Sprawdź nowy pakiet diety online już od 179 zł za miesiąc. SPRAWDŹ PAKIET

co jeść przy anemii

Co jeść przy anemii? Skuteczna dieta i darmowy jadłospis!

Anemia, czyli niedokrwistość z niedoboru żelaza, to jedna z powszechniejszych dolegliwości. Jej rozpowszechnienie w Polsce wynosi ok. 15,5%. Dieta ma tutaj niebagatelne znaczenie. Dlatego też przedstawimy Ci dużo informacji.

Spis treści:

Co to jest anemia i jak się ją diagnozuje?

Anemia to niedokrwistość z niedoboru żelaza. Anemię diagnozuje się, gdy stężenie hemoglobiny spada poniżej [1]:

  • 13 g/dL u mężczyzn
  • 12 g/dL u kobiet
  • 11 g/dL u kobiet w ciąży 

Można powiedzieć, że anemię diagnozuje się, gdy stężenie hemoglobiny spada poniżej normy.

Sama powszechność anemii jest bardzo szeroka. Występuje ona u co czwartej osoby na świecie [1]! Rozpowszechnienie anemii w Polsce wynosi ok. 15,5%, przy czym w krajach bardziej rozwiniętych częstotliwość występowania anemii jest niższa, a w krajach mniej rozwiniętych wyższa. Z kolei 2 na 3 anemie spowodowane są zbyt niską konsumpcją żelaza z dietą.

Warto również wiedzieć o podziale anemii na ciężką, umiarkowaną i lekką. Grafika poniżej przedstawia jakie wartości hemoglobiny wskazują na określony rodzaj anemii. Jak widać, chociażby ciężka anemia jest diagnozowana u kobiet i mężczyzn, gdy stężenie hemoglobiny spadnie poniżej 8 g/dL. Co więcej, rozpowszechnienie ciężkiej anemii w Polsce wynosi 0,3%, gdzie na świecie jest to już aż 0,9% [1]. 

Chcesz się dowiedzieć o anemii i jej diagnozowaniu? Zachęcamy Cię do zapoznania się z kursem Interpretacja badań krwi w pracy dietetyka – diagnostyka chorób i schorzeń. Jest to kompleksowy dedykowany dietetykom kurs, w którego cenie otrzymasz:

  • Algorytmy, w jaki sposób diagnozowana jest choroba (nadciśnienie, choroby tarczycy, choroby jelit, choroby wątroby i wiele więcej!).
  • Dokładne opisy przypadków, aby zrozumieć, jak w praktyce przebiega diagnostyka.
  • Schematy postępowania w konkretnych jednostkach chorobowych.
  • Zalecenia zmian żywieniowo-suplementacyjnych, których wymagają pacjenci z konkretnymi schorzeniami.
  • 10 h materiału wideo, imienny certyfikat i wieczny dostęp do kursu.

Warto również wspomnieć, iż można odczuwać negatywne objawy (więcej o objawach anemii przeczytasz w nagłówku niżej) np. zmęczenie, pogorszenie formy sportowej bez jawnej anemii tj.w  wyniku hemoglobiny w normie, w dolnej wartości zakresu referencyjnego. Wtedy możemy mówić o niedoborze żelaza bez anemii (IDWA). Sposób diagnozy niedoboru żelaza bez anemii przedstawiony jest poniżej. 

Przedstawiliśmy Ci dużo informacji na temat diagnozy anemii. Pamiętaj jednak, że to lekarz diagnozuje anemię. Nie dietetyk, nie trener personalny, nie koleżanka, która ma anemię. Do stawiania diagnozy anemii upoważniony jest tylko lekarz! 

Warto jeszcze wspomnieć, że istnieją różne rodzaje anemii (niedokrwistości) np. niedokrwistość (anemia) megaloblastyczna z powodu niedoboru witaminy B12 lub kwasu foliowego. Jednak najczęściej występującym rodzajem anemii jest ta spowodowana niewystarczającymi zasobami żelaza w organizmie. 

Jak wyglądają objawy anemii?

