Rozpocznij dietę dziś. Liczba miejsc jest ograniczona.

00 h
00 m
00 s
Rozpocznij dietę
racuchy z jabłkiem

Przepis na racuchy z jabłkiem

Racuchy z jabłkiem – smak dzieciństwa, ale z pełnoziarnistej mąki

Jeśli marzysz o czymś słodkim, ciepłym i domowym, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyborów – te racuchy z jabłkiem są właśnie dla Ciebie. Idealne na leniwe śniadanie, popołudniowy comfort food albo kolację „na słodko”. Nie zawierają dodatku cukru, a mimo to są naturalnie słodkie dzięki jabłku i cynamonowi. Do tego pełnoziarnista mąka, lekki kefir i jajko – a więc kompletne, odżywcze danie w bardzo prostym wydaniu.

Placki, które zadbają o Ciebie od środka!

Ten przepis nie tylko cieszy podniebienie, ale też odżywia. W składzie mamy jajko – źródło pełnowartościowego białka i witamin, kefir dostarczający wapnia oraz mąkę pełnoziarnistą, która dzięki wysokiej zawartości błonnika wspiera trawienie i zapewnia uczucie sytości. Starta skórka jabłka zawiera antyoksydanty i pektyny, a dodatek cynamonu reguluje poziom cukru we krwi i nadaje całości wyjątkowy aromat. Czego chcieć więcej?

Wskazówki do przygotowania

Zacznij od wyboru odpowiedniego jabłka – najlepiej sprawdzą się odmiany lekko kwaśne, jak szara reneta, jonagold czy ligol. Ich smak dobrze zrównoważy naturalną słodycz całego dania. Ciasto powinno mieć gęstość porównywalną do śmietany – nie może być zbyt rzadkie, bo placuszki się rozleją, ale też nie za gęste, bo będą ciężkie i zbite. Po wymieszaniu składników odstaw je na kilka minut, by mąka wchłonęła płyn – to poprawi konsystencję ciasta i ułatwi smażenie.

Przepis na racuchy z jabłkiem

Wybierz opcję dla siebie!

Wersja dla kobiet – Racuchy z jabłkiem – lista składników  

  • 150 g (sztuka) – Jabłko
  • 125 ml (½ x opakowanie) – Kefir 1,5%
  • 60 g (3 x łyżka) – Mąka pszenna pełnoziarnista
  • 50 g (sztuka) – Jajko
  • 5 ml (łyżeczka) – Oliwa z oliwek
  • 1 g (¼ x łyżeczka) – Proszek do pieczenia 
  • 1 g (½ x łyżeczka) – Cynamon
  • 100 g (5 x łyżka) – Jogurt naturalny
  • 5 g (łyżeczka) – Wiórki kokosowe

Racuchy z jabłkiem – przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj z kefirem, jajkiem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Możesz dodać słodzik.
  2. Ciasto odstaw na kilka minut.
  3. Jabłko obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj do ciasta.
  4. Placki usmaż na odrobinie oliwy.
  5. Racuchy podaj z jogurtem oraz wiórkami kokosowymi. 

Racuchy z jabłkiem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 557 kcal
  • Białko: 24 g
  • Węglowodany: 74,4 g
  • Tłuszcze: 18,9 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 7,1 g
  • Błonnik: 8,9 g
  • Sód: 117 mg

Racuchy z jabłkiem – lista składników  

  • 200 g (sztuka) – Jabłko
  • 150 ml (½ x opakowanie) – Kefir 1,5%
  • 80 g (4 x łyżka) – Mąka pszenna pełnoziarnista
  • 50 g (sztuka) – Jajko
  • 5 ml (łyżeczka) – Oliwa z oliwek
  • 1 g (¼ x łyżeczka) – Proszek do pieczenia 
  • 1 g (½ x łyżeczka) – Cynamon
  • 180 g (9 x łyżka) – Jogurt naturalny
  • 5 g (łyżeczka) – Wiórki kokosowe

Racuchy z jabłkiem – przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj z kefirem, jajkiem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Możesz dodać słodzik.
  2. Ciasto odstaw na kilka minut.
  3. Jabłko obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj do ciasta.
  4. Placki usmaż na odrobinie oliwy.
  5. Racuchy podaj z jogurtem oraz wiórkami kokosowymi. 

Racuchy z jabłkiem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 714 kcal
  • Białko:  31,4 g
  • Węglowodany:  100,8 g
  • Tłuszcze: 21,6 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 8,3 g
  • Błonnik 11,6 g
  • Sód: 178 mg

To pomysł na szybki i prosty posiłek

Racuchy możesz przygotować w kilka minut, z łatwo dostępnych składników. Idealnie sprawdzą się w domowym zaciszu, ale bez problemu można je zapakować do lunchboxa – smakują dobrze także na zimno. Jeśli chcesz, możesz dodać do środka pokruszone orzechy, garść rodzynek albo plasterki banana. Świetnie wypadają też w wersji bezglutenowej, pieczonej w piekarniku lub smażonej bez tłuszczu na dobrej patelni nieprzywierającej.

Jak smażyć racuszki?

Aby racuszki były puszyste i złociste, smaż je na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Nakładaj ciasto łyżką i smaż z obu stron na średnim ogniu, aż nabiorą apetycznego koloru. Po usmażeniu możesz posypać je delikatnie cukrem pudrem – to szybki sposób na pyszny deser lub śniadanie.

Masz więcej czasu? Możesz zrobić racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe wymagają nieco cierpliwości, ale efekt wart jest każdej minuty – są wyjątkowo puszyste i aromatyczne. Wystarczy przygotować ciasto z dodatkiem świeżych lub suchych drożdży i odstawić je do wyrośnięcia. Po usmażeniu z obu stron oprósz je cukrem pudrem – smak dzieciństwa gwarantowany!