Limitowana Paczka Self Care! 32 produkty w cenie 1!

00 d
00 h
00 m
00 s
Sprawdź paczkę
Łosoś i inne produkty polecane na diecie śródziemnomorskiej

Dieta śródziemnomorska – jadłospis, produkty zalecane, zasady i efekty

Dieta śródziemnomorska jest jedną z najlepiej przebadanych modeli żywieniowych na świecie, wykazała swój pozytywny wpływ w leczeniu i profilaktyce cukrzycy, otyłości, chorób sercowo-naczyniowych. Nie musisz jeść codziennie ryb i owoców morza, aby kierować się jej prostymi zasadami i czerpać korzyści zdrowotne.

Spis treści

Zasady diety śródziemnomorskiej

Dieta śródziemnomorska jest to jeden z najzdrowszych na świecie, modeli żywieniowych. Wiele badań naukowych wykazało jej liczne korzyści zdrowotne.

Głównymi zasadami żywieniowymi diety śródziemnomorskiej są:

  • bazowanie na dużej ilości pokarmów roślinnych (zboża, owoce, warzywa, nasiona roślin strączkowych, orzechy, pestki, oliwki),
  • spożycie oliwy z oliwek jako głównego źródła tłuszczu dodanego,
  • wysokie/umiarkowane spożycie ryb i owoców morza,
  • niskie spożycie mięsa, szczególnie czerwonego,
  • umiarkowane spożycie jaj oraz nabiału o niskiej zawartości tłuszczu,
  • umiarkowane spożycie alkoholu. 

Wszystkie posiłki powinny zawierać owoce, warzywa i produkty zbożowe, uzupełnione innymi pokarmami roślinnymi, nabiałem lub źródłami białka. Jednym z głównych zaleceń dotyczących spożycia tłuszczów jest ograniczenie kwasów tłuszczowych nasyconych zawartych w tłustym mięsie, jajach oraz nabiale, na rzecz tłuszczów pochodzenia roślinnego m.in.: oliwy z oliwek, oliwek, orzechów i nasion, awokado, a także jak największe ograniczenie izomerów trans kwasów tłuszczowych [1].

Przeczytaj także: Dieta DASH – najzdrowsza dieta na świecie

Potrzebujesz konsultacji z dietetykiem? Przestań się dręczyć i oddaj się w ręce specjalisty. Pomogliśmy ponad 20 000 osób osiągnąć cel, a nasza opinia w Google to 5/5 na podstawie ponad 390 opinii. Szybkie, smaczne i indywidualne diety online to nasza specjalność.

Kiedy stosować dietę śródziemnomorską

Dieta śródziemnomorska może być stosowana przez osoby dorosłe (18–65 lat) oraz powinny być indywidualnie dostosowane do szczególnych potrzeb dzieci, kobiet w ciąży oraz osób cierpiących na różne schorzenia.

Badanie Seven Countries Study było pierwszym badaniem dotyczącym wpływu diety i stylu życia na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w dłuższym okresie. Wykazano wtedy, że stosowanie diety śródziemnomorskiej wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, a także mniejszym ryzykiem niektórych chorób (np. chorób serca) [2].

Dieta śródziemnomorska w cukrzycy

Celem wielu badań było wykazanie skuteczności stosowania diety śródziemnomorskiej w leczeniu, a także zapobieganiu cukrzycy typu 2.

W jednym z badań udowodniono, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej zmniejsza ryzyko wystąpienia w przyszłości cukrzycy typu 2 o 19-23% [3].

Zauważono znaczącą poprawę glikemii oraz zmniejszenie poziomu hemoglobiny glikowanej (HbA1c) u pacjentów z cukrzycą typu 2 w trakcie stosowania zaleceń diety śródziemnomorskiej [4].

Jak wskazują badacze, jest to związane z dużą ilością pełnoziarnistych produktów zbożowych, błonnika pokarmowego, a także zmniejszoną ilością kwasów tłuszczowych nasyconych. Dieta bazuje na niskoprzetworzonych pokarmach, o dużej wartości odżywczej oraz niskiej wartości energetycznej.