Istnieje wiele objawów anemii. Mogą one dotyczyć różnych obszarów naszego ciała. Do niektórych z nich należą [2]:

  • Utrata włosów.
  • Objawy ze strony ośrodkowego układu nerwowego (OUN) – bóle głowy, rozdrażnienie, zmęczenie, depresja, zaburzenia snu, gorsza pamięć, pogorszenie funkcji poznawczych.
  • Objawy ze strony układu sercowo-oddechowego – kołatanie serca, duszności, pogorszona wydolność treningowa.
  • Objawy ze strony mięśni i tkanki łącznej – ból mięśni i stawów, sucha skóra, osłabienie, zespół niespokojnych nóg.
  • Wzrost masy ciała.
  • Pica (spożywanie pokarmów nieprzeznaczonych do spożycia).

Masz wrażenie, że nie możesz się skupić, nie masz tak dobrej pamięci jak kiedyś i co chwile wypada Ci coś z głowy? To może być jeden z objawów anemii. Śpisz długo, nie możesz się wyspać i po wstaniu chcesz iść dalej spać? To również może być jeden z objawów anemii.

Pamiętaj jednak, że te objawy mogą również być powiązane z innymi jednostkami chorobowymi. Stąd nie ma co panikować, stawiać diagnozy samemu i udać się do lekarza w celu pełnego zbadania swojego organizmu. 

Zmagasz się z anemią i nie wiesz, co masz jeść? Wszelkie zmiany w diecie nie pomogły w anemii? W takim razie zdecydowanie warto zgłosić się do dietetyka! Nasi dietetycy online z chęcią ułożą dla Ciebie dopasowany jadłospis, dzięki któremu wyjdziesz z anemii! Pomogliśmy ponad 20 000 osobom osiągnąć cel, a nasza opinia w Google to 5/5 na podstawie ponad 450 opinii. Szybkie, smaczne i indywidualne diety to nasza specjalność.

Czy nieleczona anemia faktyczne jest niebezpieczna? 

Nieleczona anemia może prowadzić do szeregu przykrych konsekwencji. Będą one różne w zależności od wieku czy też płci. Konsekwencje nieleczonej anemii są następujące [1]:

  • Kobiety w ciąży – większe ryzyko przedwczesnego porodu, krwotoku poporodowego, niskiej masy urodzeniowej, zbyt krótkiej ciąży, a nawet ryzyko martwych porodów. 
  • Dzieci – zaburzenia rozwoju, zaburzenia motoryki, podatność na infekcje.
  • Dorośli – osłabienie, zmęczenie, trudności z koncentracją, trudności w pracy.
  • Osoby starsze – ryzyko hospitalizacji, gorsze wyniki leczenia chirurgicznego, zwiększona śmiertelność.

Postępowanie w przypadku anemii

Gdy dojdzie do bezwzględnych niedoborów żelaza, czyli anemii i jego dostępność jest niewystarczająca, to klasyczną terapią pierwszego rzutu jest [3]:

  • Leczenie – doustne preparaty żelaza oraz żelazo dożylnie. 
  • Prewencja – kontrola utraty krwi, poprawa diety i spożycia żelaza, a także identyfikacja przyczyny złego wchłaniania i leczenie. 

W przypadku wystąpienia funkcjonalnego niedoboru żelaza, czyli wtedy gdy mamy prawidłowe zapasy żelaza we krwi, ale mobilizacja żelaza jest niewystarczająca (z różnych względów np. infekcja, nowotwór, choroby autoimmunologiczne), to postępowanie jest następujące:

  • Prewencja – kontrola i leczenie choroby podstawowej.
  • Leczenie (jeżeli wskazane) – żelazo dożylne, rozważenie leków stymulujących erytropoezę w przypadku niskiego poziomu erytropoetyny.

Istnieje wiele form suplementów z żelazem, które stosuje się w celu leczenia anemii. Najpopularniejszymi formami są siarczan, glukonian czy też fumaran żelaza, gdyż charakteryzują się wysoką biodostępnością oraz atrakcyjniejszą ceną. Wadą leczenia anemii w postaci przyjmowanie leków czy też suplementów są możliwe problemy żołądkowo-jelitowe takie jak wymioty, nudności czy też bóle brzucha [12]. W takim przypadku zazwyczaj zmniejsza się dawki w leczeniu anemii. Pamiętaj, że suplement żelaza powinno przyjmować się tylko po konsultacji z lekarzem!

Co jeść przy anemii?

