
Tortilla z vege gzikiem i fasolą szparagową
Vege gzik, czyli wegańska alternatywa twarożku. Zobacz, jak go przygotować i z czym podać!
Nazwa dania brzmi skomplikowanie? Tak naprawdę, ten posiłek jest bardzo prosty! Dzięki użyciu gotowca przygotujesz go w zaledwie 15 minut. Wybierając tortillę postaw na tę z Biedronki lub Lidla, mają one najlepszy skład. Więcej o wyborze najlepszej tortilli przeczytasz tutaj.
Co to właściwie jest tofu?
Tofu jest to twarożek sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Mówiąc jeszcze prościej: tofu to ser z mleka sojowego. Z racji swej coraz większej popularności ten produkt spożywczy spotkać możesz we wszystkich dużych i mniejszych marketach. Zazwyczaj spotkasz je w kształcie prostokąta w opakowaniach około 180 gramów. Więcej o tofu przeczytasz tutaj.
Przepis na tortille z vege gzikiem
Sprawdź, która wersja jest dla Ciebie!
Wersja dla kobiet – Tortilla z vege gzikiem i fasolą szparagową- lista składników
- 180 g (2 x garść) – Fasola szparagowa
- 60 g (sztuka) – Tortilla wieloziarnista
- 60 g (1/3 x kostka) – Tofu, wędzone
- 30 g (łyżka) – Jogurt sojowy, naturalny
- 20 g (4 x liść) – Sałata masłowa
- 20 g (sztuka) – Szalotka
- 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
- 10 g (2 x łyżka) – Płatki drożdżowe, nieaktywne
- 6 ml (łyżka) – Sok z cytryny
- 5 g (ząbek) – Czosnek
- szczypta – Sól i pieprz
Tortilla z vege gzikiem i fasolą szparagową – przygotowanie
1. Fasolę oczyścić i odciąć końcówki. Ugotować w osolonym wrzątku do miękkości (około 5 minut).
2. Czosnek, szalotkę i szczypiorek posiekać.
3. Tofu rozdrobnić widelcem z jogurtem sojowym, sokiem z cytryny, płatkami drożdżowymi (opcjonalnie), posiekanym czosnkiem, szalotką i szczypiorkiem. Doprawić do smaku.
4. Tortillę posmarować gzikiem, nałożyć sałatę, fasolę szparagową i zawinąć.
Tortilla z vege gzikiem i fasolą szparagową – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 416,5 kcal
- Białko: 24,4 g
- Węglowodany: 51,6 g
- Tłuszcze: 12,5 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,5 g
- Błonnik: 12,4 g
- Sód: 394 mg




Wersja dla mężczyzn – Tortilla z vege gzikiem i fasolą szparagową – lista składników
- 180 g (2 x garść) – Fasola szparagowa
- 120 g (2 x sztuka) – Tortilla wieloziarnista
- 90 g (1/2 x kostka) – Tofu, wędzone
- 60 g (2 x łyżka) – Jogurt sojowy, naturalny
- 20 g (4 x liść) – Sałata masłowa
- 20 g (sztuka) – Szalotka
- 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
- 10 g (2 x łyżka) – Płatki drożdżowe, nieaktywne
- 6 ml (łyżka) – Sok z cytryny
- 5 g (ząbek) – Czosnek
- szczypta – Sól i pieprz
Tortilla z vege gzikiem i fasolą szparagową – przygotowanie
1. Fasolę oczyścić i odciąć końcówki. Ugotować w osolonym wrzątku do miękkości (około 5 minut).
2. Czosnek, szalotkę i szczypiorek posiekać.
3. Tofu rozdrobnić widelcem z jogurtem sojowym, sokiem z cytryny, płatkami drożdżowymi (opcjonalnie), posiekanym czosnkiem, szalotką i szczypiorkiem. Doprawić do smaku.
4. Tortillę posmarować gzikiem, nałożyć sałatę, fasolę szparagową i zawinąć.
Tortilla z vege gzikiem i fasolą szparagową – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 653,1 kcal
- Białko: 34,9 g
- Węglowodany: 80 g
- Tłuszcze: 21,5 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 6,8 g
- Błonnik: 18,4 g
- Sód: 760 mg




Vege tortilla z gzikiem – idealna alternatywa dla pyry z gzikiem!
Jeśli jesteś fanem klasycznego połączenia pyry z gzikiem, ta vege wersja z tortillą i fasolą szparagową z pewnością Cię zachwyci! Zamiast tradycyjnego ziemniaka, używamy tutaj lekkiej tortilli wieloziarnistej, a kremowy vege gzik z tofu i jogurtu sojowego idealnie oddaje smak klasyki. Taki posiłek świetnie wpisuje się w zdrową dietę – jest lekki, bogaty w białko i roślinne składniki odżywcze, a przy tym błyskawiczny w przygotowaniu.
Wegańska tortilla z gzikiem i pieczoną fasolą – idealna na zdrową dietę!
Aby jeszcze bardziej podkręcić smak tortilli, możesz fasolę szparagową, zamiast gotować, upiec w piekarniku z odrobiną oliwy i przypraw. Pieczenie wydobywa naturalną słodycz warzyw i dodaje całości aromatycznego charakteru. Do tego świeża rzodkiewka pokrojona w plasterki oraz delikatny sos na bazie jogurtu sojowego sprawią, że cała tortilla będzie nie tylko smaczna, ale też idealnie wpisze się w zasady zdrowej, roślinnej diety.