
Dietetyk kliniczny
dr n. med. i n. o zdr. Anna Rychter
Specjalizuje się w dietoterapii otyłości, chorób gastroenterologicznych oraz zaburzeń metabolicznych. W Dietetyce NieNaŻarty zajmuje się organizacją i realizacją spotkań dla firm. Jeśli gonią Was deadline’y, Ania dogoni Was szybciej i poprowadzi spotkanie, po którym wyjdziecie z nową perspektywą i planem na zdrowie. Z ramienia Dietetyki NieNaŻarty realizuje także merytoryczne wykłady na eventach czy w ramach współprac marketingowych z firmami.
Wykształcenie
Doktor nauk medycznych i nauk o zdrowiu – Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Magister dietetyki – Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Licencjat z dietetyki – Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Staże zagraniczne:
Grupa Epidemiologii Żywieniowej (EPINUT-UMH), Hiszpania – badania nad epidemiologią żywieniową
Doświadczenie
Od 2019 roku związana z Katedrą i Kliniką Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, gdzie prowadzi zajęcia dydaktyczne oraz badania naukowe. Specjalizuje się w dietoterapii otyłości, chorób gastroenterologicznych oraz zaburzeń metabolicznych, a swoją wiedzę przekłada na praktyczne podejście w pracy z pacjentami. Kieruje projektami badawczymi dotyczącymi interwencji żywieniowych, mikrobiomu oraz ryzyka sercowo-naczyniowego u pacjentów z otyłością oraz jest współwykonawcą badań nad nieswoistymi zapaleniami jelit (IBD).
Poza działalnością naukową angażuje się w edukację zdrowotną, prowadząc spotkania dla firm i realizując wykłady merytoryczne. W DNŻ prowadzi też konsultacje dietetyczne on-line.
Nagrody i wyróżnienia:
Stypendium Ministra Edukacji i Nauki dla wybitnych młodych naukowców (2023)
Stypendium Miasta Poznania dla młodych badaczy (2022)
Laureatka Ogólnopolskiego Konkursu Biocodex Microbiota Foundation Poland (2022)
Hobby
Na wyjazdach zawsze wypatruje wschodów i zachodów słońca, a na co dzień stara się dbać o work-life balance, znajdując czas na aktywność fizyczną.