Przejdźmy teraz do konkretów. Lekarz zdiagnozował u Ciebie anemię, przepisał leki i wydaje się, że będzie już tylko lepiej. Ale zaraz zaraz- Co jeść przy anemii? Jaka będzie dieta przy anemii? Tego dowiesz się w tym miejscu! 

Wątróbka wieprzowa

W diecie przy anemii w pierwszej kolejności polecane będą produkty odzwierzęce. Wynika to z faktu, iż produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają żelazo tzw. hemowe, którego przyswajalność wynosi ok. 25 %. Z kolei w roślinach znajduje się żelazo niehemowe, którego przyswajalność jest niższa, bo 17% lub mniej [5].

Przy anemii warto jeść wątróbkę wieprzową, gdyż zawiera aż 18,7 mg żelaza w 100 g produktu – jest to produkt najbogatszy w ten pierwiastek. Jednak problemem jest, iż nie jest ona zbyt lubianym produktem spożywczym. Podobnie jest z innymi produktami, które są bardzo bogate w żelazo, a co za tym idzie, pomocne w walce z anemią. A są to:

  • Kiszka krwista – 16,9 mg/100 g
  • Podroby drobiowe – 9,5 mg/100 g 
  • Salceson czarny – 7,5 mg/100 g
  • Pasztet drobiowy – 5 mg/100 g

Tak więc teraz warto wymienić inne produkty pochodzenia zwierzęcego, które będą pomocne przy wychodzeniu z anemii! 

Mięso 

Co na anemię? Dieta przy anemii powinna zawierać produkty pochodzenia odzwierzęcego z racji jego wysokiego wchłaniania. Bardzo wartościowym produktem w przypadku dolegliwości, jaką jest anemia, będzie wołowina, a dokładniej polędwica. W 100 g tego produktu znajdziemy 3,1 mg dobrej jakości żelaza! Śmiało spożywaj również karkówkę czy szponder, które także są bogate w ten pierwiastek (odpowiednio 1,3 i 2,1 mg).

Przeczytaj także: Czy czerwone mięso jest rakotwórcze?

Inne produkty odzwierzęce, które również warto spożywać na diecie przy anemii to:

  • wieprzowina (np. karkówka) – 1,3 mg/100 g
  • mięso z piersi kurczaka – 0,5 mg/100 g
  • jaja kurze – 2,2 mg/100 g 

Ryby 

Dolega Ci anemia? Co jeść w takim razie? Tutaj sprawdzą się również ryby! Najbogatszym źródłem żelaza spośród ryb jest tuńczyk w sosie własnym oraz sardynka, które zawierają 1,4 mg/100 g tego pierwiastka. Inne ryby pomocne w walce z anemią to:

  • makrela wędzona – 1,2 mg/100 g
  • łosoś, świeży – 1 mg/100 g
  • karp – 0,7 mg/100 g 

Przeczytaj także: Ryby – dlaczego i jakie warto jeść, a których lepiej unikać?

Pestki dyni

Dolega Ci anemia? Co jeść w takim przypadku, w szczególności gdy spożywasz głównie źródła roślinne? w takim wypadku zdecydowanie warto włączyć do diety pestki dyni! Są one najbogatszym źródłem żelaza, które musisz zacząć spożywać więcej podczas anemii. Zawierają one aż 15 mg/100 g tego cennego pierwiastka! Możesz je dodawać jako posypka do owsianek, jaglanek czy też kanapek!

Otręby pszenne

Rozsądnym będzie, gdy dieta przy anemii będzie zawierała również inne źródła żelaza – hemowego jak i niehemowego. Bardzo wartościowe będzie spożywanie otrąb pszennych, które zawierają go aż 14,9 mg/100 g – to naprawdę dużo. Śmiało dodawaj je do owsianek czy też deserów z owocami i jogurtami. 

Kakao

Kakao – smaczne i zdrowe. Zdecydowanie tak możemy je nazwać. A to właśnie chociażby ze względu na dużą zawartość żelaza, która wynosi 10,9 mg w 100 g produktu. Dodawaj je do szejków, deserów czy też innych posiłków na słodko (np. owsianki, omlety), a pomoże Ci wyjść z anemii! 