Przeczytaj także: Czarek schudł 15 kg, zmniejszył o 60% insulinooporność i o 30% cholesterol

Dieta śródziemnomorska w chorobach nowotworowych

W jednym z przeglądów systematycznych z roku 2019 wykazano, że ​​model diety śródziemnomorskiej może przyczynić się do zmniejszenia zachorowań na raka. Jest to związane z dużą ilością przeciwutleniaczy i błonnika w diecie, które są w stanie zapobiegać uszkodzeniom DNA. Spowalniają rozwój różnych form raka, wpływając negatywnie na proliferację komórek.

Ważną rolę odgrywa także zmniejszenie ilości mięsa oraz kwasów tłuszczowych nasyconych, które mogą zwiększać zachorowalność między innymi na raka jelita grubego, żołądka i prostaty.

Bardzo ważne w diecie śródziemnomorskiej  jest zalecenie odnośnie ograniczenia alkoholu, który w nadmiernych ilościach jest czynnikiem rozwoju raka jamy ustnej, przełyku, wątroby, piersi, jelita grubego i żołądka [5].

Dieta śródziemnomorska przy demencji

W jednym z przeglądów systematycznych z 2013 roku wykazano, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wiązało się z niższym ryzykiem demencji, niższymi wskaźnikami pogorszenia funkcji kognitywnych, a także zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimera.

Potencjalne mechanizmy, które mogą być za to odpowiedzialne, to zmniejszenie stresu oksydacyjnego, wyższe spożycie witamin z grupy B, witaminy C oraz zmniejszenie stanu zapalnego w trakcie stosowania diety śródziemnomorskiej [6].

Konieczne są natomiast dalsze badania nad jej wpływem na zmniejszenie ryzyka występowania chorób związanych ze starzeniem się.

Przeczytaj także: Omega 3 na diecie roślinnej – zadbaj o mózg i serce

Dieta śródziemnomorska – miażdżyca i cholesterol

Przestrzeganie diety śródziemnomorskiej (jak wykazano w ramach projektu HALE) wiązało się z 39% niższym ryzykiem zgonu wieńcowego i 29% niższym ryzykiem zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych [7].

W 2015 roku American Heart Association i American Diabetes Association uznały dietę śródziemnomorską jako jeden z najbardziej zalecanych modeli żywieniowych o korzystnym działaniu w celu zapobiegania chorobom układu krążenia u osób z cukrzycą, poprzez zmniejszenie czynników ryzyka chorób układu krążenia i poprawę kontroli glikemii [8].

Wykazano, że stosowanie zaleceń diety śródziemnomorskiej, w tym umiarkowane spożycie alkoholu, zastąpienie kwasów tłuszczowych nasyconych oraz trans, wielonienasyconymi i jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi, regularna aktywność fizyczna oraz utrata nadwagi mogą zmniejszyć stężenie trójglicerydów nawet o 20-50% [9].

Dieta śródziemnomorska – produkty zalecane i niezalecane

Dieta śródziemnomorska bazuje głównie na produktach roślinnych o niskim stopniu przetworzenia.

W diecie śródziemnomorskiej ważna jest różnorodność produktów, ponieważ każdy z nich ma inną wartość witamin i składników mineralnych. Warzywa i owoce warto jeść w formie surowej, ale można korzystać także z produktów mrożonych, szczególnie w miesiącach ubogich w plony.

Jako źródło tłuszczu w diecie zaleca się stosowanie roślinnych źródeł np. oliwy z oliwek, orzechów i nasion, awokado, oliwek. Niezalecane są tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak tłuste mięso, duża ilość jaj i pełnotłustego nabiału.

Zaleca się ograniczenie produktów przetworzonych, dosładzanych oraz alkoholu.

Co można jeść przy diecie śródziemnomorskiej?

