
Zielone naleśniki z pastą z łososia
Zbilansowane, sycące i kolorowe.. zielone naleśniki z pastą z łososia. Poznaj przepis krok po kroku.
Serek naturalny i łosoś to połączenie, które z pewnością znasz. Pasta na bazie tych składników świetnie pasuje jako farsz naleśników. Dodatkowo tym razem mamy dla Was niebanalne naleśniki, bo zielone. Koniecznie musisz ich spróbować!
Zielone naleśniki z pastą z łososia – wskazówki
Do przepisu na zielone naleśniki wykorzystaj świeży szpinak. Mąkę pszenną pełnoziarnistą możesz zamienić na mąkę orkiszową lub owsianą. Serek Philadelphia z powodzeniem zastąpi serek typu almette.
Wybierz naleśniki dla siebie!
Wersja dla kobiet
Zielone naleśniki z pastą z łososia – lista składników
- 100 ml (1/3 x szklanka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
- 100 g (4x garść) – Szpinak
- 60 g (4 x sztuki) – Rzodkiewka
- 50 g (2 x łyżki) – Serek Philadelphia, lekki
- 50 g (sztuka) – Jajko
- 50 g (1/2 x opakowanie) – Łosoś wędzony
- 30 g (2 x łyżka) – Mąka pszenna pełnoziarnista
- 10 g (1/3 x garść) – Orzechy włoskie
- 8 g (łyżka) – Kiełki rzodkiewki
- 6 ml (łyżka) – Sok z cytryny
- 4 g (łyżeczka) – Koper ogrodowy
- 3 g (łyżeczka) – Czosnek suszony
- do smaku – Sól i pieprz
Zielone naleśniki z pastą z łososia – przygotowanie
1. Jajo, mleko, mąkę, czosnek suszony, szczyptę soli oraz 50g szpinaku zblendować na gładką masę.
2. Na rozgrzanej patelni przetartej oliwą usmażyć 3 naleśniki.
3. Koperek i orzechy posiekać. Rzodkiewkę pokroić w plasterki.
4. Łososia, serek, koperek, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu rozgnieść widelcem na gładki krem.
5. Naleśniki posmarować pastą. Dodać świeży szpinak, rzodkiewkę, posiekane orzechy. Naleśniki złożyć i podać z kiełkami.
Zielone naleśniki z pastą z łososia – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 511 kcal
- Białko: 33 g
- Węglowodany: 41,5 g
- Tłuszcze: 23,5 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 8 g
- Błonnik: 9,1 g
- Sód: 1084 mg
Wersja dla mężczyzn
Zielone naleśniki z pastą z łososia – lista składników
- 100 ml (1/3 x szklanka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
- 100 g (4x garść) – Szpinak
- 60 g (4 x sztuki) – Rzodkiewka
- 50 g (2 x łyżki) – Serek Philadelphia, lekki
- 50 g (sztuka) – Jajko
- 50 g (1/2 x opakowanie) – Łosoś wędzony
- 30 g (2 x łyżka) – Mąka pszenna pełnoziarnista
- 10 g (1/3 x garść) – Orzechy włoskie
- 8 g (łyżka) – Kiełki rzodkiewki
- 6 ml (łyżka) – Sok z cytryny
- 4 g (łyżeczka) – Koper ogrodowy
- 3 g (łyżeczka) – Czosnek suszony
- do smaku – Sól i pieprz
Zielone naleśniki z pastą z łososia – przygotowanie
1. Jajo, mleko, mąkę, czosnek suszony, szczyptę soli oraz 50g szpinaku zblendować na gładką masę.
2. Na rozgrzanej patelni przetartej oliwą usmażyć 3 naleśniki.
3. Koperek i orzechy posiekać. Rzodkiewkę pokroić w plasterki.
4. Łososia, serek, koperek, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu rozgnieść widelcem na gładki krem.
5. Naleśniki posmarować pastą. Dodać świeży szpinak, rzodkiewkę, posiekane orzechy. Naleśniki złożyć i podać z kiełkami.
Zielone naleśniki z pastą z łososia – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 647 kcal
- Białko: 38,5 g
- Węglowodany: 60,4 g
- Tłuszcze: 27,9 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 10,5 g
- Błonnik: 12 g
- Sód: 1207 mg
Zielone naleśniki ze szpinakiem
Kolorowe zielone naleśniki to świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu. Dodatek szpinaku sprawia, że ciasto nabiera pięknego koloru i wyjątkowego smaku. Po zmiksowaniu wszystkich składników otrzymujemy gładką, aksamitną masę, idealną do smażenia na patelni.
Czy naleśniki szpinakowe są zdrowe?
Szpinak jest bogaty w witaminy i minerały, co sprawia, że naleśniki z jego dodatkiem to zdrowa opcja na obiad. Można je nadziewać fetą, tworząc pożywny i pełnowartościowy posiłek. Dodatkowo, używając niewielkiej ilości masła do smażenia, unikniemy zbędnych kalorii, a naleśniki będą nadal pyszne.
Sprawdź również nasze inne przepisy
Jeśli smakowały Ci naleśniki szpinakowe, koniecznie wypróbuj inne propozycje! Możesz odkryć zarówno wersje wytrawne, jak i słodkie – każda z nich zachwyci Cię swoim smakiem i prostotą wykonania. Spróbuj na przykład naleśników z twarogiem i miodem albo tych w wersji wytrawnej z fetą i szpinakiem.