Zboża

Problemem, z którym się zmagasz jest anemia? Dieta będzie podstawowym elementem, o który musisz zadbać. Dlatego warto spożywać zboża najlepiej te pełnoziarniste. Zawierają one bardzo dużo żelaza. Tak się prezentują produkty zbożowe, o największej ilości tego cennego pierwiastka pomocnego w anemii:

  • Komosa ryżowa (tzw. pseudozboże) – 8,9 mg/100 g
  • Amarantus – 7,8 mg/100 g 
  • Kasza jaglana  – 4,8 mg/100 g 
  • Kasza orkiszowa – 4,4 mg/100 g
  • Kasza gryczana – 2,8 mg/100 g
  • chleb pełnoziarnisty z żyta – 2,5 mg/100 g
  • Bułki grahamki – 2,3 mg/100 g 

Jeżeli masz anemię, to warto również spożywać wyroby z pełnoziarnistych mąk. Chociażby popularna mąka pszenna typ 1850 zawiera aż 3,5 mg żelaza w 100 gramach, a mąka owsiana pełnoziarnista 5,1 mg żelaza w 100 g. Lubisz omlety i masz anemię? Wykonaj je przy pomocy pełnoziarnistej mąki! 

Strączki

Pełnoziarniste zboża są bardzo pomocne przy zwalczaniu anemii. Tak będzie też ze strączkami. Mając anemię, spożywaj takie strączki jak:

  • Soja – 8,9 mg/100 g (np. tofu, tempeh)
  • Fasola – 6,9 mg/100 g 
  • Soczewica – 5,8 mg/100 g 
  • Ciecierzyca – 4,8 mg/100 g 
  • Groch – 4,7 mg/100 g 

Pomocne będą również produkty wzbogacane w żelazo np. płatki kukurydziane, mogą zawierać go aż 12,4 g w 100 g, dzięki czemu świetnie sprawdza się u osób aktywnych fizycznie walczących z anemią

Przeczytaj także: Dieta roślinna – 10 faktów, dla których warto ją stosować (lub nie)

Warzywa i owoce

Warzywa i owoce zdecydowanie warto spożywać i to niezależnie czy masz anemię, czy też nie. Co prawda nie zawierają wiele żelaza, ale można wymienić kilka warzyw i owoców najbogatszych w ten pierwiastek, a są to

  • Szpinak – 2,8 mg/100 g 
  • Boćwina – 2,2 mg/100 g
  • Burak – 1,7 mg/100 g 
  • Czosnek – 1,7 mg/100 g 
  • Jarmuż – 1,7 mg/100 g 

W tym miejscu warto odpowiedzieć na kilka pytań dotyczących anemii. 

W jakim soku jest najwięcej żelaza? Najwięcej tego pierwiastka znajdziemy w soku z buraka. Sam burak zawiera go 1,7 mg/100 g, co nie jest dużą ilością (oraz jest to żelazo niehemowe, gorzej przyswajalne). Jednak taki sok jest skoncentrowaną formą, dzięki czemu łatwo dostarczymy większej ilości żelaza. 

Czy sok z buraka podnosi hemoglobinę? Tak, sok z buraka będzie podnosić hemoglobinę, a to dzięki zawartości żelaza.

Kiedy nie pić soku z buraka? Nie warto pić soku z buraka, jeżeli masz po nim różne dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Może tak się dziać z racji wysokiej zawartości szybko fermentujących węglowodanów, tzw FODMAP

Co pić na czerwone krwinki? Na czerwone krwinki, a dokładniej w celu podniesienie hemoglobiny (aby zwalczyć anemię) warto pić sok z buraka oraz sok pomarańczowy do posiłku. 

Czy sok pomidorowy podnosi hemoglobinę? Nie, gdyż pomidory zawierają bardzo mało żelaza. Jest to jedynie 0,5 mg/100 g. W walce z anemią lepiej sprawdzi się sok z buraka. 

W przypadku owoców zawartość pierwiastka podnoszącego poziom hemoglobiny wygląda następująco:

  • Morele, suszone – 3,6 mg/100 g 
  • Figi, suszone – 3,3 mg/100 g 
  • Rodzynki, suszone – 2,3 mg/100 g 
  • Daktyle, suszone – 2 mg/100 g 
  • porzeczki czarne – 1,2 mg/100 g 

Jak widzisz, ze świeżych owoców na uwagę zasługują jedynie porzeczki. Jednak suszone owoce zawierają dużo więcej żelaza, dzięki czemu mogą być pomocne w anemii. Warto jednak uważać na ich zwiększona kaloryczność. 