KategoriaZalecaneNiezalecane
Nabiał i jajaNabiał o niskiej zawartości tłuszczu, jogurty, sery twarogowe, kefir, mozzarella, chude mlekoW ograniczonej ilości zaleca się jaja, sery twarde, ser feta, sery dojrzewające
Mięso i owoce morzaChude mięso wołowe, wieprzowe oraz drobiowe, wszystkie ryby oraz owoce morzaTłuste mięso np.: boczek, słonina, smalec, pasztety, parówki, przetwory mięsne, wędliny
Źródła tłuszczuOliwa z oliwek, margaryna, olej rzepakowy lub inny roślinny, orzechy, nasiona, pestki, oliwki, awokadoOlej palmowy, smalec, masło, olej kokosowy
Produkty zbożoweNasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste zboża oraz produkty zbożowePrzetworzone produkty zbożowe, takie jak ciastka, ciasta
WarzywaWszystkie, najlepiej w postaci nieprzetworzonej
OwoceWszystkie, najlepiej w postaci nieprzetworzonej
InneKawa, woda, herbataWszystkie produkty wysoko przetworzone, alkohol w dużej ilości, cukier i przetwory słodzone

Dieta śródziemnomorska – piramida żywienia

Piramida diety śródziemnomorskiej bierze pod uwagę ilościowy dobór żywności z uwzględnieniem częstotliwości głównych grup produktów. Obejmuje także kwestie różnorodności żywieniowych i stosowanych technik kulinarnych. Kompozycja głównych posiłków powinna zawierać owoce, warzywa i produkty zbożowe, uzupełnione w mniejszej ilości innymi pokarmami, takimi jak nasiona roślin strączkowych, nabiał lub inne źródła białka.

Podstawą piramidy są produkty żywnościowe, które powinny stanowić największy procent kaloryczności diety, na wyższych poziomach znajdują się pokarmy, które należy spożywać w umiarkowanych ilościach, takie jak te pochodzenia zwierzęcego i/lub bogate w cukry i tłuszcze, które należy spożywać z umiarem.

Piramida diety śródziemnomorskiej ustala dzienne, tygodniowe i okazjonalne wytyczne dietetyczne w celu przestrzegania zdrowej i zbilansowanej diety.

Śródziemnomorska piramida żywienia

W codziennej diecie śródziemnomorskiej powinny się znaleźć:

  1. Produkty zbożowe: jedna lub dwie porcje na posiłek w postaci chleba, makaronu, ryżu, kasz i innych. Najlepiej wykonane z pełnoziarnistych zbóż, które są bogate w składniki mineralne i błonnik pokarmowy.
  2. Warzywa: dwie lub więcej porcji na posiłek. Należy stosować różnorodne warzywa w celu dostarczenia wszystkich potrzebnych witamin i przeciwutleniaczy. Ponadto spożyć jedną porcję warzyw dziennie w postaci surowej.
  3. Owoce: jedna lub dwie porcje na posiłek. Również należy stosować różnorodność w ich doborze.
  4. Produkty mleczne: dwie porcje. Należy wybierać produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak jogurty, sery, mleko, fermentowane produkty mleczne.
  5. Oliwa z oliwek (znajduje się w centrum piramidy) powinna ona być głównym źródłem tłuszczów w diecie ze względu na wysoką jakość odżywczą. Jej duża zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i antyoksydantów wykazuje odporność na wysokie temperatury, dlatego jest polecana zarówno do spożycia na surowo, gotowania jak i smażenia.
  6. Oliwki, orzechy, nasiona oraz pestki są dobrym źródłem tłuszczów, witamin, składników mineralnych i błonnika. Zaleca się spożycie garści dziennie.
  7. Przyprawy i zioła są świetnym zamiennikiem soli, którą należy ograniczać. Powinny się one znaleźć w każdym posiłku, biorąc pod uwagę ich różnorodność.

W tygodniowym ujęciu zaleca się spożywanie różnego pochodzenia białka roślinnego i zwierzęcego:

  1. Nasiona roślin strączkowych: więcej niż dwie porcje.
  2. Ryby i owoce morza: dwie lub więcej porcji.
  3. Mięso drobiowe: dwie porcje. Spożycie czerwonego mięsa chudego powinno być ograniczone do mniej niż dwóch porcji.
  4. Jaja: dwie do czterech porcji.
  5. Ziemniaki: trzy lub mniej porcji.

Z dużym ograniczeniem zaleca się spożycie przetworzonej żywności, produktów bogatych w cukier oraz tłuszcz, dużej ilości alkoholu – dozwolona jest jedna lampka wina dziennie dla kobiet i dwie dla mężczyzn.

Należy mieć jednak na uwadze, że alkohol nie ma pozytywnego działania na nasze zdrowie, dlatego powinno się ograniczać jego ilość do minimum [1].

