
Tortilla z tuńczykiem i fasolą szparagową
Aromatyczna pasta z tuńczyka zamknięta w tortilli. Zobacz, jak przygotować ten posiłek!
Prostota – tak jednym słowem można określić to danie. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Nawet największy laik w kuchni poradzi sobie z tym zadaniem!
Wskazówki do przygotowania
Fasolę szparagową z powodzeniem zastąpią szparagi. Poza sezonem postaw na fasolę szparagową mrożoną. Wybierając tortillę zwróć uwagę na jej skład. Najlepszy skład mają tortille z Biedronki lub Lidla.
Przepis na tortille z tuńczykiem krok po kroku – Wersja dla kobiet
Tortilla z kremowym tuńczykiem i fasolą szparagową – lista składników
- 180 g (2 x garść) – Fasola szparagowa
- 75 g (1/2 x puszka) – Tuńczyk w sosie własnym
- 60 g (sztuka) – Tortilla wieloziarnista
- 50 g (2 x garść) – Szpinak
- 12 g (1/2 x łyżka) – Majonez light
- 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
- 6 ml (łyżka) – Sok z cytryny
- 5 g (ząbek) – Czosnek
- szczypta – Sól, pieprz
Tortilla z kremowym tuńczykiem i fasolą szparagową – przygotowanie
1. Fasolę szparagową oczyścić, odciąć końcówki i ugotować w osolonej wodzie.
2. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, rozgniecionym czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem i przyprawami.
3. Na tortillę nałożyć szpinak, pastę oraz fasolę.
4. Zawinąć i zjeść na ciepło lub zimno
Tortilla z kremowym tuńczykiem i fasolą szparagową – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 390,9 kcal
- Białko: 28,1 g
- Węglowodany: 46,9 g
- Tłuszcze: 10,1 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,6 g
- Błonnik: 12,4 g
- Sód: 880 mg




Wersja dla mężczyzn – Tortilla z kremowym tuńczykiem i fasolą szparagową – lista składników
- 180 g (2 x garść) – Fasola szparagowa
- 150 g (puszka) – Tuńczyk w sosie własnym
- 120 g (2 x sztuka) – Tortilla wieloziarnista
- 50 g (2 x garść) – Szpinak
- 25 g (łyżka) – Majonez light
- 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
- 6 ml (łyżka) – Sok z cytryny
- 5 g (ząbek) – Czosnek
- szczypta – Sól, pieprz
Tortilla z kremowym tuńczykiem i fasolą szparagową – przygotowanie
1. Fasolę szparagową oczyścić, odciąć końcówki i ugotować w osolonej wodzie.
2. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, rozgniecionym czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem i przyprawami.
3. Na tortillę nałożyć szpinak, pastę oraz fasolę.
4. Zawinąć i zjeść na ciepło lub zimno
Tortilla z kremowym tuńczykiem i fasolą szparagową – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 677,7 kcal
- Białko: 49,5 g
- Węglowodany: 75,6 g
- Tłuszcze: 19,7 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 7,2 g
- Błonnik: 18,2 g
- Sód: 1701 mg




Wybieraj najlepsze składniki
Aby stworzyć pyszną tortillę z tuńczykiem, warto sięgnąć po świeże warzywa i pełnowartościowe dodatki. Soczysta papryka, chrupiąca kukurydza i delikatne jajko to tylko niektóre z elementów, które dodają smaku i koloru. Dobry placek tortilli i starannie dobrana porcja tuńczyka stanowią podstawę tej przekąski. Dla podkreślenia aromatu warto dodać odrobinę majonezu – nada potrawie wyrazisty charakter. Pamiętajcie, że dobre składniki to klucz do udanego i zdrowego posiłku!
Pochwalcie się posiłkiem w waszym wykonaniu
Zrobiliście naszą tortillę z tuńczykiem? Pokażcie, jak wam wyszła! Oznaczcie nas w swoich relacjach lub wrzućcie zdjęcie na swoje social media – chętnie zobaczymy wasze smaczne dzieła!