Rozpocznij dietę dziś. Liczba miejsc jest ograniczona.

00 h
00 m
00 s
Rozpocznij dietę
grzanki z jajecznicą

Grzanki z jajecznicą i fasolą szparagową

Bo kto nie lubi jajecznicy ze szczypiorkiem. Podana na chrupiącej grzance z dodatkiem sezonowej fasoli szparagowej to strzał w dziesiątkę! 

Grzanki z jajecznicą i fasolą szparagową to fantastyczny pomysł na wegetariańskie śniadanie. Co najważniejsze, nasyci Cię na długo i doda energii. Najlepiej smakuje na ciepło, prosto z patelni!

Wskazówki do przygotowania

W sezonie fasolę szparagową możesz zamienić na szparagi. W zimę wykorzystaj mrożoną fasolkę szparagową. Grahamki możesz zastąpić innymi bułkami, najlepiej pełnoziarnistymi.

Przepis na grzanki z jajecznicą i fasolą szparagową

Wybierz opcję dla siebie!

Wersja dla kobiet – Grzanki z jajecznicą i fasolą szparagową – lista składników  

  • 100 g (2 x sztuka) – Jaja kurze
  • 90 g (garść) – Fasola szparagowa, zielona
  • 70 g (sztuka) – Bułka grahamka
  • 20 g (4 x liść) – Sałata masłowa
  • 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
  • 5 g (ząbek) – Czosnek
  • 5ml (łyżeczka) – Oliwa z oliwek
  • szczypta – Sól, pieprz, czosnek suszony

Grzanki z jajecznicą i fasolą szparagową – przygotowanie

1. Fasolę oczyścić i odciąć końcówki. Ugotować w osolonym wrzątku do miękkości (około 5 minut).

2. W międzyczasie usmażyć tradycyjną jajecznicę ze szczypiorkiem.

3. Bułki przekroić, skropić oliwą, natrzeć czosnkiem i podpiec na patelni do chrupkości.

4. Na pieczywo nałożyć sałatę, jajecznicę oraz fasolę. Wierzch posypać suszonym czosnkiem.

Grzanki z jajecznicą i fasolą szparagową – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 433,8 kcal
  • Białko: 22 g
  • Węglowodany: 50 g
  • Tłuszcze: 16,2 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 4 g
  • Błonnik: 8,8 g
  • Sód: 478 mg
danie z wysoką zawartością białka
danie wegetariańskie

Wersja dla mężczyzn – Grzanki z jajecznicą i fasolą szparagową – lista składników  

  • 180 g (2 x garść) – Fasola szparagowa, zielona
  • 150 g (3 x sztuka) – Jaja kurze
  • 140 g (2 x sztuka) – Bułka grahamka
  • 30 g (6 x liść) – Sałata masłowa
  • 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
  • 5 g (ząbek) – Czosnek
  • 5ml (łyżeczka) – Oliwa z oliwek
  • szczypta – Sól, pieprz, czosnek suszony

Grzanki z jajecznicą i fasolą szparagową – przygotowanie

1. Fasolę oczyścić i odciąć końcówki. Ugotować w osolonym wrzątku do miękkości (około 5 minut).

2. W międzyczasie usmażyć tradycyjną jajecznicę ze szczypiorkiem.

3. Bułki przekroić, skropić oliwą, natrzeć czosnkiem i podpiec na patelni do chrupkości.

4. Na pieczywo nałożyć sałatę, jajecznicę oraz fasolę. Wierzch posypać suszonym czosnkiem.

Grzanki z jajecznicą i fasolą szparagową – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 736,9 kcal
  • Białko: 36,9 g
  • Węglowodany: 96,7 g
  • Tłuszcze: 22,5 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 5,8 g
  • Błonnik: 15,2 g
  • Sód: 881 mg
danie z wysoką zawartością białka
danie wegetariańskie
danie bogate w błonnik

Wybieraj najlepsze składniki 

Kluczem do pysznego i pożywnego śniadania są świeże, jakościowe składniki. Wybierając jajka, postaw na te od kur z wolnego wybiegu – mają intensywniejszy smak i bogatszy kolor. Świeża fasola szparagowa powinna być jędrna i jasnozielona, a chleb – najlepiej pełnoziarnisty – zapewni dłuższe uczucie sytości. Doskonałą bazą będą również kromki chleba z lekkim posmarowaniem masła. Nie zapominaj o dodatkach – oliwa z oliwek extra virgin, świeży szczypiorek, czosnek i pieczarka dodają potrawie aromatu i głębi smaku. Warto dodać także ser, który wzbogaci danie o wapń i białka, a pokrojony pomidor lub inne warzywo zapewni świeżość i lekkość całemu posiłkowi.

Grzanki z jajkiem – idealne na śniadanie

Grzanki z jajecznicą to połączenie chrupkości pieczywa i kremowej konsystencji jajek, które sprawia, że poranek zaczynasz z uśmiechem. Użyj kromki chleba tostowego i podpiecz je w tosterze lub piekarniku, by uzyskać idealnie chrupiące tosty. Dodatek fasoli szparagowej wprowadza sezonową świeżość i wzbogaca danie o błonnik oraz witaminy. Świetnie komponują się również z podsmażonymi pieczarkami i startym serem, który delikatnie roztopi się na gorących grzankach. To szybki, sycący i zdrowy wybór – idealny zarówno na spokojne weekendowe poranki, jak i zabiegane dni, gdy potrzebujesz solidnej dawki energii. Czas przygotowania to zaledwie kilka minut!