Czynniki wpływające na zwiększenie wchłaniania żelaza w anemii 

Twój palący problem, z którym się zmagasz to anemia? co jeść i pić w takim przypadku? Pomocne będzie kilka wskazówek, dzięki którym zwiększysz wchłanianie żelaza – a to z kolei pomoże Ci w anemi. A są to [7,8,9,10]:

  • Obecność witaminy C w posiłku – zwiększa ona wchłanianie żelaza niehemowego. Zdecydowanie warto dodawać do posiłków wszelkie warzywa i owoce, które zawierają witaminę C. Na szczególną uwagę zasługuje papryka czerwona, jarmuż, porzeczki i kiwi. Jeżeli nie masz problemów z nadmierną masą ciała, to w walce z anemią świetnie sprawdzi się dodatek soku pomarańczowego do posiłku, gdyż zawiera dużo witaminy C i przyspieszy pokonanie anemii. 
  • Obecność witaminy A i beta karotenu  – Działanie podobne do witaminy C. Bogate w witaminę A (a dzięki temu będą pomagać w walce z anemią) będą wątróbka, marchew czy też szpinak. 
  • Przyprawy (suszone cebula i czosnek) – Dodawane podczas gotowania do zbóż mogą zwiększyć wchłanianie pierwiastka pomocnego w walce z anemią nawet do 66%. 
  • Obróbka termiczna zbóż i strączków (moczenie, mielenie, fermentacja) – w zbożach i strączkach obecny jest kwas fitynowy, który będzie utrudniał walkę z anemia. Jednak metody takie jak moczenie, mielenie czy też fermentacja zmniejszają jego zawartość. Stąd przy anemii warto z nich korzystać! 

Stosuj się do tych wskazówek, a wyjście z anemii będzie dużo łatwiejsze! 

Czynniki wpływające na pogorszenie anemii, czyli czego nie jeść przy anemii?

Wiesz już co jeść przy anemii. Jednak trzeba również wiedzieć, czego nie jeść przy anemii. Dlaczego tak się dzieje? Niektóre produkty zawierają pewne witaminy, składniki mineralne czy związki, które będą hamowały wchłanianie żelaza. Niżej przedstawimy Ci informacje na temat tego, czego nie jeść przy anemii. Dlatego teraz zapoznaj się z tekstem, bo z dużym prawdopodobieństwem niektóre błędy były przez Ciebie popełnianie przez dużą część życia, przez co pojawiła się anemia.

Kawa i herbata do posiłku – nie rób tego, jeżeli masz anemię

Czego nie pić przy anemii? Zdecydowanie kawy i herbaty, ALE TYLKO DO POSIŁKU! Kawa i herbata zawierają polifenole (prozdrowotne związki), które akurat w tym przypadku mogą negatywnie wpływać na zdrowie poprzez zmniejszanie wchłanianie żelaza nawet o 75-80% [9]. 

Czy to oznacza, że mając anemię, już nie możesz pić kawy i herbaty? Zdecydowanie nie! Wystarczy, że będziesz je spożywać z odpowiednią przerwą od posiłku. Mając anemię, możesz spożywać kawę i herbatę ok. 1-2 przed lub po posiłku [6]. 

Przeczytaj także: Kawa – fakty i mity

Wapń w posiłku – uważaj mając anemię! 

Jest jeden składnik mineralny, którego warto nie spożywać w dużych ilościach, mając anemię, a jest to wapń. Jego obecność w dawce 300-600 mg może zmniejszyć wchłanianie żelaza o 50-60%. Nie oznacza to jednak, że masz zrezygnować z nabiału, który jest dobrym źródłem wapnia. Po prostu w posiłkach, w których jest dużo pierwiastka pomocnego w walce z anemią, nie dodawaj ponadnormatywnych dawek nabiału. 

