
Pierogi z jagodami
Czy z gotowca można przygotować zbilansowany posiłek? Oczywiście, że tak! I to nawet na słodko!
Masz ochotę na pierogi, jednak nie masz czasu i ochoty ich lepić? Skorzystaj z gotowca z dobrym składem! Zobacz jak stworzyć zbilansowany posiłek z gotowego produkty, przepis poniżej!
Wskazówki
Wybierz pierogi z dobrym składem, powinny mieć zbliżony skład do domowej potrawy. Erytrol możesz zamienić na inny, dowolny słodzik. Borówki możesz zastąpić innymi owocami jagodowymi.
Przepis na pierogi z jagodami – wersja dla kobiet – lista składników
- 150 g (opakowanie) – Skyr naturalny
- 130 g (1/3 x opakowanie) – Pierogi z jagodami, gotowe
- 100 g (2 x garść) – Borówki
- 10 g (1/3 x garść) – Pistacje
- 10 g (2 x łyżeczka) – Erytrol
Pierogi z jagodami – przygotowanie
1. Pierogi ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Skyr wymieszać ze słodzidłem.
3. Gotowe pierogi podać ze skyrem, owocami oraz posiekanymi pistacjami.
Pierogi z jagodami – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 472,2 kcal
- Białko: 25,7 g
- Węglowodany: 76,6 g
- Tłuszcze: 7 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 0,7 g
- Błonnik: 9,6 g
- Sód: 48 mg
Wersja dla mężczyzn – pierogi z jagodami – lista składników
- 200 g (1/2 x opakowanie) – Pierogi z jagodami, gotowe
- 150 g (opakowanie) – Skyr naturalny
- 100 g (2 x garść) – Borówki
- 15 g (1/2 x garść) – Pistacje
- 10 g (2 x łyżeczka) – Erytrol
Pierogi z jagodami – przygotowanie
1. Pierogi ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Skyr wymieszać ze słodzidłem.
3. Gotowe pierogi podać ze skyrem, owocami oraz posiekanymi pistacjami.
Pierogi z jagodami – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 638,2 kcal
- Białko: 30 g
- Węglowodany: 106,6 g
- Tłuszcze: 10,2 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 1 g
- Błonnik: 11,9 g
- Sód: 48 mg
Gotowe pierogi z jagodami – jak podać?
Gotowe pierogi z jagodami to szybki sposób na domowy smak bez długiego stania przy kuchni. Aby podać je idealnie, warto ugotować je w dużym garnku z osoloną wodą – wrzucać delikatnie i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Następnie wyławiać je łyżką cedzakową, aby nie uszkodzić ciasta i nie wypłynął owocowy farsz. Najlepiej układać je na talerzu, przykryć porcją świeżych lub mrożonych jagód i polać śmietaną lub masłem z bułką tartą – pycha!
Czy to pożywny posiłek?
Pierogi z jagodami, choć lekkie i owocowe, mogą być całkiem pożywnym posiłkiem – zwłaszcza jeśli do farszu użyto świeżych jagód pełnych witamin i antyoksydantów. Ciasto można przygotować z mąki pełnoziarnistej, a gotując pierożki w osolonej wodzie, należy uważać, by się nie rozkleiły i nie wypłynęła cała zawartość. Choć nie zawierają dużo białka, dobrze zbilansowany dodatek – jak jogurt naturalny czy odrobina serka – sprawia, że taki posiłek nasyca i dodaje energii.