjeść. Ponad to możesz je zabrać wszędzie ze sobą. super się też sprawdzą jako dodatek do owsianek (skyry)
  • Twaróg -  Klasyk wśród osób dbających o muskulaturę. Warto dodać do niego jogurt lub oliwę, aby stworzyć konsystencję pasty i zjeść np. z kanapkami. 
  • Gotowanie na kilka porcji - ugotowanie kurczaka na 2-3 obiady do przodu będzie super pomysłem na zaoszczędzenie czasu i zwiększenie ilości białka w diecie
  • Zupy i ich dodatki - Przygotowując zupę krem możesz ją zabielić jogurtem wysokobiałkowym. Dodatkowo możesz tam dodać fasolę z puszki, który jest dobrym roślinnym źródłem białka
  • Korzystanie z mleka krowiego/sojowego - inne roślinne odpowiedniki mleka, charakteryzują się niską zawartością białka. Warto je wymienić na zwykłe mleko, które zawiera 3 g białka na 100 ml. Wyjątkiem będzie mleko sojowe, gdyż ono również zawiera wysokie ilości białka roślinnego podobnie jak mleko 
  • Batony proteinowe - szybka przekąska stanowiąca dobre źródło białka
  • Przekąski proteinowe - na rynku jest teraz wielki wybór białkowych produktów jak: budynie, puddingi, kaszki, owsianki białkowe. Korzystając z nich łatwo uzupełnimy białko w ciągu dnia
  • Orzechy - mimo sporej kaloryczności wciąż zawierają niemałe ilości białka. Warto sięgnąć po nie gdy kończą nam się pomysły na różne źródła białka w diecie
  • Szejk proteinowy - mleko/mleko sojowe, jogurt lub odżywka białkowa, kakao, owoce oraz dodatek masła orzechowego stanowi szybki pomysł na świetne źródło białka
  • Ugotuj owsiankę na mleku zamiast wody - Wymieniając 200 ml wody na 200 ml dostarczasz świetnego źródła białka w niemałej ilości, bo dzięki prostej zmianie aż 6 g
  • Odżywka białkowa - dodatek odżywki białkowej do posiłku to jeden z prostszych sposobów na zwiększenie ilości białka. Więcej o odżywce przeczytasz w poniższym akapicie

Przepis na koktajl białkowo-owocowy

Przeczytaj także: Dlaczego BCAA nie działa 

Odżywka białkowa w diecie 

Odżywka białkowa nierzadko jest traktowana jako jeden z podstawowych elementów w diecie sportowca. Odżywka jest bardzo pomocna w uzupełnianiu białka w diecie, aczkolwiek powinna stanowić tylko dodatek do  odpowiednio zbilansowanej diety w białko (jej zadaniem z definicji jest uzupełnienie normalnej diety) [2].

Niemniej z odżywki białkowej warto skorzystać w takich przypadkach jak:

  • wyjazd, brak dostępu do konwencjonalnej żywności
  • brak czasu na szybki posiłek z wysoką ilością białka
  • dieta redukcyjna o zwiększonym zapotrzebowaniu na białko
  • spożycie pełnowartościowego posiłku dzięki dodatku białka o określonym smaku

Wyróżnić można też rodzaje odżywek białkowych: 

  • koncentrat białka serwatkowego (WPC) - zawartość białka od 30% do 80%, zazwyczaj ok. 75%. Charakteryzuje się nieco większą ilością tłuszczu mlecznego i laktozy, ale za to niższą ceną
  • Izolat białka serwatkowego (WPI) - ok. 90% białka w produkcie. Charakteryzuje się bardzo niską zawartością tłuszczu mlecznego oraz laktozy przez co wyższą ceną
  • hydrolizat białka serwatkowego (WPH) - ok. 90% białka w produkcie. Charakteryzuje tym, iż białka są częściowo strawione, przez co cena jest wysoka

Dopóki nie masz do czynienia z kulturystyką na wręcz zawodowym poziomie, nie liczysz każdego grama białka czy też nie masz problemów żołądkowo-jelitowych po laktozie to zdecydowanie warto wybrać WPC jako dodatkowe źródło białka. Jeżeli jednak tyczy się Ciebie któraś z kwestii wymienionych wyżej to warto rozważyć wybór WPI jako dodatek do codziennej, bogatej w różne źródła białka diety. 

Ponadto istnieją różne roślinne białka, które mogą być dobrym źródłem białka na diecie roślinnej np. białko z grochu, z pestek dynii, ryżu czy też białko konopne. Warto rozważyć ich spożycie zamiast standardowego WPC, gdy nabiał szkodzi nam cerę czy też gdy mamy alergię na białka mleka krowiego [3].

Przeczytaj także: Suplementy dla młodych sportowców

Podsumowanie 

Białka możemy pozyskiwać z dwóch źródeł: roślinnych i zwierzęcych. Zwierzęce źródła białka będą charakteryzować się większą ilością aminokwasów egzogennych niż roślinne przez co można je uznać za dobre źródło białka. Ponad to łatwiej będzie nam je dostarczyć w większej ilości w tej samej ilości pożywienia. Niemniej jednak źródła białka roślinnego również są świetnie i zdecydowanie warto jest z nich korzystać w codziennej diecie. 


Czytaj także