
Chłodnik z buraka z jajkiem
Oto przepis na lekki chłodnik z buraków z dodatkiem ogórka i rzodkiewki, idealny na upalne dni.
Chłodnik z buraka nie tylko ochłodzi Cię w upalne dni, lecz dostarczy sporą porcję białka oraz błonnika. Jogurt grecki sprawia, że zupa jest bardzo delikatna i kremowa. Dopełnieniem jest gotowane jajko na twardo, które jest kluczowym składnikiem każdego chłodniku.
Jedz buraki, na zdrowie!
Buraki to produkt, który warto włączyć do diety. Buraki mają sporo azotanów, które mogą m.in. korzystnie wpłynąć na wydolność podczas aktywności fizycznej, ale i korzystnie działać w kontekście chorób układu krążenia. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu czy też główny składnik zupy krem. Są również głównym składnikiem naszego chłodniku.
Przepis na chłodnik z buraka z jajkiem
Mamy dla Ciebie dwie wersje tego dania – bardziej i mniej kaloryczną. Wybierz tę, która wpasuje się w kaloryczność Twojej codziennej diety.
Wersja dla kobiet – Chłodnik z buraka z jajkiem – lista składników
- 220 g (2 x sztuka) – Buraki, gotowane
- 200 g (1/2 x opakowanie) – Jogurt grecki z pełnego mleka
- 90 g (1/2 x sztuka) – Ogórek
- 70 g (sztuka) – Bułka pełnoziarnista
- 60 g (4 x sztuka) – Rzodkiewka
- 50 g (sztuka) – Jaja kurze
- 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
- 5 g (ząbek) – Czosnek
- szczypta – Sól, pieprz
Chłodnik z buraka z jajkiem – przygotowanie
1. Buraki, ogórka i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Szczypiorek posiekać.
3. Czosnek przecisnąć przez praskę.
4. Warzywa wymieszać z jogurtem.
5. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
6. Opcjonalnie odstawić do lodówki na ok. 10 minut.
7. W tym czasie ugotować jajka na twardo.
8. Chłodnik podać z pokrojonym jajkiem i dodatkową porcją szczypiorku. Zjeść z pieczywem.
Chłodnik z buraka z jajkiem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 569,7 kcal
- Białko: 34 g
- Węglowodany: 71,3 g
- Tłuszcze: 16,5 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 6,1 g
- Błonnik: 13,2 g
- Sód: 591 mg



Wersja dla mężczyzn – Chłodnik z buraka z jajkiem – lista składników
- 310 g (3 x sztuka) – Buraki, gotowane
- 300 g (3/4 x opakowanie) – Jogurt grecki z pełnego mleka
- 190 g (sztuka) – Ogórek
- 100 g (2 x sztuka) – Jaja kurze
- 90 g (6 x sztuka) – Rzodkiewka
- 70 g (sztuka) – Bułka pełnoziarnista
- 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
- 5 g (ząbek) – Czosnek
- szczypta – Sól, pieprz
Chłodnik z buraka z jajkiem – przygotowanie
1. Buraki, ogórka i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Szczypiorek posiekać.
3. Czosnek przecisnąć przez praskę.
4. Warzywa wymieszać z jogurtem.
5. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
6. Opcjonalnie odstawić do lodówki na ok. 10 minut.
7. W tym czasie ugotować jajka na twardo.
8. Chłodnik podać z pokrojonym jajkiem i dodatkową porcją szczypiorku. Zjeść z pieczywem.
Chłodnik z buraka z jajkiem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 795,2 kcal
- Białko: 51,9 g
- Węglowodany: 88,4 g
- Tłuszcze: 26 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 10,5 g
- Błonnik: 16,5 g
- Sód: 715 mg



Chłodnik litewski z buraczkami, koperkiem i jogurtem naturalnym
Jeśli masz ochotę na klasyczny smak, przygotuj chłodnik w stylu litewskim! Wystarczy użyć ugotowanych buraczków, które po starciu można połączyć z jogurtem naturalnym lub kefirem dla uzyskania idealnej kremowej konsystencji. Nie zapomnij też o świeżym koperku, który doda aromatu i lekkości całej potrawie. Aby uzyskać idealną równowagę smaków, warto dodać odrobinę soku z cytryny, który przełamie naturalną słodycz buraków i nada chłodnikowi świeżości.
Orzeźwiający chłodnik z buraczkami, kefirem i nutą soku z cytryny
Buraczki przed przygotowaniem chłodnika warto obrać, aby zupa miała idealnie gładką strukturę i intensywny kolor. Do warzyw można dodać schłodzony kefir lub jogurt naturalny, dzięki czemu chłodnik będzie jeszcze bardziej orzeźwiający. Dla wzmocnienia smaku warto doprawić całość świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny oraz drobno posiekanym koperkiem. Tak przygotowany chłodnik będzie pyszną, lekką propozycją na letni obiad.