Rozpocznij dietę dziś. Liczba miejsc jest ograniczona.

00 h
00 m
00 s
Rozpocznij dietę
Tortilla z tuńczykiem

Tortilla z tuńczykiem i fasolą szparagową

Aromatyczna pasta z tuńczyka zamknięta w tortilli. Zobacz, jak przygotować ten posiłek!

Prostota – tak jednym słowem można określić to danie. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Nawet największy laik w kuchni poradzi sobie z tym zadaniem!

Wskazówki do przygotowania

Fasolę szparagową z powodzeniem zastąpią szparagi. Poza sezonem postaw na fasolę szparagową mrożoną. Wybierając tortillę zwróć uwagę na jej skład. Najlepszy skład mają tortille z Biedronki lub Lidla. 

Przepis na tortille z tuńczykiem krok po kroku – Wersja dla kobiet

Tortilla z kremowym tuńczykiem i fasolą szparagową – lista składników  

  • 180 g (2 x garść) – Fasola szparagowa
  • 75 g (1/2 x puszka) – Tuńczyk w sosie własnym
  • 60 g (sztuka) – Tortilla wieloziarnista
  • 50 g (2 x garść) – Szpinak
  • 12 g (1/2 x łyżka) – Majonez light
  • 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
  • 6 ml (łyżka) – Sok z cytryny
  • 5 g (ząbek) – Czosnek
  • szczypta – Sól, pieprz

Tortilla z kremowym tuńczykiem i fasolą szparagową – przygotowanie

1. Fasolę szparagową oczyścić, odciąć końcówki i ugotować w osolonej wodzie.

2. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, rozgniecionym czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem i przyprawami.

3. Na tortillę nałożyć szpinak, pastę oraz fasolę.

4. Zawinąć i zjeść na ciepło lub zimno

Tortilla z kremowym tuńczykiem i fasolą szparagową – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 390,9 kcal
  • Białko: 28,1 g
  • Węglowodany: 46,9 g
  • Tłuszcze: 10,1 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,6 g
  • Błonnik: 12,4 g
  • Sód: 880 mg

Wersja dla mężczyzn – Tortilla z kremowym tuńczykiem i fasolą szparagową – lista składników

  • 180 g (2 x garść) – Fasola szparagowa
  • 150 g (puszka) – Tuńczyk w sosie własnym
  • 120 g (2 x sztuka) – Tortilla wieloziarnista
  • 50 g (2 x garść) – Szpinak
  • 25 g (łyżka) – Majonez light
  • 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
  • 6 ml (łyżka) – Sok z cytryny
  • 5 g (ząbek) – Czosnek
  • szczypta – Sól, pieprz

Tortilla z kremowym tuńczykiem i fasolą szparagową – przygotowanie

1. Fasolę szparagową oczyścić, odciąć końcówki i ugotować w osolonej wodzie.

2. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, rozgniecionym czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem i przyprawami.

3. Na tortillę nałożyć szpinak, pastę oraz fasolę.

4. Zawinąć i zjeść na ciepło lub zimno

Tortilla z kremowym tuńczykiem i fasolą szparagową – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 677,7 kcal
  • Białko: 49,5 g
  • Węglowodany: 75,6 g
  • Tłuszcze: 19,7 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 7,2 g
  • Błonnik: 18,2 g
  • Sód: 1701 mg

Wybieraj najlepsze składniki

Aby stworzyć pyszną tortillę z tuńczykiem, warto sięgnąć po świeże warzywa i pełnowartościowe dodatki. Soczysta papryka, chrupiąca kukurydza i delikatne jajko to tylko niektóre z elementów, które dodają smaku i koloru. Dobry placek tortilli i starannie dobrana porcja tuńczyka stanowią podstawę tej przekąski. Dla podkreślenia aromatu warto dodać odrobinę majonezu – nada potrawie wyrazisty charakter. Pamiętajcie, że dobre składniki to klucz do udanego i zdrowego posiłku!

Pochwalcie się posiłkiem w waszym wykonaniu

Zrobiliście naszą tortillę z tuńczykiem? Pokażcie, jak wam wyszła! Oznaczcie nas w swoich relacjach lub wrzućcie zdjęcie na swoje social media – chętnie zobaczymy wasze smaczne dzieła!