Węglowodany znaleźć możemy w różnych produktach. Źródłem węglowodanów mogą być kasze, makarony, warzywa np. brokuły czy też papryka, a także słodycze czy też soki owocowe. Niestety nie każdy z źródeł węglowodanów będzie tak samo korzystny dla zdrowia. Z tego artykułu dowiesz się o najlepszych źródłach węglowodanów czy też które produkty są ich najbogatszym źródłem.
Spis treści
Jeżeli szukasz skutecznej diety odchudzającej to mamy dla Ciebie dwa darmowe jadłospisy dla kobiet (1850 kcal) i mężczyzn (2600 kcal), w których jest miejsce na spaghetti, tosty i ciasto czekoladowe. Oprócz pysznej diety dostajesz w pakiecie dużo merytorycznych informacji na temat odchudzania. Zapisz się do formularza poniżej, a w ciągu 5 min wyślemy Ci dwa odchudzające jadłospisy na maila.
Węglowodany, inaczej cukry lub te sacharydy, to związki, które są jednym z podstawowych źródeł energii dla ludzkiego organizmu. Źródła węglowodanów dostarczają 4 kcal na każdy 1 gram. Zbudowane one są z atomów węgla, tlenu oraz wodoru.
Węglowodany pełnią szereg istotnych funkcji w organizmie człowieka np. [1]:
Jak widzisz ich funkcja nie kończy się tylko na dostarczaniu samych kalorii, gdyż poszczególne źródła węglowodanów mogą wpływać różnie na organizm człowieka np. poprzez odczuwanie sytości i głodu ze względu na zawartość błonnika pokarmowego [6].
Przeczytaj także: Dieta cukrzycowa - jadłospis, przepisy, zasady
Węglowodany są różnorodną grupą produktów i podzielić je możemy ze względu na ilość cząsteczek. Wyróżnić możemy tutaj podział na [1]:
węglowodany proste:
oraz złożone:
Istotny będzie również drugi podział, który będzie ważny ze względu na pozyskiwanie źródeł węglowodanów i ich oddziaływanie na nasze zdrowie m.in poprzez odczuwanie sytości czy też wpływ na stężeniu glukozy we krwi. Tutaj wyróżnić możemy:
Źródłem węglowodanów przyswajalnych będą:
Z kolei dobrym źródłem węglowodanów nieprzyswajalnych będą:
Jeżeli nie wiesz jakie źródła węglowodanów będą Ciebie korzystne zgłoś się do nas. Pomożemy Ci zaplanować dietę z sytymi oraz smacznymi posiłkami zawierającymi węglowodany. Pomogliśmy ponad 15 000 osób osiągnąć cel, a nasza opinia w Google to 5/5 na podstawie ponad 300 opinii. Szybkie, smaczne i indywidualne diety online to nasza specjalność.
Najlepszym źródłem węglowodanów będą węglowodany złożone. Można je nazwać dobrymi źródłami węglowodanów, ze względu na dużą ilość witamin, składników mineralnych czy też błonnika pokarmowego, który zapewni sytość na długi okres czasu. Będą to takie produkty jak nasiona roślin strączkowych (ciecierzyca, fasola, soczewica), owoce (maliny, truskawki, jagody, borówki), pełnoziarniste zboża (ryż brązowy, pełnoziarniste makarony, pieczywo żytnie/graham) czy też warzywa (pomidory, papryka czerwona, brokuły, ogórek i wiele innych).
Ponadto wyżej wymienione źródła węglowodanów w pożywieniu są one podstawowymi produktami spożywczymi w dietach takich jak śródziemnomorska oraz DASH, które uznawane są za jedne z najzdrowszych na świecie i dzięki nim możemy unormować nasze ciśnienie tętnicze, obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2 czy też chorób sercowo naczyniowych [2,3,4,5].
Poniżej tabela przedstawiająca źródła węglowodanów oraz ilości węglowodanów w nich zawartych.
