
Tortilla z pastą jajeczną
Kremowa pasta jajeczna zamknięta w tortilli. Tak właśnie wygląda Twoje nowe, ulubione śniadanie!
Chcąc kupić tortille z dobrym składem, to udaj się do Lidla lub Biedronki. Tortille, które tam dostaniesz, będą miały dobry skład. W przypadku sklepów takich jak Auchan czy Carrefour nie będą one aż tak dobre. Niemniej w każdym przypadku możesz stworzyć bardzo zdrowe i przepyszne danie poprzez dodatek warzyw, strączków czy też chudego białka – takim przykładem jest tortilla z pastą jajeczną i warzywami, dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Jak przechowywać tortille?
Dopóki nie otworzysz opakowania z tortillą, możesz je trzymać w szafce zgodnie z datą ważności na opakowaniu. Po otwarciu opakowania warto będzie zadbać o szczelne przechowywanie, aby zachować jej świeżość jak najdłużej. Dobrze będzie, jak schowasz tortille do szczelnego pojemnika. Tortille można również dokładnie owinąć folią aluminiową i trzymać w lodówce. Jeżeli przygotowujesz i zawijasz tortillę na zimno, aby zjeść je na kolejne posiłki to najlepiej spożyć je w ciągu 2 dni.
Przepis na tortille z pastą jajeczną
Wersja dla kobiet – Tortilla z kremową pastą jajeczną – lista składników
- 100 g (2 x sztuka) – Jaja kurze
- 90 g (1/2 x sztuka) – Ogórek
- 60 g (sztuka) – Tortilla wieloziarnista
- 50 g (sztuka) – Marchew
- 25 g (łyżka) – Serek Philadelphia, lekki
- 25 g (garść) – Szpinak
- 20 g (sztuka) – Szalotka
- 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
- szczypta – Sól i pieprz
Tortilla z kremową pastą jajeczną – przygotowanie
1. Jajka ugotować na twardo.
2. Szczypiorek i cebulkę posiekać.
3. Jajka rozgnieść widelcem razem z serkiem, szczypiorkiem i cebulką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Warzywa pokroić w słupki.
5. Tortillę posmarować pastą jajeczną.
6. Dodać szpinak oraz słupki warzyw.
7. Zwinąć w rulon i pokroić i na kawałki.
Tortilla z kremową pastą jajeczną – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 426,3 kcal
- Białko: 23 g
- Węglowodany: 41,5 g
- Tłuszcze: 18,7 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 7,8 g
- Błonnik: 10 g
- Sód: 650 mg




Wersja dla mężczyzn – Tortilla z kremową pastą jajeczną – lista składników
- 120 g (2 x sztuka) – Tortilla wieloziarnista
- 100 g (2 x sztuka) – Jaja kurze
- 90 g (1/2 x sztuka) – Ogórek
- 50 g (sztuka) – Marchew
- 50 g (2 x łyżka) – Serek Philadelphia, lekki
- 25 g (garść) – Szpinak
- 20 g (sztuka) – Szalotka
- 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
- szczypta – Sól i pieprz
Tortilla z kremową pastą jajeczną – przygotowanie
1. Jajka ugotować na twardo.
2. Szczypiorek i cebulkę posiekać.
3. Jajka rozgnieść widelcem razem z serkiem, szczypiorkiem i cebulką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Warzywa pokroić w słupki.
5. Tortillę posmarować pastą jajeczną.
6. Dodać szpinak oraz słupki warzyw.
7. Zwinąć w rulon i pokroić i na kawałki.
Tortilla z kremową pastą jajeczną – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 647,4 kcal
- Białko: 30,7 g
- Węglowodany: 70,4 g
- Tłuszcze: 27 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 10,5 g
- Błonnik: 16 g
- Sód: 920 mg




Jak zrobić wrapy z pastą jajeczną krok po kroku?
Przygotowanie tej roladki to świetny sposób na pyszną i pożywną przekąskę, nie tylko na śniadanie. Zacznij od ugotowania jajek na twardo, a następnie rozgnieć je widelcem z dodatkiem lekkiego serka lub – jeśli wolisz klasykę – odrobiny majonezu. Nie zapomnij doprawić solą i pieprzem, aby wydobyć pełnię smaku. Następnie posmaruj placek jajeczną pastą, dodaj świeże warzywa i liście szpinaku, po czym ciasno zwiń placki tortilli w rulon. Pokrój na mniejsze kawałki – każda kosteczka będzie wyglądać apetycznie i świetnie sprawdzi się także jako danie na wielkanocny stół.
Szukasz czegoś więcej? Dodaj awokado
Jeśli chcesz urozmaicić swoją roladkę i nadać jej bardziej kremowej konsystencji, świetnym dodatkiem będzie awokado. Pokrojone w kosteczkę lub rozgniecione i zmieszane z pastą jajeczną, doskonale podkreśli smak całego placka. Awokado nie tylko wzbogaca smak, ale także zwiększa wartość odżywczą tej przekąski. W połączeniu z jajkami i warzywami tworzy zbalansowany posiłek, który można serwować nie tylko na śniadanie, ale również jako lekką wielkanocną alternatywę dla tradycyjnych potraw. Wystarczy doprawić solą, dodać ulubione przyprawy i zawinąć w placki tortilli – gotowe!