
Grzanki z jajecznicą i fasolą szparagową
Bo kto nie lubi jajecznicy ze szczypiorkiem. Podana na chrupiącej grzance z dodatkiem sezonowej fasoli szparagowej to strzał w dziesiątkę!
Grzanki z jajecznicą i fasolą szparagową to fantastyczny pomysł na wegetariańskie śniadanie. Co najważniejsze, nasyci Cię na długo i doda energii. Najlepiej smakuje na ciepło, prosto z patelni!
Wskazówki do przygotowania
W sezonie fasolę szparagową możesz zamienić na szparagi. W zimę wykorzystaj mrożoną fasolkę szparagową. Grahamki możesz zastąpić innymi bułkami, najlepiej pełnoziarnistymi.
Przepis na grzanki z jajecznicą i fasolą szparagową
Wybierz opcję dla siebie!
Wersja dla kobiet – Grzanki z jajecznicą i fasolą szparagową – lista składników
- 100 g (2 x sztuka) – Jaja kurze
- 90 g (garść) – Fasola szparagowa, zielona
- 70 g (sztuka) – Bułka grahamka
- 20 g (4 x liść) – Sałata masłowa
- 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
- 5 g (ząbek) – Czosnek
- 5ml (łyżeczka) – Oliwa z oliwek
- szczypta – Sól, pieprz, czosnek suszony
Grzanki z jajecznicą i fasolą szparagową – przygotowanie
1. Fasolę oczyścić i odciąć końcówki. Ugotować w osolonym wrzątku do miękkości (około 5 minut).
2. W międzyczasie usmażyć tradycyjną jajecznicę ze szczypiorkiem.
3. Bułki przekroić, skropić oliwą, natrzeć czosnkiem i podpiec na patelni do chrupkości.
4. Na pieczywo nałożyć sałatę, jajecznicę oraz fasolę. Wierzch posypać suszonym czosnkiem.
Grzanki z jajecznicą i fasolą szparagową – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 433,8 kcal
- Białko: 22 g
- Węglowodany: 50 g
- Tłuszcze: 16,2 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 4 g
- Błonnik: 8,8 g
- Sód: 478 mg


Wersja dla mężczyzn – Grzanki z jajecznicą i fasolą szparagową – lista składników
- 180 g (2 x garść) – Fasola szparagowa, zielona
- 150 g (3 x sztuka) – Jaja kurze
- 140 g (2 x sztuka) – Bułka grahamka
- 30 g (6 x liść) – Sałata masłowa
- 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
- 5 g (ząbek) – Czosnek
- 5ml (łyżeczka) – Oliwa z oliwek
- szczypta – Sól, pieprz, czosnek suszony
Grzanki z jajecznicą i fasolą szparagową – przygotowanie
1. Fasolę oczyścić i odciąć końcówki. Ugotować w osolonym wrzątku do miękkości (około 5 minut).
2. W międzyczasie usmażyć tradycyjną jajecznicę ze szczypiorkiem.
3. Bułki przekroić, skropić oliwą, natrzeć czosnkiem i podpiec na patelni do chrupkości.
4. Na pieczywo nałożyć sałatę, jajecznicę oraz fasolę. Wierzch posypać suszonym czosnkiem.
Grzanki z jajecznicą i fasolą szparagową – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 736,9 kcal
- Białko: 36,9 g
- Węglowodany: 96,7 g
- Tłuszcze: 22,5 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 5,8 g
- Błonnik: 15,2 g
- Sód: 881 mg



Wybieraj najlepsze składniki
Kluczem do pysznego i pożywnego śniadania są świeże, jakościowe składniki. Wybierając jajka, postaw na te od kur z wolnego wybiegu – mają intensywniejszy smak i bogatszy kolor. Świeża fasola szparagowa powinna być jędrna i jasnozielona, a chleb – najlepiej pełnoziarnisty – zapewni dłuższe uczucie sytości. Doskonałą bazą będą również kromki chleba z lekkim posmarowaniem masła. Nie zapominaj o dodatkach – oliwa z oliwek extra virgin, świeży szczypiorek, czosnek i pieczarka dodają potrawie aromatu i głębi smaku. Warto dodać także ser, który wzbogaci danie o wapń i białka, a pokrojony pomidor lub inne warzywo zapewni świeżość i lekkość całemu posiłkowi.
Grzanki z jajkiem – idealne na śniadanie
Grzanki z jajecznicą to połączenie chrupkości pieczywa i kremowej konsystencji jajek, które sprawia, że poranek zaczynasz z uśmiechem. Użyj kromki chleba tostowego i podpiecz je w tosterze lub piekarniku, by uzyskać idealnie chrupiące tosty. Dodatek fasoli szparagowej wprowadza sezonową świeżość i wzbogaca danie o błonnik oraz witaminy. Świetnie komponują się również z podsmażonymi pieczarkami i startym serem, który delikatnie roztopi się na gorących grzankach. To szybki, sycący i zdrowy wybór – idealny zarówno na spokojne weekendowe poranki, jak i zabiegane dni, gdy potrzebujesz solidnej dawki energii. Czas przygotowania to zaledwie kilka minut!