
Przepis na kluski leniwe z sosem jagodowym
Kluski twarogowe z sosem jagodowym – lekko i domowo!
Czasami najprostsze smaki przynoszą najwięcej przyjemności. Kluski z twarogu to klasyk, który wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem. W tej wersji są delikatne, lekkie i naturalnie słodkie- dzięki dodatkowi erytrolu i owocowego sosu z jagód. Doskonałe na słodki obiad, leniwe śniadanie albo deser po treningu.
Lekkie kluski z twarogu – jak u babci, ale w wersji fit
Ten przepis to kompromis między tradycją a nowoczesnym podejściem do diety. Zamiast cukru – erytrol. Mąka pszenna tylko w niezbędnej ilości, a sos owocowy bez zbędnych dodatków. Całość jest szybka do przygotowania i zaskakująco sycąca. Idealna opcja dla osób, które chcą jeść świadomie, ale nie rezygnować z przyjemności.
Wskazówki do przygotowania
Sos jagodowy możesz przygotować z owoców świeżych lub mrożonych – wystarczy odrobina wody i słodzidło.
Przepis na kluski leniwe z sosem jagodowym
Wybierz opcję dla siebie!
Wersja dla kobiet – Kluski leniwe z sosem jagodowym – lista składników
- 150 g (1/2 x opakowanie) – Jagody, mrożone
- 125 g (1/2 x opakowanie) – Ser twarogowy, chudy
- 50 g (sztuka) – Jaja kurze
- 45 g (3 x łyżka) – Mąka orkiszowa
- 20 g (4 x łyżeczka) – Erytrol
- 10 g (1/4 x opakowanie) – Budyń o smaku waniliowym
- 8 g (łyżka) – Migdały, płatki
- szczypta – sól
Kluski leniwe z sosem jagodowym – przygotowanie
- Twaróg, mąkę, sól, erytrol (10 g) oraz jajko wymieszać i uformować kluski.
- Wrzucić do wrzącej, osolonej lekko wody i gotować, aż wypłyną na powierzchnię – około 2-3 minuty.
- W międzyczasie przygotować sos jagodowy- do rondelka z odrobiną wody wrzucić jagody, dodać erytrol (10 g) i gotować, aż owoce się rozmrożą.
- Kluski podawać polane sosem jagodowym i posypane płatkami migdałów.
Kluski leniwe z sosem jagodowym – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 505 kcal
- Białko: 40,2 g
- Węglowodany: 64,9 g
- Tłuszcze: 11,6 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 2,2 g
- Błonnik: 10,1 g
- Sód: 124 mg
Kluski leniwe z sosem jagodowym – lista składników
- 150 g (1/2 x opakowanie) – Jagody, mrożone
- 160 g (1/3 x opakowanie) – Ser twarogowy, chudy
- 50 g (sztuka) – Jaja kurze
- 60 g (4 x łyżka) – Mąka orkiszowa
- 20 g (4 x łyżeczka) – Erytrol
- 20 g (1/2 x opakowanie) – Budyń o smaku waniliowym
- 8 g (łyżka) – Migdały, płatki
- szczypta – sól
Kluski leniwe z sosem jagodowym – przygotowanie
- Twaróg, mąkę, sól, erytrol (10 g) oraz jajko wymieszać i uformować kluski.
- Wrzucić do wrzącej, osolonej lekko wody i gotować, aż wypłyną na powierzchnię – około 2-3 minuty.
- W międzyczasie przygotować sos jagodowy- do rondelka z odrobiną wody wrzucić jagody, dodać erytrol (10 g) i gotować, aż owoce się rozmrożą.
- Kluski podawać polane sosem jagodowym i posypane płatkami migdałów.
Kluski leniwe z sosem jagodowym – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 628 kcal
- Białko: 49,1 g
- Węglowodany: 85,2 g
- Tłuszcze: 12,2 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 2,3 g
- Błonnik: 11,4 g
- Sód: 139 mg
Kluski twarogowe – klasyka, którą zawsze warto mieć w zanadrzu
To danie udowadnia, że zdrowe może być proste i pyszne. Kluski z twarogu z jagodowym sosem to szybka opcja na słodką zachciankę bez wyrzutów sumienia. Możesz podać je z malinami, truskawkami czy cynamonem – wszystko zależy od pory roku i ochoty.
Pierogi leniwe – gotowanie
Leniwe pierogi to delikatne kluseczki, które gotuje się błyskawicznie – wystarczy kilka minut w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię. Ważne, by wcześniej dobrze je przygotować na stolnicy, podsypując mąką, aby się nie kleiły. To prosty i pyszny pomysł na domowy obiad w klasycznym stylu.