TOP 5 roślinnych przepisów Dietetyki #NieNaŻarty
Dzisiaj pokażemy Wam 5 przepysznych, roślinnych przepisów, które uwielbiamy i często dodajemy do jadłospisów naszych podopiecznych! Posiłki są pełne warzyw, kolorów i smaku. W każdym daniu dodajemy informację o możliwych modyfikacjach, dzięki czemu możesz dopasować każdy posiłek idealnie do swoich preferencji. Dlatego bierz fartucha i przygotuj je w swojej kuchni!
Spis treści
- Domowy hummus buraczkowy
- Curry z ciecierzycą, warzywami i ryżem
- Spring rollsy z tofu z sosem orzechowym
- Zupa krem z groszku
- Poke bowl z tofuy
- Ogólne tipy
Domowy hummus buraczkowy
Składniki:
- ciecierzyca (w zalewie) 240 g
- buraki gotowane 120 g
- tahini (pasta sezamowa) 25 g
- czosnek 2 ząbki
- sok z cytryny 3 łyżki (jedna mała cytryna)
- sól
Opcjonalnie: oliwa, pietruszka, kumin, sezam.
Przygotowanie:
- Dokładnie przepłukać ciecierzycę i wrzucić do blendera.
- Ugotowanego i obranego buraczka, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ciecierzycy.
- Dodać tahini (pastę sezamową), dwa ząbki czosnku i sok z cytryny (początkowo dodaj dwie łyżki i dopasuj smak do swoich preferencji), dopraw solą.
- Dolej 100 ml letniej wody i blenduj.
- W trakcie blendowania dodawaj wody, aby całość była gładka i kremowa (ale nie może być zbyt rzadka!).
- Gotowy hummus wstaw na godzinę do lodówki, aby stężał i był bardziej gęsty.
Opcjonalnie na wierzch hummusu możesz dodać posiekaną natkę, doprawić kuminem oraz sezamem i całość polać oliwą.
Tip: buraki możesz zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku, po wyjęciu bardzo łatwo schodzi z nich skórka.
Wartość odżywcza (1 porcja):
- Kalorie: 547,4 kcal
- Białko: 23,7 g
- Tłuszcz: 20,4 g
- Węglowodany: 53,4 g
Curry z ciecierzycą, warzywami i ryżem
Składniki:
- ryż basmati 50 g
- ciecierzyca (w zalewie) 200 g
- marchew 100 g
- papryka czerwona 70 g
- jarmuż 50 g
- oliwa 5 g
- mleko kokosowe 5-7% 100 ml
- sól, curry, kurkuma
Opcjonalnie: liście kaffiru, awokado, cytryna/limonka.
Przygotowanie:
- Ugotować ryż.
- Na patelni podsmażyć pokrojoną w cienkie plastry marchew, dodać ciecierzycę i doprawić kurkumą, curry, solą i świeżym pieprzem.
Opcjonalnie: warto dodać suszone liście kaffiru (limonki), nadadzą świeżego posmaku. - Dodać paprykę i mleko kokosowe.
- Na końcu wrzucić kawałki jarmużu i gotować jeszcze kilka minut.
- Podawać z ryżem.
Opcjonalnie: przed podaniem skropić limonką lub cytryną i dodać na wierzch pokrojone awokado.
Wartość odżywcza (1 porcja):
- Kalorie: 649,8 kcal
- Białko: 21,6 g
- Tłuszcz: 18,2 g
- Węglowodany: 82,2 g
Potrzebujesz konsultacji z dietetykiem? Przestań się dręczyć i oddaj się w ręce specjalisty. Pomogliśmy ponad 20 000 osób osiągnąć cel, a nasza opinia w Google to 5/5 na podstawie ponad 390 opinii. Szybkie, smaczne i indywidualne diety online to nasza specjalność.
