
Tosty francuskie w panierce
Oto przepis na wytrawne tosty francuskie w chrupiącej panierce. Nie bój się eksperymentować w kuchni!
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Przygotowanie tostów zajmie Ci maksymalnie 15 minut, przepis jest bardzo prosty, a składniki łatwo dostępne.
Wskazówki
Sekret tostów tkwi w odpowiednim doborze przypraw. Aby, były aromatyczne nie rezygnuj z dodatku czosnku suszonego oraz słodkiej papryki. Jeśli chcesz, aby posiłek był wegetariański, indyka wędzonego zmień na wędzone tofu.
Przepis na tosty francuskie w panierce
Które tosty wybierasz? Dostosuj kaloryczność pod swoją dietę!
Wersja dla kobiet – Tosty francuskie w panierce – lista składników
- 100 g (1/3 x sztuka) – Papryka czerwona
- 90 g (3 x kromka) – Chleb graham
- 50 g (sztuka) – Jajko
- 30 g (1/3 x porcja) – Indyk wędzony
- 30 ml (łyżka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
- 30 g (plaster) – Twaróg wędzony
- 25 g (1/4 x sztuka) – Cebula czerwona
- 20 g (garść) – Rukola
- 8 g (2 x łyżka) – Otręby pszenne
- 8 g (łyżka) – Kiełki rzodkiewki
- 5 g (1/2 x łyżka) – Oliwa z oliwek
- 4 g (łyżeczka) – Papryka słodka suszona
- 3 g (łyżeczka) – Czosnek suszony
- szczypta – Sól
Tosty francuskie w panierce – przygotowanie
1. Jajko wymieszać z mlekiem, papryką, czosnkiem oraz szczyptą soli. W mieszance moczyć chleb i obtaczać w otrębach.
2. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć chleb.
3. Szynkę, paprykę i cebulę pokroić w plastry. Twaróg pokruszyć.
4. Tosty francuskie podać z szynką, twarogiem wędzonym, rukolą, papryką, cebulą oraz kiełkami.
Tosty francuskie w panierce – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 572 kcal
- Białko: 32,6 g
- Węglowodany: 65,5 g
- Tłuszcze: 20 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,5 g
- Błonnik: 13,6 g
- Sód: 783,2 mg


Wersja dla mężczyzn – Tosty francuskie w panierce – lista składników
- 120 g (4 x kromka) – Chleb graham
- 100 g (1/3 x sztuka) – Papryka czerwona
- 50 g (sztuka) – Jajko
- 50 g (1/2 x porcja) – Indyk wędzony
- 50 g (1/2 x sztuka) – Cebula czerwona
- 30 ml (łyżka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
- 30 g (plaster) – Twaróg wędzony
- 20 g (garść) – Rukola
- 12 g (3x łyżka) – Otręby pszenne
- 8 g (łyżka) – Kiełki rzodkiewki
- 5 g (1/2 x łyżka) – Oliwa z oliwek
- 4 g (łyżeczka) – Papryka słodka suszona
- 3 g (łyżeczka) – Czosnek suszony
- szczypta – Sól i pieprz
Tosty francuskie w panierce – przygotowanie
1. Jajko wymieszać z mlekiem, papryką, czosnkiem oraz szczyptą soli. W mieszance moczyć chleb i obtaczać w otrębach.
2. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć chleb.
3. Szynkę, paprykę i cebulę pokroić w plastry. Twaróg pokruszyć.
4. Tosty francuskie podać z szynką, twarogiem wędzonym, rukolą, papryką, cebulą oraz kiełkami.
Tosty francuskie w panierce – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 665 kcal
- Białko: 41,9 g
- Węglowodany: 84,1 g
- Tłuszcze: 21,8 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,9 g
- Błonnik: 17,6 g
- Sód: 1127,7 mg


Dlaczego tosty to dobry pomysł na posiłek?
Bo są szybkie, pyszne i pełne smaku! Przygotowane z chleba graham, który po zamoczeniu w mieszance jajka, mleka i przypraw (jak słodka papryka czy czosnek suszony) oraz obtoczeniu w otrębach pszenicznych, zyskują chrupiącą i złocistą panierkę. Wystarczy kilka minut na patelni z odrobiną oliwy, by stworzyć sycącą bazę do wyjątkowego dania.
Tosty świetnie komponują się z dodatkami – wędzony indyk, pokrojona czerwona papryka i cebula nadają całości wyrazistości, a wędzony twaróg, rukola i kiełki rzodkiewki dodają smaku i lekkości. To danie nie tylko wygląda efektownie, ale też łączy różnorodne tekstury i aromaty w jednym pysznym posiłku.
Idealne na śniadanie, kolację, a nawet weekendowy brunch. Jeśli szukasz inspiracji na coś prostego, ale oryginalnego – te francuskie tosty w nowej odsłonie na pewno Cię zaskoczą!
Polecamy również inne nasze przepisy na pyszną kolację lub śniadanie
Szukasz pomysłu na coś, co będzie szybko gotowe, smaczne i sycące? Sprawdź nasze przepisy – znajdziesz w nich inspiracje z wykorzystaniem pieczywa, bułek czy tostów, które można smażyć, zapiekać lub podawać na zimno. Niektóre propozycje wymagają tylko kilku składników, jak masło czy jajko, a mimo to potrafią naprawdę świetnie smakować. To doskonały sposób, by stworzyć coś wyjątkowego z prostych produktów, które zawsze masz w kuchni.