Przeczytaj także: Czy czerwone wino jest dobre na anemię – fakty i mity

Czym różni się dieta śródziemnomorska od diety DASH?

Dieta DASH i dieta śródziemnomorska mają wiele wspólnych cech, ale różnią się kilkoma kluczowymi aspektami:

Cel diety

  • Dieta DASH została opracowana głównie w celu obniżenia ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
  • Dieta śródziemnomorska to styl żywienia oparty na tradycyjnych nawykach mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, który wspiera ogólne zdrowie, długowieczność i redukcję stanów zapalnych.

Spożycie sodu

  • Dieta DASH ogranicza sól do minimum, ponieważ jej głównym celem jest poprawa ciśnienia krwi.
  • Dieta śródziemnomorska nie ma restrykcyjnych zaleceń dotyczących sodu, ale promuje stosowanie naturalnych przypraw i ziół zamiast soli.

Źródła tłuszczu

  • Dieta DASH zaleca ograniczenie tłuszczów nasyconych i wybór zdrowych tłuszczów, ale nie kładzie aż tak dużego nacisku na konkretne ich źródła.
  • Dieta śródziemnomorska bazuje na oliwie z oliwek jako głównym źródle tłuszczu, a także zawiera więcej orzechów, nasion i ryb bogatych w omega-3.

Nabiał

  • Dieta DASH zaleca niskotłuszczowy nabiał jako ważne źródło wapnia i białka.
  • Dieta śródziemnomorska zawiera mniej nabiału, a jeśli się pojawia, to w formie serów i jogurtu, ale w umiarkowanych ilościach.

Spożycie mięsa

  • Dieta DASH dopuszcza chude mięso, zwłaszcza drób i ryby, ale zaleca ograniczenie czerwonego mięsa.
  • Dieta śródziemnomorska stawia na ryby i owoce morza jako główne źródło białka, a mięso czerwone spożywane jest rzadziej.

Produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe

  • Obie diety promują pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce, ale dieta śródziemnomorska zawiera więcej roślin strączkowych jako źródła białka roślinnego.

Obie diety są uznawane za zdrowe i skuteczne w profilaktyce chorób serca. Dieta DASH koncentruje się bardziej na kontroli ciśnienia krwi i ograniczeniu sodu, natomiast dieta śródziemnomorska to ogólny, naturalny model żywienia wspierający zdrowie i długowieczność, bazujący na oliwie z oliwek, rybach i dużej ilości warzyw. 

Dieta śródziemnomorska – jadłospis

Jadłospis diety śródziemnomorskiej cechuje się bardzo dużą odżywczością, objętością posiłków i wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Dieta jest bardzo dobrze zbilansowana, nie brakuje w niej żadnych witamin i składników mineralnych. Przepisy diety śródziemnomorskiej są smaczne, sycące i proste w wykonaniu.

Poniższe trzy dni jadłospisu to gotowy zestaw przepisów, który możesz łatwo dostosować do swoich potrzeb. Możesz je zapętlać i miksować, tworząc pełny tygodniowy plan żywieniowy, bez konieczności codziennego wymyślania nowych dań.

Plan posiłków i przygotowanie

Dzień 1

Śniadanie – Owsianka z borówkami

Produkty:

  • Mleko UHT, 1,5% tłuszczu – 250 g (1 szklanka)
  • Borówki amerykańskie – 50 g (1 garść)
  • Płatki owsiane – 50 g (5 łyżek)
  • Orzechy włoskie – 20 g (1,3 łyżki)

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane ugotuj na mleku.
  2. Wylej owsiankę do miseczki, posyp borówkami i orzechami.

II Śniadanie – Sałatka grecka

Produkty:

  • Pomidor – 120 g (1 sztuka)
  • Ogórek – 80 g (2 sztuki)
  • Ser feta – 75 g (1,5 kawałka)
  • Sałata lodowa – 60 g (3 liście)
  • Chleb żytni razowy – 60 g (2 kromki)
  • Cebula – 50 g (0,5 sztuki)
  • Oliwki czarne – 20 g (1,3 łyżki)
  • Oliwa z oliwek – 5 g (0,5 łyżki)

Przygotowanie:

