Rozpocznij dietę dziś. Liczba miejsc jest ograniczona.

00 h
00 m
00 s
Rozpocznij dietę
zapiekana piada

Zapiekana piada z dwoma serami

Ser na diecie? Oczywiście, nie ma produktów zakazanych, liczy się cała kompozycja posiłku! 

Gdy nie masz czasu na gotowanie, skorzystaj z gotowca z dobrym składem. Podaj go z porcją warzyw oraz źródłem pełnowartościowego białka. Przykładem jest zapiekana piada, zobacz jak ją przygotować!   

Zapiekana piada z dwoma serami – wskazówki do przygotowania

Wybierając gotowe dania, przeanalizuj ich skład. Na rynku jest mnóstwo gotowych produktów z dobrym składem. Zwróć również uwagę na zawartość soli, powinna być jak najmniejsza. 

Przepis na pyszną piadę z serem

Wybierz idealną zapiekaną piadę dla siebie!

Wersja dla kobiet – Zapiekana piada z dwoma serami – lista składników  

  • 120 g (sztuka) – Piada
  • 100 g (1/3 x sztuka) – Papryka zielona
  • 30 g (1/4 x opakowanie) – Mozzarella light
  • 15 g (plaster) – Szynka parmeńska
  • 10 g (1/2 x plaster) – Ser żółty Gouda
  • 14 g (2 x plaster) – Pomidory suszone w oleju

Zapiekana piada z dwoma serami – przygotowanie

1. Paprykę oraz pomidory suszone pokroić w słupki.

2. Na piadę nałożyć sery, szynkę, paprykę oraz pomidory. Złożyć na pół i zapiec w opiekaczu lub grillu elektrycznym.

Zapiekana piada z dwoma serami – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 550 kcal
  • Białko: 23,7 g
  • Węglowodany: 68 g
  • Tłuszcze: 20,3 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,3 g
  • Błonnik: 6,2 g
  • Sód: 514 mg

Wersja dla mężczyzn – Zapiekana piada z dwoma serami – lista składników

  • 120 g (sztuka) – Piada
  • 100 g (1/3 x sztuka) – Papryka zielona
  • 40 g (1/2 x opakowanie) – Mozzarella light
  • 30 g (2 x plaster) – Szynka parmeńska
  • 20 g (plaster) – Ser żółty Gouda
  • 21 g (3 x plaster) – Pomidory suszone w oleju

Zapiekana piada z dwoma serami – przygotowanie

1. Paprykę oraz pomidory suszone pokroić w słupki.

2. Na piadę nałożyć sery, szynkę, paprykę oraz pomidory. Złożyć na pół i zapiec w opiekaczu lub grillu elektrycznym.

Zapiekana piada z dwoma serami – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 635 kcal
  • Białko: 32,7 g
  • Węglowodany: 70 g
  • Tłuszcze: 25,5 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 6,3 g
  • Błonnik: 7 g
  • Sód: 858 mg

Zapiekana piada z serem i szynką parmeńską – pyszna przekąska na każdą porę dnia

Zapiekana piada to szybki, a jednocześnie niezwykle smaczny sposób na przekąskę lub lekkie śniadanie. Tradycyjny włoski placek można łatwo przygotować, podgrzewając go na patelni z odrobiną oliwy, a następnie dodać ulubione dodatki – koniecznie plastry aromatycznej szynki parmeńskiej oraz kremowy ser, który rozpływa się pod wpływem ciepła. Możesz również wzbogacić swoją piadę o inne wędliny, grillowanego kurczaka lub cienko pokrojoną cebulę, by stworzyć idealną przekąskę na każdą okazję.

Piadina – świetny pomysł na lunch lub lekki obiad

Piady świetnie sprawdzają się również jako pożywny obiad lub lunch, który można szybko przygotować i wygodnie podawać jako wrap. Do środka warto dodać świeże warzywa, plasterki soczystego kurczaka, cebulę, a także łyżkę ulubionego sosu, który wzbogaci całość o dodatkowe nuty smakowe. Gotowe piady zapiekaj przez chwilę na patelni lub w piekarniku, aż placek stanie się złocisty i chrupiący. Tak przygotowana piadina będzie idealną propozycją zarówno na codzienny obiad, jak i elegancką przekąskę na spotkanie w sali bankietowej lub domowym przyjęciu.