Rozpocznij dietę dziś. Liczba miejsc jest ograniczona.

00 h
00 m
00 s
Rozpocznij dietę
bajgiel z gzikiem

Bajgiel z gzikiem wiosennym

Oto przepis na śniadaniowego bajgla, który swym smakiem przywoła wspomnienia z dzieciństwa. 

Gzik czyli twarożek ze śmietanką lub jogurtem i warzywami to tradycyjny wielkopolski przysmak. Najczęściej podawany jest z gotowanymi ziemniakami w mundurkach. My idziemy w nowoczesną stronę i podajemy go z chrupiącym bajglem.

Słonecznik, to musisz wiedzieć!

Nasiona słonecznika to bardzo dobre źródło witaminy B7. W 100 gramach takich nasion dostarczymy 7,8 μg biotyny. Sprawdzą się świetnie jako dodatek do zup, kanapek, owsianek, naleśników, czy jak w tym przypadku – do twarożku.

Bajgiel z gzikiem wiosennym

Wybierz tę propozycję posiłku, która wpasuje się w kaloryczność Twojej standardowej diety. 

Wersja dla kobiet – Bajgiel z wiosennym gzikiem – lista składników  

  • 80 g (1/3 x kostka) – Twaróg, chudy
  • 75 g (sztuka) – Bajgle, wieloziarniste
  • 60 g (4 x sztuka) – Rzodkiewka
  • 60 g (1/3 x sztuka) – Ogórek
  • 20 g (łyżka) – Jogurt naturalny
  • 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
  • 10 g (łyżka) – Pestki dyni
  • 10g (łyżka) – Słonecznik
  • szczypta – Sól i pieprz

Bajgiel z wiosennym gzikiem – przygotowanie

1. Bajgle przekroić na pół.

2. Szczypiorek posiekać, rzodkiewkę i ogórka pokroić w drobną kostkę.

3. Pestki dyni oraz słonecznik podprażyć na suchej patelni do zarumienienia.

4. Twaróg wymieszać z jogurtem, dodać warzywa oraz pestki.

5. Przyprawić pieprzem i solą.

6. Podawać z pieczywem.

Bajgiel z wiosennym gzikiem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 418,9 kcal
  • Białko: 30,6 g
  • Węglowodany: 49,6 g
  • Tłuszcze: 10,9 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 1,8 g
  • Błonnik: 8,8 g
  • Sód: 330 mg
danie z wysoką zawartością białka
danie wegetariańskie

Wersja dla mężczyzn – Bajgiel z wiosennym gzikiem – lista składników  

  • 150 g (2 x sztuka) – Bajgle, wieloziarniste
  • 125 g (1/2 x kostka) – Twaróg, chudy
  • 90 g (6 x sztuka) – Rzodkiewka
  • 90 g (1/2 x sztuka) – Ogórek
  • 20 g (łyżka) – Jogurt naturalny
  • 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
  • 10 g (łyżka) – Pestki dyni
  • 10g (łyżka) – Słonecznik
  • szczypta – Sól i pieprz

Bajgiel z wiosennym gzikiem – przygotowanie

1. Bajgle przekroić na pół.

2. Szczypiorek posiekać, rzodkiewkę i ogórka pokroić w drobną kostkę.

3. Pestki dyni oraz słonecznik podprażyć na suchej patelni do zarumienienia.

4. Twaróg wymieszać z jogurtem, dodać warzywa oraz pestki.

5. Przyprawić pieprzem i solą.

6. Podawać z pieczywem.

Bajgiel z wiosennym gzikiem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 653,8 kcal
  • Białko: 47,3 g
  • Węglowodany: 88,7 g
  • Tłuszcze: 12,2 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 1,9 g
  • Błonnik: 13,6 g
  • Sód: 620 mg
danie z wysoką zawartością białka
danie wegetariańskie

Gzik – symbol kuchni wielkopolskiej

Gzik to klasyk, który nieodłącznie kojarzy się z Wielkopolską – stolicą jednej z najbardziej rozpoznawalnych tradycji kulinarnych w Polsce. Ta kremowa potrawa z twarogu i śmietany, najczęściej serwowana z gotowaną pyrą w mundurku, to smak dzieciństwa wielu mieszkańców regionu. Choć dziś gzik można spotkać w nowoczesnych wariacjach – np. z jogurtem i warzywami – jego rdzeń pozostaje niezmienny. Nic dziwnego, że co rusz pojawia się na Instagramie jako symbol regionalnej tożsamości i prostoty smaku.

Bajgiel z gzikiem – idealny na śniadanie 

Połączenie tradycji z nowoczesnością? Bajgiel z gzikiem to świetny pomysł na potrawę śniadaniową, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem – idealnym do zdjęcia na Instagram. Chrupiące pieczywo ze zboża pełnoziarnistego, świeże warzywa i lekki twarożek tworzą zestaw, który sprawdzi się nawet w najbardziej zabieganym poranku. Dzięki tej wersji gzik wychodzi poza granice Wielkopolski i staje się modnym, a przy tym zdrowym daniem – nie tylko dla fanów kulinarnych klasyków.