
Tortilla z pastą z makreli i warzywami
A gdyby tak połączyć tortillę oraz rybę? Ten duet świetnie ze sobą współgra, poznaj dokładny przepis!
Aby tortilla była częścią zbilansowanego posiłku, należy odpowiednio ją skomponować. Ważne jest, aby wypełnienie tortilli stanowiło pełnowartościowe białko, zdrowe tłuszcze i spora porcja warzyw. Przykład? Nasza tortilla z pastą z makreli!
Tortilla z pastą z makreli i warzywami – wskazówki do przygotowania
Nie przepadasz za makrelą? Wykorzystaj łososia wędzonego. Pamiętaj, że ryby są źródłem niezbędnych kwasów Omega-3 w diecie, dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu!
Który wariant wybierasz?
Składniki i przepis na tortille z makrelą – wersja dla kobiet
Tortilla z pastą z makreli i warzywami – lista składników
- 120 g (1/2 x sztuka) – Papryka żółta
- 60 g (sztuka) – Tortilla pełnoziarnista
- 50 g (2 x garść) – Szpinak
- 50 g (1/2 x sztuka) – Cebula czerwona
- 40 g (1/3 x sztuka) – Makrela wędzona
- 40 g (4 x sztuka) – Ogórek konserwowy
- 35 g (1/4 x sztuka) – Awokado
- 25 g (łyżka) – Serek Philadelphia lekki
- 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
- 6 ml (łyżka) – Sok z cytryny
- szczypta – Sól i pieprz
Tortilla z pastą z makreli i warzywami – przygotowanie
1. Makrelę, serek, awokado, łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz rozgnieść widelcem na gładką pastę.
2. Ogórka i paprykę pokroić w słupki. Cebulę i szczypiorek posiekać.
3. Tortillę posmarować pastą, ułożyć warzywa. Następnie zawinąć w rulon i pokroić na kawałki.
Tortilla z pastą z makreli i warzywami – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 478 kcal
- Białko: 21 g
- Węglowodany: 50,3 g
- Tłuszcze: 21,4 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 7,1 g
- Błonnik: 11,6 g
- Sód: 1118,1 mg
Wersja dla mężczyzn
Tortilla z pastą z makreli i warzywami – lista składników
- 120 g (1/2 x sztuka) – Papryka żółta
- 75 g (3 x łyżka) – Serek Philadelphia lekki
- 70 g (1/2 x sztuka) – Awokado
- 60 g (sztuka) – Tortilla pełnoziarnista
- 60 g (1/2 x sztuka) – Makrela wędzona
- 50 g (2 x garść) – Szpinak
- 50 g (1/2 x sztuka) – Cebula czerwona
- 40 g (4 x sztuka) – Ogórek konserwowy
- 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
- 6 ml (łyżka) – Sok z cytryny
- szczypta – Sól i pieprz
Tortilla z pastą z makreli i warzywami – przygotowanie
1. Makrelę, serek, awokado, łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz rozgnieść widelcem na gładką pastę.
2. Ogórka i paprykę pokroić w słupki. Cebulę i szczypiorek posiekać.
3. Tortillę posmarować pastą, ułożyć warzywa. Następnie zawinąć w rulon i pokroić na kawałki.
Tortilla z pastą z makreli i warzywami – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 646 kcal
- Białko: 29,5 g
- Węglowodany: 55,5 g
- Tłuszcze: 35,3 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 12,2 g
- Błonnik: 11,9 g
- Sód: 1553 mg
Użyj w przepisie tylko najlepszych składników
Aby zrobić wyjątkowo smaczne tortille z pastą z makreli, warto sięgnąć po najwyższej jakości składniki. Świeża wędzona makrela, dobrze doprawiona pasta i delikatne placki stworzą pyszne połączenie. Możesz dodać do farszu jajka na twardo, co wzbogaci smak i strukturę dania. Całość najlepiej zawijać w miękkie tortille i podawać z chrupiącymi warzywami, tworząc zdrowy i sycący posiłek.
Zobacz również nasze inne propozycje
Jeśli lubisz tego typu dania, koniecznie sprawdź nasze inne propozycje! Możesz zrobić tortille z różnymi nadzieniami – od klasycznych wersji z kurczakiem po wegetariańskie opcje z grillowanymi warzywami. Każda z nich pozwoli Ci cieszyć się wyjątkowym smakiem i możliwością eksperymentowania. Warto mieć pod ręką dobrej jakości placki, aby móc szybko przygotować smaczny posiłek w każdej chwili.