  1. Warzywa i ser pokrój w kostkę.
  2. Z chleba żytniego zrób grzanki.
  3. Całość wymieszaj w misce, polej oliwą.

Obiad – Ciecierzyca w sosie pomidorowym z tymiankiem

Produkty:

  • Ciecierzyca (ugotowana) – 200 g (10 łyżek)
  • Pomidory z puszki (krojone) – 150 g (1,5 porcji)
  • Cukinia – 150 g (0,5 sztuki)
  • Papryka czerwona – 70 g (0,5 sztuki)
  • Cebula – 50 g (0,5 sztuki)
  • Oliwa z oliwek – 5 g (0,5 łyżki)
  • Czosnek – 5 g (1 ząbek)
  • Tymianek – 3 g (0,8 łyżeczki)
  • Sól biała – 1 g (1 szczypta)
  • Pieprz czarny mielony – 1 g (1 szczypta)

Przygotowanie:

  1. Warzywa pokrój i podsmaż na oliwie.
  2. Dodaj ugotowaną wcześniej ciecierzycę.
  3. Przypraw i zalej pomidorami.
  4. Duś około 15 minut. Podawaj ze świeżym tymiankiem.

Kolacja – Kanapki z łososiem

Produkty:

  • Łosoś wędzony – 100 g (3,3 kawałka)
  • Chleb żytni razowy – 90 g (3 kromki)
  • Ogórek – 80 g (2 sztuki)
  • Awokado – 40 g (0,3 sztuki)
  • Sałata – 20 g (4 liście)

Przygotowanie:

  1. Chleb posmaruj awokado.
  2. Nałóż sałatę, łososia i ogórka.

Pierwszy dzień jadłospisu diety śródziemnomorskiej zawiera: 1820 kcal, 89 g białka, 68 g tłuszczu, 48 g błonnika i 186 g węglowodanów. Każdy z posiłków zawiera bardzo dużą ilość błonnika, co wpływa na zwiększenie ich objętości i dłuższe uczucie sytości po ich spożyciu.

Całość pokrywa zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze i zawiera:

  • 1122 mg wapnia
  • 474,5 mg magnezu
  • 22 mg żelaza

Dzień 2

Śniadanie – Jajka na miękko z brokułem i pomidorem

Produkty:

  • Pomidor – 120 g (1 sztuka)
  • Jaja kurze całe – 112 g (2 sztuki)
  • Chleb żytni razowy – 90 g (3 kromki)
  • Oliwa z oliwek – 5 g (0,5 łyżki)

Przygotowanie:

  1. Ugotuj jajka na miękko.
  2. Pomidora pokrój.
  3. Zjedz jajka z warzywami i pieczywem.

II Śniadanie – Sałatka owocowa pomarańcza-kiwi

Produkty:

  • Pomarańcza – 200 g (1 sztuka)
  • Jogurt grecki (light) – 200 g (10 łyżek)
  • Kiwi – 150 g (2 sztuki)
  • Orzechy włoskie – 20 g (1,3 łyżki)

Przygotowanie:

  1. Owoce pokrój w kostkę i wymieszaj z orzechami.
  2. Podawaj z jogurtem.

Obiad – Pierś z kurczaka z warzywną komosą

Produkty:

  • Brokuły – 200 g (0,4 sztuki)
  • Pomidory koktajlowe – 120 g (6 sztuk)
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 100 g (1 kawałek)
  • Komosa ryżowa (quinoa), ziarna – 60 g (4,3 łyżki)
  • Pietruszka, liście – 6 g (1 łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek – 5 g (0,5 łyżki)

Przygotowanie:

  1. Komosę i brokuł ugotuj.
  2. Mięso przypraw i usmaż na oliwie.
  3. Komosę wymieszaj z brokułem i pokrojoną pietruszką.
  4. Podawaj z pomidorami.

Kolacja – Sałatka z awokado i brokułami

Produkty:

  • Brokuły – 250 g (0,5 sztuki)
  • Pomidory koktajlowe – 200 g (10 sztuk)
  • Awokado – 70 g (0,5 sztuki)
  • Rukola – 60 g (3 garście)
  • Soczewica czerwona, nasiona suche – 50 g (4,2 łyżki)
  • Miód pszczeli – 12 g (0,5 łyżki)
  • Oliwa z oliwek – 5 g (0,5 łyżki)

Przygotowanie:

  1. Różyczki brokuła i soczewicę ugotuj.
  2. Na talerz wyłóż warzywa.
  3. Polej oliwą i miodem.

Kolejny dzień jadłospisu diety śródziemnomorskiej zawiera: 1805 kcal, 96 g białka, 66 g tłuszczu, 44,5 g błonnika i 186 g węglowodanów. 

