Rozpocznij dietę dziś. Liczba miejsc jest ograniczona.

00 h
00 m
00 s
Rozpocznij dietę
Bagietka z szynką parmeńską

Bagietka z szynką parmeńską, camembertem i gruszką

Szynka parmeńska, camembertem i gruszka, znasz to połączenie? Na chrupiącej bagietce smakuje wyśmienicie. 

Śniadanie, lunch czy kolacja – ta bagietka sprawdzi się na każdy posiłek. W porcji ma aż 21,3 oraz 28,4 gramów białka. Ten posiłek przygotujesz w kilka minut z ogólnodostępnych składników. 

Bagietka z szynką parmeńską, camembertem i gruszką – wskazówka do przygotowania

Jeśli chcesz, aby posiłek miał więcej błonnika pokarmowego, zamień bagietkę francuską na pieczywo pełnoziarniste. Miód możesz zastąpić syropem klonowym. 

Przepis i składniki na pyszne bagietki

Wybierz kaloryczność dostosowaną do swoich potrzeb!

Wersja dla kobiet – Bagietka z szynką parmeńską, camembertem i gruszką – lista składników  

  • 90 g (sztuka) – Półbagietka francuska
  • 60 g (1/2 x sztuka) – Gruszka
  • 30 g (2 x plaster) – Szynka parmeńska
  • 20 g (1/6 x opakowanie) – Ser camembert light
  • 20 g (garść) – Rukola
  • 5 g (1/5 x łyżka) – Miód
  • 5 g (sztuka) – Orzechy włoskie
  • 3 ml (1/3 x łyżka) – Oliwa z oliwek

Bagietka z szynką parmeńską, camembertem i gruszką – przygotowanie

1. Bagietkę pokroić na mniejsze kromki.

2. Gruszkę oraz camemberta pokroić w plastry.

3. Pieczywo podpiec na suchej patelni do zarumienienia. Na patelnię wrzucić plastry gruszki, polać odrobiną miodu i smażyć do miękkości.

4. Grzanki skropić oliwą, ułożyć rukolę, szynkę, ser i gruszkę. Całość posypać orzechami i polać miodem.

Bagietka z szynką parmeńską, camembertem i gruszką – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 478 kcal
  • Białko: 21,3 g
  • Węglowodany: 67,9 g
  • Tłuszcze: 13,5 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 6,2 g
  • Błonnik: 3,7 g
  • Sód: 1116 mg
danie idealne na wynos
danie z wysoką zawartością białka

Wersja dla mężczyzn – Bagietka z szynką parmeńską, camembertem i gruszką – lista składników

  • 120 g (sztuka) – Gruszka
  • 90 g (sztuka) – Półbagietka francuska
  • 45 g (3 x plaster) – Szynka parmeńska
  • 30 g (1/4 x opakowanie) – Ser camembert light
  • 20 g (garść) – Rukola
  • 10 g (1/3 x garść) – Orzechy włoskie
  • 10 g (1/3 x łyżka) – Miód
  • 5 ml (1/2 x łyżka) – Oliwa z oliwek

Bagietka z szynką parmeńską, camembertem i gruszką – przygotowanie

1. Bagietkę pokroić na mniejsze kromki.

2. Gruszkę oraz camemberta pokroić w plastry.

3. Pieczywo podpiec na suchej patelni do zarumienienia. Na patelnię wrzucić plastry gruszki, polać odrobiną miodu i smażyć do miękkości.

4. Grzanki skropić oliwą, ułożyć rukolę, szynkę, ser i gruszkę. Całość posypać orzechami i polać miodem.

Bagietka z szynką parmeńską, camembertem i gruszką – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 625 kcal
  • Białko: 28,4 g
  • Węglowodany: 81,6 g
  • Tłuszcze: 21,5 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 9,5 g
  • Błonnik: 5,3 g
  • Sód: 1356 mg
danie idealne na wynos
danie z wysoką zawartością białka

Porcja idealna na śniadanie

Bagietka z szynką parmeńską to idealny pomysł na smaczne i pożywne śniadanie. Świeża, chrupiąca bagietka doskonale komponuje się z delikatną, lekko słoną szynką parmeńską, a całość uzupełnia dodatek rukoli, pomidorów koktajlowych oraz kremowego serka. Taka propozycja dostarczy ci energii na dobry początek dnia, a przy tym jest prosta i szybka do przyrządzenia.

Inne dodatki do kanapki – poznaj różne możliwości

Kanapkę z bagietki możesz urozmaicić także innymi ciekawymi dodatkami, które wzbogacą smak i sprawią, że śniadanie stanie się jeszcze bardziej apetyczne. Świetnie sprawdzą się suszone pomidory, plastry awokado, rukola, a także świeża mozzarella lub ser pleśniowy. Możesz również eksperymentować ze słodko-ostrymi sosami, pesto bazyliowym czy grillowanymi warzywami – każda z tych propozycji doda twojej kanapce wyjątkowego charakteru.