Rozpocznij dietę dziś. Liczba miejsc jest ograniczona.

00 h
00 m
00 s
Rozpocznij dietę
Pasta kanapkowa z bobu

Pasta kanapkowa z bobu

Zastanawiasz się jak wykorzystać bób? Oto przepis, który pokochasz!

Domowe pasty kanapkowe potrafią uratować każdy posiłek. Są sycące i zbilansowane. Dodatkowo, możesz za jednym zamachem przygotować większą porcję i przechować w lodówce na kolejne dni.   

Wskazówki

Pieczywo żytnie razowe możesz wymienić na inny, pełnoziarnisty chleb lub bułki. Pamiętaj, że razowe pieczywo zawiera więcej błonnika pokarmowego, dzięki czemu nasyci Cię na dłużej.

Przepis na pastę kanapkową z bobu

Wersja dla kobiet – Kanapkowa pasta z bobu – lista składników

  • 80 g (garść) – Bób
  • 70 g (2 x kromka) – Chleb żytni razowy
  • 60 g (1/3 x opakowanie) – Tofu wędzone
  • 60 g (4 x sztuka) – Rzodkiewka
  • 40 g (2 x garść) – Rukola
  • 10 g (1/3 x garść) – Orzechy włoskie
  • 6 ml (łyżka) – Sok z cytryny
  • 5 g (ząbek) – Czosnek
  • 5 ml (łyżeczka) – Oliwa z oliwek
  • szczypta – Sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona

Kanapkowa pasta z bobu – przygotowanie

1. Bób ugotować we wrzącej, osolonej wodzie około 5 min. Odcedzić i obrać ze skórki.

2. Bób zblendować na gładką pastę z tofu, orzechami włoskimi, oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem i przyprawami.

3. Pastę nałożyć na pieczywo. Zjeść z warzywami.

Kanapkowa pasta z bobu – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 478,3 kcal
  • Białko: 22 g
  • Węglowodany: 60 g
  • Tłuszcze: 16,7 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 2,4 g
  • Błonnik: 14,4 g
  • Sód: 2050 mg
danie wegetariańskie
danie bogate w błonnik
danie z wysoką zawartością białka

Wersja dla mężczyzn – Kanapkowa pasta z bobu – lista składników

  • 120 g (1 i 1/2 x garść) – Bób
  • 105 g (3 x kromka) – Chleb żytni razowy
  • 90 g (1/2 x opakowanie) – Tofu wędzone
  • 60 g (4 x sztuka) – Rzodkiewka
  • 40 g (2 x garść) – Rukola
  • 15 g (1/2 x garść) – Orzechy włoskie
  • 6 ml (łyżka) – Sok z cytryny
  • 5 g (ząbek) – Czosnek
  • 5 ml (łyżeczka) – Oliwa z oliwek
  • szczypta Sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona

Kanapkowa pasta z bobu – przygotowanie

1. Bób ugotować we wrzącej, osolonej wodzie około 5 min. Odcedzić i obrać ze skórki.

2. Bób zblendować na gładką pastę z tofu, orzechami włoskimi, oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem i przyprawami.

3. Pastę nałożyć na pieczywo. Zjeść z warzywami.

Kanapkowa pasta z bobu – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 671,8 kcal
  • Białko: 32 g
  • Węglowodany: 86 g
  • Tłuszcze: 22,2 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,2 g
  • Błonnik: 19,8 g
  • Sód: 2850 mg
danie wegetariańskie
danie bogate w błonnik
danie z wysoką zawartością białka

Sprawdź jak ugotować bób

Aby bób był smaczny i odpowiedni do dalszego wykorzystania, należy go najpierw dokładnie opłukać, a następnie gotować w lekko osolonej wodzie, aż osiągnie pożądaną miękkość – zwykle trwa to około 10–15 minut w zależności od wielkości ziaren. Po ugotowaniu warto go od razu przelać zimną wodą, co ułatwi obieranie. Do pasty najlepiej sprawdzi się bób świeży, delikatny w smaku, do którego można dodać przeciśnięty ząbek czosnku, by uzyskać wyrazisty aromat.

Pyszna pasta z bobu na śniadanie lub kolację

Taka pasta to świetny dodatek do kanapek – można ją rozsmarować na świeżym pieczywie i dodać plastry pomidora, rukolę lub ulubione zioła, by smakować ją w pełni. Doskonale sprawdza się też jako dip do warzyw albo farsz do wrapów. Przygotowaną w blenderze pastę warto przechowywać w lodówce – zachowa świeżość i będzie smaczna nawet przez kilka dni. To szybki sposób na zdrowy i sycący posiłek, który zadowoli nie tylko fanów bobu.