Całość pokrywa zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze i zawiera:

  • 1002 mg wapnia
  • 624 mg magnezu
  • 23 mg żelaza

Dzień 3

Śniadanie – Kasza jaglana na słodko z musem z malin

Produkty:

  • Jogurt grecki (light) – 200 g (10 łyżek)
  • Maliny, mrożone – 100 g (0,2 opakowania)
  • Kasza jaglana – 50 g (3,8 łyżki)
  • Orzechy włoskie – 20 g (1,3 łyżki)

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę na sypko.
  2. Przełóż do miski. Jogurt zmiksuj z malinami, polej kaszę.
  3. Posyp kruszonymi orzechami.

II Śniadanie – Sałatka caprese z grillowanym bakłażanem

Produkty:

  • Pomidor – 240 g (2 sztuki)
  • Bakłażan – 200 g (1 sztuka)
  • Szpinak – 100 g (4 garście)
  • Mozzarella light – 65 g (3,2 plastry)
  • Chleb żytni razowy – 30 g (1 kromka)
  • Oliwki czarne – 20 g (1,3 łyżki)
  • Oliwa z oliwek – 10 g (1 łyżka)
  • Bazylia (świeża) – 5 g (5 listków)
  • Czosnek – 5 g (1 ząbek)
  • Sól biała – 1 g (1 szczypta)

Przygotowanie:

  1. Pokrój bakłażana na cienkie plastry, posól i odstaw na 5 minut. Spłucz gorycz i wysusz na ręczniku.
  2. Ponownie posól, dodaj czosnek i posmaruj plasterki oliwą. Grilluj na patelni.
  3. Pokrój pomidor i ser w plastry.
  4. Przekładaj składniki warstwami na talerzu.
  5. Z chleba zrób grzanki, wymieszaj z sałatką i polej oliwą.

Obiad – Pieczony dorsz po grecku

Produkty:

  • Dorsz świeży, filet bez skóry – 150 g (1,5 kawałka)
  • Woda – 100 g (0,4 szklanki)
  • Marchew – 90 g (2 sztuki)
  • Cebula – 50 g (0,5 sztuki)
  • Pietruszka, korzeń – 50 g (1 sztuka)
  • Koncentrat pomidorowy, 30% – 50 g (2 łyżki)
  • Kasza gryczana – 50 g (3,8 łyżki)
  • Papryka słodka (mielona, wędzona) – 5 g (1 łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek – 5 g (0,5 łyżki)
  • Pieprz czarny mielony – 2 g (2 szczypty)
  • Ziele angielskie – 2 g (2 sztuki)
  • Liść laurowy – 2 g (2 listki)

Przygotowanie:

  1. Na zimną patelnię dodaj koncentrat pomidorowy i łyżkę oliwy.
  2. Podsmaż chwilę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij na małym ogniu.
  3. Dodaj startą marchewkę i pietruszkę, dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
  4. Po chwili duszenia dolej wody i gotuj dalej.
  5. W międzyczasie podgrzej piekarnik do 180°C.
  6. Ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym, tak by pokryła całe dno.
  7. Dopraw i przykryj duszonymi warzywami wraz z powstałym sosem.
  8. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut.
  9. Podawaj z ugotowaną kaszą.