Anemia w ciąży

Anemię w ciąży diagnozuje się, gdy stężenie hemoglobiny spadnie poniżej 11 g/dL. Istnieje dużo objawów anemii. Do niektórych z nich należą [2]:

  • Utrata włosów 
  • bóle głowy, rozdrażnienie, gorsza pamięć
  • kołatanie serca, duszności
  • bóle mięśni i stawów, sucha skóra czy też osłabienie

Z kolei konsekwencje anemii w ciąży są poważne i jest to głównie większe ryzyko:

  • przedwczesnego porodu
  • krwotoku poporodowego
  • niskiej masy urodzeniowej dziecka
  • zbyt krótkiej ciąży, a nawet martwych porodów

Anemia w ciąży jest o tyle problematyczna, iż zapotrzebowanie na żelazo wzrasta z 18 do 27 mg na dzień. Dlatego też, aby nie doprowadzić do anemii w ciąży, trzeba zadbać o żywienie od początku jej trwania, a nawet kilka miesięcy wcześniej. 

Przeczytaj także: Dieta w ciąży – prawidłowe odżywianie. Jadłospis dla kobiet w ciąży.

Przykładowy jadłospis na anemię

Przygotowaliśmy dla Ciebie przykładowy jadłospis na anemię. Jest w pełni wegański, ale uwaga – zawiera on aż 33,9 mg żelaza! Pamiętaj o czynnikach wpływających na zwiększenie żelaza z pożywienia np. sok pomarańczowy do posiłku. Sam jadłospis na anemie zawiera 2000 kcal, 120 g białka, 225 g węglowodanów, oraz aż 62,5 g błonnika, dzięki czemu również świetnie sprawdzi się na redukcję masy ciała.

Podsumowanie

Anemia, czyli niedokrwistość z niedoboru żelaza, jest dość powszechna w Polsce (ok. 15,5%). Diagnozuje się ją gdy stężenie hemoglobiny spadnie poniżej normy. Standardowym postępowaniem  w anemii jest leczenie (włączeniu leków lub suplementu z żelazem, lub podanie dożylnie), a także zwiększenie żelaza spożywanego z dietą. Warto m.in. zrobić przerwę między spożyciem kawy lub herbaty o ok. 1-2h od posiłku. 

Piśmiennictwo:

  1. GBD 2021 Anaemia Collaborators. Prevalence, years lived with disability, and trends in anaemia burden by severity and cause, 1990-2021: findings from the Global Burden of Disease Study 2021. Lancet Haematol. 2023 Sep;10(9):e713-e734.
  2. Al-Naseem A, Sallam A, Choudhury S, Thachil J. Iron deficiency without anaemia: a diagnosis that matters. Clin Med (Lond). 2021 Mar;21(2):107-113.
  3. Asricha SR, Tye-Din J, Muckenthaler MU, Swinkels DW. Iron deficiency. Lancet. 2021 Jan 16;397(10270):233-248.
  4. Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa, 2017.
  5. Moustarah, Fady, and Shamim S. Mohiuddin. “Dietary Iron.” (2024).
  6. Pawlak, Roman, Julia Berger, and Ian Hines. “Iron status of vegetarian adults: a review of literature.” American journal of lifestyle medicine 12.6 (2018): 486-498.
  7. Garcı́a-Casal, Marı́a Nieves, et al. “Vitamin A and β-carotene can improve nonheme iron absorption from rice, wheat and corn by humans.” The Journal of nutrition 128.3 (1998): 646-650.
  8. Platel, K., & Srinivasan, K. (2015). Bioavailability of Micronutrients from Plant Foods: An Update. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 56(10), 1608–1619.
  9. Hallberg, Leif, and Lena Hulthén. “Prediction of dietary iron absorption: an algorithm for calculating absorption and bioavailability of dietary iron.” The American Journal of Clinical Nutrition 71.5 (2000): 1147-1160.
  10. Gibson, Rosalind S., Victor Raboy, and Janet C. King. “Implications of phytate in plant-based foods for iron and zinc bioavailability, setting dietary requirements, and formulating programs and policies.” Nutrition reviews 76.11 (2018): 793-804.
  11. Hallberg, Leif, et al. “Calcium: effect of different amounts on nonheme-and heme-iron absorption in humans.” The American journal of clinical nutrition 53.1 (1991): 112-119
  12. Allen, Lindsay H. “Iron supplements: scientific issues concerning efficacy and implications for research and programs.” The Journal of nutrition 132.4 (2002): 813S-819S.

Zacznij działać!

Zadbaj o sylwetkę i zdrowie!

Rozpocznij dietę

Zostań ekspertem z dietetyki!

Sprawdź kursy