
Dietetyk kliniczny, dietetyk pediatryczny
Zuzanna Przewoźny
Pomaga pacjentom odzyskać zdrowie i dobre samopoczucie dzięki indywidualnemu podejściu. Specjalizuje się w dietetyce pediatrycznej, wsparciu żywieniowym osób z nietolerancjami pokarmowymi, alergiami, zaburzeniami metabolicznymi, zaburzeniami hormonalnymi, osób w spektrum autyzmu. Stawia na szeroką edukację pacjenta i wsparcie w modyfikacji stylu życia.
Wykształcenie
Licencjat – Dietetyka, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Magister – Dietetyka, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Studia podyplomowe– Kompleksowy system wsparcia rozwoju dziecka ze spektrum autyzmu, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Kursy i szkolenia:
- Praktyczna Dietoterapia cukrzycy typu 1 i 2
- Wybiórczość pokarmowa w ujęciu sensoryczno-motorycznym
- Dieta LOW-FODMAP i wsparcie dietetyczne w SIBO
- Diagnostyka celiakii i monitorowanie diety bezglutenowej
- Jak prowadzić skuteczną dietoterapię dziecka?
- Praktyczne zasady żywienia dzieci. Jak świadomie i odpowiedzialnie żywić swoje dziecko?
- Dietoterapia w insulinooporności
- Dietoterapia w chorobach tarczycy
Konferencje:
- Konferencja Żywienie dziecka wczoraj i dziś
- Konferencja autyzm w domu i szkole
- Dietetyka psychika a dietetyka
Doświadczenie
Pracuje głównie z osobami, które borykają się z wybiórczością pokarmową, problemami w rozszerzaniu diety, alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Pacjentami są głównie dzieci ze specjalnymi wymaganiami żywieniowymi z autyzmem czy z niepełnosprawnościami. W swojej pracy stawia na skuteczną edukację żywieniową dzieci i ich opiekunów. Metodą małych kroków wprowadza zmiany w codziennych nawykach zdrowotnych.
Hobby
W wolnym czasie uwielbia aktywność fizyczną i długie spacery z psami, które pozwalają na odpoczynek i regenerację organizmu. Interesuje się kuchnią roślinną, której przepisy wykorzystuje w dietach swoich pacjentów. Pogłębia wiedzę dotyczącą diety przeciwzapalnej i mikrobioty jelitowej oraz ich wpływu na zdrowie.