
Wiejska pizza z patelni
Domowa, przepyszna pizza w 15 minut. Koniecznie sprawdź dokładny przepis!
Doskonale wiemy, że nie zawsze jest czas, aby ugotować posiłek od podstaw. Wtedy z pomocą przychodzą gotowce. Te z dobrym składem mogą stanowić element zbilansowanej diety. Ważne, jest aby posiłek z użyciem gotowca był odpowiednio skomponowany i dostarcza wszystkich potrzebnych makroskładników.
Wskazówki do przygotowania
Spód od pizzy GustoBello kupisz w Biedronce, Frankfurterki z indyka Pikok zaś w Lidlu.
Wiejska pizza z patelni – przepis
Którą pizzę wybierasz? Mniej czy bardziej kaloryczną?
Wersja dla kobiet – Wiejska pizza z patelni – lista składników
- 100 g (5 x sztuka) – Pieczarki
- 70 g (1/2 x sztuka) – Spód do pizzy – GustoBello
- 50 g (1/2 x sztuka) – Cebula
- 36 g (sztuka) – Frankfurterki z indyka Pikok
- 30 g (2 x łyżka) – Ketchup
- 30 g (1/4 x opakowanie) – Mozzarella
- 20 g (łyżka) – Kukurydza
- 20 g (2 x sztuka) – Ogórek konserwowy
- 20 g (garść) – Rukola
- szczypta – Sól i pieprz
Wiejska pizza z patelni – przygotowanie
1. Kabanosa, mozzarellę i ogórka pokroić w plastry.
2. Pieczarki przekroić na pół. Podsmażyć z pieprzem i solą.
3. Rozgrzać patelnię, położyć spód od pizzy i trzymać na małym ogniu. Przewrócić na drugą stronę, wtedy posmarować spód ketchupem i ułożyć wszystkie dodatki, oprócz rukoli. Przykryć patelnię pokrywką i trzymać pizzę, aż ser się rozpuści.
4. Podać ze świeżą rukolą.
Wiejska pizza z patelni – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 452 kcal
- Białko: 24,7 g
- Węglowodany: 55 g
- Tłuszcze: 14,8 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 2,9 g
- Błonnik: 7,9 g
- Sód: 971 mg


Wersja dla mężczyzn – Wiejska pizza z patelni – lista składników
- 140 g (sztuka) – Spód do pizzy – GustoBello
- 100 g (5 x sztuka) – Pieczarki
- 50 g (1/2 x sztuka) – Cebula
- 40 g (1/3 x opakowanie) – Mozzarella
- 40 g (2 x łyżka) – Kukurydza
- 40 g (4 x sztuka) – Ogórek konserwowy
- 36 g (sztuka) – Frankfurterki z indyka Pikok
- 30 g (2 x łyżka) – Ketchup
- 20 g (garść) – Rukola
- szczypta – Sól i pieprz
Wiejska pizza z patelni – przygotowanie
1. Kabanosa, mozzarellę i ogórka pokroić w plastry.
2. Pieczarki przekroić na pół. Podsmażyć z pieprzem i solą.
3. Rozgrzać patelnię, położyć spód od pizzy i trzymać na małym ogniu. Przewrócić na drugą stronę, wtedy posmarować spód ketchupem i ułożyć wszystkie dodatki, oprócz rukoli. Przykryć patelnię pokrywką i trzymać pizzę, aż ser się rozpuści.
4. Podać ze świeżą rukolą.
Wiejska pizza z patelni – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 699 kcal
- Białko: 33 g
- Węglowodany: 95,3 g
- Tłuszcze: 20,8 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,7 g
- Błonnik: 11 g
- Sód: 1177 mg



Czy pizza z patelni jest dobra?
Pizza z patelni to naprawdę smaczna i szybka alternatywa dla tradycyjnej, pieczonej wersji. Jej sekret tkwi w prostym cieście – wystarczy wymieszać mąkę pszenną, drożdże, wodę i odrobinę soli, a następnie podzielić ciasto na porcje i rozwałkować na cienki placek. Gotową bazę można smażyć na suchej patelni, aż się zarumieni, a potem dodać ulubione składniki. Taka szybka pizza świetnie sprawdza się na kolację czy przekąskę – smakuje jak z prawdziwej włoskiej sali, tylko bez piekarnika!
Czy przygotowanie pizzy z patelni jest szybkie?
Tak, to jedna z najszybszych wersji pizzy, jaką można zrobić w domu! Wystarczy kilka podstawowych składników – mąka, drożdże, woda – i już po krótkim czasie możesz mieć gotowe ciasto. Nie trzeba długo czekać, aż wyrośnie – wystarczy wymieszać składniki, odczekać chwilę, a potem rozciągnąć ciasto (nie musi się kleić) i smażyć na patelni. Kiedy placek zacznie się zarumieniać, wystarczy dodać ulubione dodatki i przykryć, by ser się roztopił. To naprawdę szybka pizza, idealna na zabiegany dzień!