Kolacja – Zupa minestrone

Produkty:

  • Cukinia – 150 g (0,5 sztuki)
  • Por – 70 g (0,5 sztuki)
  • Papryka czerwona – 70 g (0,5 sztuki)
  • Makaron penne (pełnoziarnisty) – 70 g (1 szklanka)
  • Pomidor – 60 g (0,5 sztuki)
  • Seler korzeniowy – 60 g (1 plaster)
  • Cebula – 50 g (0,5 sztuki)
  • Pietruszka, liście – 12 g (2 łyżeczki)
  • Oliwa z oliwek – 10 g (1 łyżka)
  • Czosnek – 5 g (1 ząbek)
  • Dynia, pestki, łuskane – 5 g (0,5 łyżki)
  • Sól biała – 2 g (2 szczypty)
  • Tymianek – 2 g (0,5 łyżeczki)
  • Pieprz czarny mielony – 1 g (1 szczypta)
  • Liść laurowy – 1 g (1 listek)

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente.
  2. Pokrój warzywa w kostkę, przeciśnij czosnek przez praskę.
  3. Cebulę, czosnek, pora i selera podduś na oliwie w garnku.
  4. Zalej wodą, dodaj kostkę rosołową.
  5. Podawaj z makaronem, pestkami dyni i świeżą natką pietruszki.

Trzeci dzień jadłospisu diety śródziemnomorskiej zawiera: 1840 kcal, 96 g białka, 64,5 g tłuszczu, 54,5 g błonnika i 196 g węglowodanów. 

Całość pokrywa zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze i zawiera:

  • 1345 mg wapnia
  • 680 mg magnezu
  • 27 mg żelaza

Przygotowanie posiłków w diecie śródziemnomorskiej

W diecie śródziemnomorskiej należy postawić na dużą różnorodność produktów. Warto korzystać z każdej gamy kolorystycznej warzyw i owoców (czerwone, zielone, pomarańczowej, fioletowe itp.), ponieważ każdy z tych produktów ma różną zawartość poszczególnych witamin i flawonoidów.

Warto postawić na różny dobór obróbki termicznej np. gotowanie, duszenie, ograniczyć smażone posiłki, a także pamiętać o jednej porcji dziennie surowych warzyw i owoców.

W diecie śródziemnomorskiej szczególnie zimą można korzystać z mrożonych warzyw i owoców, ponieważ taka metoda przechowywania nie wpływa znacząco na utratę witamin. W okresach letnich warto postawić na sezonowe produkty i aromatyczne zioła.

Jeśli chcesz skorzystać z większej liczby przepisów, polecamy Ci nasze przepisy roślinne.

Efekty diety śródziemnomorskiej

Główne efekty, jakich możemy oczekiwać po stosowaniu diety śródziemnomorskiej to poprawa parametrów lipidowych, lepsza kontrola glikemii, a także niższe ciśnienie tętnicze.

Każda dieta, aby dawała efekty w postaci utraty tkanki tłuszczowej, musi zawierać pewne ograniczenia kaloryczne – deficyt energetyczny. Przewagą diety śródziemnomorskiej jest to, że bazuje ona na dużej ilości błonnika oraz niskokalorycznych produktach, co czyni ją bardziej sycącą i może wpłynąć na zmniejszenie spożycia kalorii.

Nie ma jednak jednoznacznych dowodów, że jest to jedyny skuteczny model żywieniowy w celu redukcji tkanki tłuszczowej [10]

Dowody naukowe wskazują, że stosowanie modelu diety śródziemnomorskiej może pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. W jednym z badań stosowanie jej wiązało się z 2-krotnie większym prawdopodobieństwem utrzymania utraty wagi [11].

Przestrzeganie modelu diety śródziemnomorskiej wiąże się z niższym ryzykiem nadwagi i otyłości [12].

Podsumowanie

  • Dieta śródziemnomorska jest uznawana za jedną z najzdrowszych diet, a prace naukowe nad jej wpływem na zdrowie sięgają lat 80 i 90.
  • Wykazano pozytywny wpływ stosowania diety śródziemnomorskiej na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, chorób związanych ze starzeniem się oraz niektórych nowotworów.
  • Jadłospis diety śródziemnomorskiej opiera się na spożyciu dużej ilości produktów pochodzenia roślinnego oraz ograniczonym spożyciu produktów zwierzęcych.
  • Jednym z głównych źródeł tłuszczu w diecie jest oliwa z oliwek.
  • Śródziemnomorska piramida żywienia zawiera w sobie zalecania ilościowe w ujęciu jednodniowym i tygodniowym, a także pokarmy, które należy ograniczać.
  • Przestrzeganie śródziemnomorskiej piramidy żywienia wiąże się z lepszą kontrolą masy ciała oraz mniejszym ryzykiem nadwagi i otyłości.

Piśmiennictwo