Rozpocznij dietę dziś. Liczba miejsc jest ograniczona.

00 h
00 m
00 s
Rozpocznij dietę
pizza z patelni

Wiejska pizza z patelni

Domowa, przepyszna pizza w 15 minut. Koniecznie sprawdź dokładny przepis!

Doskonale wiemy, że nie zawsze jest czas, aby ugotować posiłek od podstaw. Wtedy z pomocą przychodzą gotowce. Te z dobrym składem mogą stanowić element zbilansowanej diety. Ważne, jest aby posiłek z użyciem gotowca był odpowiednio skomponowany i dostarcza wszystkich potrzebnych makroskładników. 

Wskazówki do przygotowania

Spód od pizzy GustoBello kupisz w Biedronce, Frankfurterki z indyka Pikok zaś w Lidlu. 

Wiejska pizza z patelni – przepis

Którą pizzę wybierasz? Mniej czy bardziej kaloryczną?

Wersja dla kobiet – Wiejska pizza z patelni – lista składników  

  • 100 g (5 x sztuka) – Pieczarki
  • 70 g (1/2 x sztuka) – Spód do pizzy – GustoBello
  • 50 g (1/2 x sztuka) – Cebula
  • 36 g (sztuka) – Frankfurterki z indyka Pikok
  • 30 g (2 x łyżka) – Ketchup
  • 30 g (1/4 x opakowanie) – Mozzarella
  • 20 g (łyżka) – Kukurydza
  • 20 g (2 x sztuka) – Ogórek konserwowy
  • 20 g (garść) – Rukola
  • szczypta – Sól i pieprz

Wiejska pizza z patelni – przygotowanie

1. Kabanosa, mozzarellę i ogórka pokroić w plastry.

2. Pieczarki przekroić na pół. Podsmażyć z pieprzem i solą.

3. Rozgrzać patelnię, położyć spód od pizzy i trzymać na małym ogniu. Przewrócić na drugą stronę, wtedy posmarować spód ketchupem i ułożyć wszystkie dodatki, oprócz rukoli. Przykryć patelnię pokrywką i trzymać pizzę, aż ser się rozpuści.

4. Podać ze świeżą rukolą.

Wiejska pizza z patelni – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 452 kcal
  • Białko: 24,7 g
  • Węglowodany: 55 g
  • Tłuszcze: 14,8 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 2,9 g
  • Błonnik: 7,9 g
  • Sód: 971 mg
gotowiec w użyciu
danie z wysoką zawartością białka

Wersja dla mężczyzn – Wiejska pizza z patelni – lista składników

  • 140 g (sztuka) – Spód do pizzy – GustoBello
  • 100 g (5 x sztuka) – Pieczarki
  • 50 g (1/2 x sztuka) – Cebula
  • 40 g (1/3 x opakowanie) – Mozzarella
  • 40 g (2 x łyżka) – Kukurydza
  • 40 g (4 x sztuka) – Ogórek konserwowy
  • 36 g (sztuka) – Frankfurterki z indyka Pikok
  • 30 g (2 x łyżka) – Ketchup
  • 20 g (garść) – Rukola
  • szczypta – Sól i pieprz

Wiejska pizza z patelni – przygotowanie

1. Kabanosa, mozzarellę i ogórka pokroić w plastry.

2. Pieczarki przekroić na pół. Podsmażyć z pieprzem i solą.

3. Rozgrzać patelnię, położyć spód od pizzy i trzymać na małym ogniu. Przewrócić na drugą stronę, wtedy posmarować spód ketchupem i ułożyć wszystkie dodatki, oprócz rukoli. Przykryć patelnię pokrywką i trzymać pizzę, aż ser się rozpuści.

4. Podać ze świeżą rukolą.

Wiejska pizza z patelni – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 699 kcal
  • Białko: 33 g
  • Węglowodany: 95,3 g
  • Tłuszcze: 20,8 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,7 g
  • Błonnik: 11 g
  • Sód: 1177 mg
gotowiec w użyciu
danie z wysoką zawartością białka
danie bogate w błonnik

Czy pizza z patelni jest dobra?

Pizza z patelni to naprawdę smaczna i szybka alternatywa dla tradycyjnej, pieczonej wersji. Jej sekret tkwi w prostym cieście – wystarczy wymieszać mąkę pszenną, drożdże, wodę i odrobinę soli, a następnie podzielić ciasto na porcje i rozwałkować na cienki placek. Gotową bazę można smażyć na suchej patelni, aż się zarumieni, a potem dodać ulubione składniki. Taka szybka pizza świetnie sprawdza się na kolację czy przekąskę – smakuje jak z prawdziwej włoskiej sali, tylko bez piekarnika!

Czy przygotowanie pizzy z patelni jest szybkie?

Tak, to jedna z najszybszych wersji pizzy, jaką można zrobić w domu! Wystarczy kilka podstawowych składników – mąka, drożdże, woda – i już po krótkim czasie możesz mieć gotowe ciasto. Nie trzeba długo czekać, aż wyrośnie – wystarczy wymieszać składniki, odczekać chwilę, a potem rozciągnąć ciasto (nie musi się kleić) i smażyć na patelni. Kiedy placek zacznie się zarumieniać, wystarczy dodać ulubione dodatki i przykryć, by ser się roztopił. To naprawdę szybka pizza, idealna na zabiegany dzień!