Rozpocznij dietę dziś. Liczba miejsc jest ograniczona.

00 h
00 m
00 s
Rozpocznij dietę
tortilla z pastą jajeczną

Tortilla z pastą jajeczną

Kremowa pasta jajeczna zamknięta w tortilli. Tak właśnie wygląda Twoje nowe, ulubione śniadanie!

Chcąc kupić tortille z dobrym składem, to udaj się do Lidla lub Biedronki. Tortille, które tam dostaniesz, będą miały dobry skład. W przypadku sklepów takich jak Auchan czy Carrefour nie będą one aż tak dobre. Niemniej w każdym przypadku możesz stworzyć bardzo zdrowe i przepyszne danie poprzez dodatek warzyw, strączków czy też chudego białka – takim przykładem jest tortilla z pastą jajeczną i warzywami, dokładny przepis znajdziesz poniżej.

Jak przechowywać tortille?

Dopóki nie otworzysz opakowania z tortillą, możesz je trzymać w szafce zgodnie z datą ważności na opakowaniu. Po otwarciu opakowania warto będzie zadbać o szczelne przechowywanie, aby zachować jej świeżość jak najdłużej. Dobrze będzie, jak schowasz tortille do szczelnego pojemnika. Tortille można również dokładnie owinąć folią aluminiową i trzymać w lodówce. Jeżeli przygotowujesz i zawijasz tortillę na zimno, aby zjeść je na kolejne posiłki to najlepiej spożyć je w ciągu 2 dni.

Przepis na tortille z pastą jajeczną

Wersja dla kobiet – Tortilla z kremową pastą jajeczną – lista składników  

  • 100 g (2 x sztuka) – Jaja kurze
  • 90 g (1/2 x sztuka) – Ogórek
  • 60 g (sztuka) – Tortilla wieloziarnista
  • 50 g (sztuka) – Marchew
  • 25 g (łyżka) – Serek Philadelphia, lekki
  • 25 g (garść) – Szpinak
  • 20 g (sztuka) – Szalotka
  • 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
  • szczypta – Sól i pieprz

Tortilla z kremową pastą jajeczną – przygotowanie

1. Jajka ugotować na twardo.

2. Szczypiorek i cebulkę posiekać.

3. Jajka rozgnieść widelcem razem z serkiem, szczypiorkiem i cebulką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Warzywa pokroić w słupki.

5. Tortillę posmarować pastą jajeczną.

6. Dodać szpinak oraz słupki warzyw.

7. Zwinąć w rulon i pokroić i na kawałki.

Tortilla z kremową pastą jajeczną – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 426,3 kcal
  • Białko: 23 g
  • Węglowodany: 41,5 g
  • Tłuszcze: 18,7 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 7,8 g
  • Błonnik: 10 g
  • Sód: 650 mg
danie bogate w błonnik
danie z wysoką zawartością białka
danie wegetariańskie
danie bogate w błonnik

Wersja dla mężczyzn – Tortilla z kremową pastą jajeczną – lista składników  

  • 120 g (2 x sztuka) – Tortilla wieloziarnista
  • 100 g (2 x sztuka) – Jaja kurze
  • 90 g (1/2 x sztuka) – Ogórek
  • 50 g (sztuka) – Marchew
  • 50 g (2 x łyżka) – Serek Philadelphia, lekki
  • 25 g (garść) – Szpinak
  • 20 g (sztuka) – Szalotka
  • 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
  • szczypta – Sól i pieprz

Tortilla z kremową pastą jajeczną – przygotowanie

1. Jajka ugotować na twardo.

2. Szczypiorek i cebulkę posiekać.

3. Jajka rozgnieść widelcem razem z serkiem, szczypiorkiem i cebulką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Warzywa pokroić w słupki.

5. Tortillę posmarować pastą jajeczną.

6. Dodać szpinak oraz słupki warzyw.

7. Zwinąć w rulon i pokroić i na kawałki.

Tortilla z kremową pastą jajeczną – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 647,4 kcal
  • Białko: 30,7 g
  • Węglowodany: 70,4 g
  • Tłuszcze: 27 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 10,5 g
  • Błonnik: 16 g
  • Sód: 920 mg
danie bogate w błonnik
danie z wysoką zawartością białka
danie wegetariańskie
danie bogate w błonnik

Jak zrobić wrapy z pastą jajeczną krok po kroku?

Przygotowanie tej roladki to świetny sposób na pyszną i pożywną przekąskę, nie tylko na śniadanie. Zacznij od ugotowania jajek na twardo, a następnie rozgnieć je widelcem z dodatkiem lekkiego serka lub – jeśli wolisz klasykę – odrobiny majonezu. Nie zapomnij doprawić solą i pieprzem, aby wydobyć pełnię smaku. Następnie posmaruj placek jajeczną pastą, dodaj świeże warzywa i liście szpinaku, po czym ciasno zwiń placki tortilli w rulon. Pokrój na mniejsze kawałki – każda kosteczka będzie wyglądać apetycznie i świetnie sprawdzi się także jako danie na wielkanocny stół.

Szukasz czegoś więcej? Dodaj awokado

Jeśli chcesz urozmaicić swoją roladkę i nadać jej bardziej kremowej konsystencji, świetnym dodatkiem będzie awokado. Pokrojone w kosteczkę lub rozgniecione i zmieszane z pastą jajeczną, doskonale podkreśli smak całego placka. Awokado nie tylko wzbogaca smak, ale także zwiększa wartość odżywczą tej przekąski. W połączeniu z jajkami i warzywami tworzy zbalansowany posiłek, który można serwować nie tylko na śniadanie, ale również jako lekką wielkanocną alternatywę dla tradycyjnych potraw. Wystarczy doprawić solą, dodać ulubione przyprawy i zawinąć w placki tortilli – gotowe!