Produkt | Ilość węglowodanów / 100g produktu | Ilość błonnika pokarmowego / 100g produktu | Ilość węglowodanów na przeciętną porcję | Ilość produktu dostarczająca 50 g węglowodanów | Ilość kalorii przy dostarczeniu 50 g węglowodanów |
Cukier | 99,8 g | 0 g | 10 g / 10 g | 49,9 g | 200 kcal |
Ryż biały | 78,9 g | 2,4 g | 63 g / 80 g | 63 g | 217 kcal |
Makaron czterojajeczny | 78,3 g | 2,6 g | 62,5 g / 80 g | 64 g | 250 kcal |
Ryż brązowy | 76,8 g | 8,7 g | 61,5 g / 80 g | 65 g | 218 kcal |
Pieczywo tostowe | 58,8 g | 2,1 g | 58,8 g / 100 g | 85 g | 260 kcal |
Soczewica, czerwona, nasiona suche | 57,5 g | 8,9 g | 34,5 g / 50 g | 87 g | 297 kcal |
Chleb żytni razowy | 51,2 g | 8,4 g | 53,8 g / 105 g | 98 g | 222 kcal |
Ciecierzyca, gotowana | 27,4 g | 7,6 g | 27,4 g / 100 g | 182 g | 298 kcal |
Banan | 23,5 g | 6 g | 28,2 g / 120 g | 212 g | 206 kcal |
Fasola czerwona, konserwowa, odsączona | 20,8 g | 6,7 g | 20,8 g / 100 g | 240 g | 290 kcal |
Maliny | 12 g | 0,1 g | 7,2 g / 60 g | 417 g | 179 kcal |
Sok pomarańczowy | 9,9 g | 0,1 g | 24,8 g / 250 ml | 505 g | 217 kcal |
Truskawki | 7,6 g | 1,8 g | 11,4 g / 150 g | 658 g | 217 kcal |
Papryka czerwona | 6,6 g | 2 g | 6,6 g / 100 g | 758 g | 243 kcal |
Brokuł | 5,2 g | 2,5 g | 13 g / 250 g | 960 g | 298 kcal |
Pomidory | 4,1 g | 1,2 g | 6,5 g / 160 g | 1220 g | 232 kcal |
Źródło: program DietetykPro na podstawie informacji zaczerpniętych z IŻŻ oraz USDA.
Przeczytaj także: Najlepsze źródła białka w diecie
W wcześniejszej części artykułu opisane zostały źródła węglowodanów, podział czy też rola. Wiemy też, że najlepsze źródło węglowodanów to m.in nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste zboża i kasze oraz warzywa i owoce. Jednak ze względu na ich dużą sytość może istnieć problem z zjedzeniem ich wystarczającej ilości np. u osób bardzo aktywnych fizycznie. Warto teraz przejść do praktyki i dowiedzieć się o sposobach na zwiększenie ilości źródeł węglowodanów w diecie.
Tak więc zwiększyć źródła węglowodanów w diecie możesz poprzez:
Jak widzisz sposobów na podbicie węglowodanów z różnych źródeł jest naprawdę sporo. Korzystaj z tych, które będą dla Ciebie najwygodniejsze jeżeli potrzebujesz zwiększyć ilość źródeł węglowodanów w pożywieniu.
Przeczytaj także: Dieta low FODMAP - opis i przykładowy jadłospis
Źródeł węglowodanów jest bardzo wiele. Mogą one być korzystne dla zdrowia dzięki dużej ilości błonnika pokarmowego, a co za tym idzie wysokim uczuciem sytości oraz kontroli masy ciała. Super źródłem takich węglowodanów będą nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste zboża, warzywa i owoce. Z kolei najbogatszym źródłem węglowodanów jest cukier, aczkolwiek nie jest to preferowana forma węglowodanów do regularnego spożycia (chyba, że jesteś zawodowym sportowcem).
Piśmiennictwo
Nasz serwis jest #NieNaŻarty i lubuje się w ciastkach. Akceptując lub korzystając dalej z serwisu, wyrażasz zgodę na politykę prywatności i cookies.