Spring rollsy z tofu z sosem orzechowym
Składniki:
- papier ryżowy 5 sztuk
- marchew 90 g
- ogórek zielony 100 g
- Sałata rzymska 100g
- tofu wędzone 90 g
- papryka czerwona 70 g
- rzodkiewka 3 sztuki
Sos:
- masło orzechowe 15 g
- sos sojowy jasny 10 g
- syrop klonowy 10 g
- sok z cytryny 1 łyżka
Przygotowanie:
- Papier ryżowy namoczyć w letniej wodzie.
- Warzywa i tofu pokroić w słupki.
- Ułożyć składniki na środku papieru i delikatnie zawijać.
- Masło orzechowe, syrop klonowy, sok z cytryny oraz sos sojowy wymieszać dokładnie na sos.
Tip: do spring rollsów pasuje też sos na bazie tahini (pasty sezamowej) i wystarczy połączyć ją z czosnkiem, sokiem z cytryny oraz odrobiną wody, energicznie wymieszać i doprawić solą oraz świeżym pieprzem.
Wartość odżywcza (1 porcja):
- Kalorie: 481,1 kcal
- Białko: 22,8 g
- Tłuszcz: 15,6 g
- Węglowodany: 58,9 g
Zupa krem z groszku
Składniki:
- zielony groszek mrożony 225 g
- tofu wędzone 90 g
- płatki drożdżowe 10 g
- oliwa 10 g
- sól, pieprz, czosnek granulowany
Przygotowanie:
- Na oliwie zeszklić drobno pokrojone wędzone tofu.
- Zielony groszek wrzucić do 400 ml wody z jedną kostką warzywną.
- Gotować całość na niewielkim ogniu przez ok. 20-25 min.
- Przełożyć zawartość garnka do blendera, dodać płatki drożdżowe, sól i granulowany czosnek.
- Zmiksować bardzo dokładnie zupę na krem i na koniec dodać świeżo mielony pieprz.
- Podawać z podsmażonym tofu i odrobiną oliwy.
Opcjonalnie: do zupy z groszku świetnie pasują grzanki i wystarczy pokroić żytnie pieczywo w kostkę i podsmażyć na 5 ml oliwy, doprawiając pieprzem i solą.
Wartość odżywcza (1 porcja):
- Kalorie: 421,3 kcal
- Białko: 28,9 g
- Tłuszcz: 18,2 g
- Węglowodany: 28,8 g
Poke bowl z tofu
Składniki:
- tofu wędzone 100 g
- ogórek zielony 90 g
- awokado 70 g
- ryż basmati 50 g
- sałata rzymska 20 g
- rzodkiewka 30 g
- imbir marynowany 10 g
- oliwa 5 g
- chili 5 g
- sezam czarny 5 g
Przygotowanie:
- Tofu podsmażyć na oliwie z odrobiną soli.
- Ryż ugotować.
- Warzywa pokroić w plasterki.
- Dno miseczki wyłożyć ryżem, resztę składników układać obok siebie.
- Posypać czarnym sezamem, dodać cytrynę lub limonkę i plasterki chilli.
Wartość odżywcza (1 porcja):
- Kalorie: 539,8 kcal
- Białko: 20,5 g
- Tłuszcz: 26,8 g
- Węglowodany: 47,4 g
Ogólne tipy
- W przepisach dowolnie wymieniaj źródło białka: w miejsce tofu dodaj fasolę lub ciecierzycę, do curry świetnie sprawdzi się soczewica czerwona i zielona, a w spring rollsach możesz wykorzystać tempeh,
- Korzystaj z przypraw i nie bój się eksperymentować: naszą bazą jest wędzona papryka, czosnek świeży lub granulowany, suszona cebula i płatki drożdżowe.
Ważny jest dodatek świeżych ziół i tutaj stawiamy na bazylię i oregano.
Do azjatyckich przepisów korzystaj z curry, kurkumy i kwaśnego elementu, czyli soku z cytryny lub limonki albo suszonych liści kaffiru. - W posiłkach ważna rolę odgrywają sosy i dodatki, które mogą zmienić smak tego samego posiłku. Korzystaj z pasty sezamowej, masła orzechowe, soku z cytryny, syropu klonowego i sosu sojowego, aby wyczarować nowe dressingi i pasty.