
Tortilla wegetariańska z farszem pierogowym – wege farsz do tortilli bez mięsa
Nie chce Ci się lepić pierogów? Nasza tortilla wegetariańska z farszem pierogowym to coś dla Ciebie! Jest bardzo sycąca i prosta do przygotowania!
Tortilla może być częścią zbilansowanego, sycącego posiłku. Najważniejsze jest to, czym ją wypełnimy. Nasza propozycja zapewnia sytość na kilka godzin, a do tego jest w klimacie ulubionych, tradycyjnych pierogów… Spróbujesz?
Pierogowy farsz do tortilli bez mięsa – wskazówki
Możesz wykorzystać ziemniaki, które zostaną z innego posiłku (to świetna opcja na niemarnowanie żywności!) lub ugotować je samodzielnie. Tortillę możesz również zapiec w grillu elektrycznym.
Która opcja kaloryczna jest dla Ciebie?
Wersja dla kobiet
Tortilla wegetariańska z farszem pierogowym – lista składników
- 100 g (1/4 x opakowanie) – Gotowe ziemniaczki Pri
- 100 g (5 x sztuka) – Pomidor koktajlowy
- 90 g (1/2 x sztuka) – Ogórek
- 85 g (1/3 x opakowanie) – Twaróg, chudy
- 60 g (sztuka) – Tortilla pełnoziarnista
- 50 g (1/2 x sztuka) – Cebula
- 12 g (1/2 x łyżka) – Serek naturalny
- 20 g (garść) – Rukola
- 5 ml (1/2 x łyżka) – Oliwa z oliwek
- 5 g (ząbek) – Czosnek
- szczypta – Sól i pieprz
Tortilla z farszem pierogowym – przygotowanie
- Ziemniaki rozgnieść widelcem.
- Cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie do zarumienienia. Odrobinę cebuli zostawić do sałatki.
- Twaróg, cebulę z czosnkiem, ziemniaki oraz serek naturalny dokładnie wymieszać, dodać pieprz i sól.
- Farsz nałożyć na tortillę, zwinąć w kształt krokieta.
- Pomidorki pokroić na pół, ogórka na plasterki. Wymieszać rukolę z pomidorem, ogórkiem, cebulą. Gotową sałatkę skropić odrobiną oliwy.
- Tortillę podsmażyć na suchej patelni. Podać z sałatką.
Tortilla z farszem pierogowym – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 482 kcal
- Białko: 27,5 g
- Węglowodany: 60,3 g
- Tłuszcze: 14,5 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 7 g
- Błonnik: 10,5 g
- Sód: 481,6 mg
Wersja dla mężczyzn
Tortilla wegetariańska z farszem pierogowym – lista składników
- 125 g (1/2 x opakowanie) – Twaróg, chudy
- 100 g (1/4 x opakowanie) – Gotowe ziemniaczki Pri
- 100 g (5 x sztuka) – Pomidor koktajlowy
- 100 g (sztuka) – Cebula
- 90 g (1/2 x sztuka) – Ogórek
- 60 g (sztuka) – Tortilla pełnoziarnista
- 25 g (łyżka) – Serek naturalny
- 20 g (garść) – Rukola
- 10 ml (łyżka) – Oliwa z oliwek
- 5 g (ząbek) – Czosnek
- szczypta – Sól i pieprz
Tortilla z farszem pierogowym – przygotowanie
- Ziemniaki rozgnieść widelcem.
- Cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie do zarumienienia. Odrobinę cebuli zostawić do sałatki.
- Twaróg, cebulę z czosnkiem, ziemniaki oraz serek naturalny dokładnie wymieszać, dodać pieprz i sól.
- Farsz nałożyć na tortillę, zwinąć w kształt krokieta.
- Pomidorki pokroić na pół, ogórka na plasterki. Wymieszać rukolę z pomidorem, ogórkiem, cebulą. Gotową sałatkę skropić odrobiną oliwy.
- Tortillę podsmażyć na suchej patelni. Podać z sałatką.
Tortilla z farszem pierogowym – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 609 kcal
- Białko: 36,7 g
- Węglowodany: 66,4 g
- Tłuszcze: 22,6 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 11,2 g
- Błonnik: 11,3 g
- Sód: 552,5 mg
Jak przygotować wegetariańską tortillę z farszem do pierogów?
Najpierw należy przygotować placek z mąki pszennej lub wykorzystać gotową tortillę. Farsz do pierogów, na przykład z twarogu i ziemniaków, można wzbogacić o fasolę z puszki, kukurydzę i pomidora, aby nadać mu bardziej meksykański charakter. Warto dodać również przyprawy, takie jak ostra papryka czy kumin, aby podkreślić smak. Na rozgrzanej patelni można krótko podsmażyć tofu z dodatkiem przypraw. Następnie farsz ułożyć na placku, posypać startym serem żółtym lub mozzarellą i zwinąć w rulon. Tortillę można podsmażyć na suchej patelni, aż ser się rozpuści. Po usmażeniu warto posmarować wierzch jogurtem lub majonezem i dodać kawałki awokado.
Komu polecamy naszą wege tortillę?
Nasza wegetariańska tortilla to świetna propozycja dla każdego, kto ceni sobie smaki kuchni meksykańskiej i chce spróbować oryginalnego połączenia farszu pierogowego z tortillą. To idealna przekąska dla wegetarian, którzy szukają nowych inspiracji kulinarnych. Wrap wypełniony aromatycznym nadzieniem z fasoli, kukurydzy i tofu, z dodatkiem żółtego sera lub mozzarelli, przypadnie do gustu również miłośnikom serowych dań. Sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i na kolację. Można podać go w formie quesadilli lub zawinąć w rulon, a przed podaniem posmarować majonezem i udekorować awokado. Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni, koniecznie sprawdź tę niecodzienną kombinację!