
Smażone pierogi z warzywami
Czy gotowe smażone pierogi mogą smakować jak z restauracji! Oczywiście, wystarczy tylko podkreślić ich smak odpowiednimi dodatkami.
Kupne pierogi podane ze smażoną cebulą nie będą dobrym wyborem. Zainspiruj się naszą propozycją i zobacz jak odpowiednio skomponować taki posiłek. Co najważniejsze, jest bardzo prosty, a jego przygotowanie trwa zaledwie kilkanaście minut.
Smażone pierogi z warzywami – wskazówki
Smażone pierogi z dobrym składem kupisz w Lidlu. Tahini możesz zamienić na masło orzechowe 100% z orzechów.
Wersja dla kobiet
Smażone pierogi z warzywami – lista składników
- 200 g (1/2 x opakowanie) – Pierogi ruskie – Chef Select
- 80 g (sztuka) – Pietruszka, korzeń
- 50 g (sztuka) – Marchew
- 50 g (1/2 x sztuka) – Cebula
- 5 g (1/4 x łyżka) – Tahini
- 5 ml (1/2 x łyżka) – Oliwa
- 10 ml (łyżka) – Sos sojowy
- 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
- 5g (ząbek) – Czosnek
- 1 g (szczypta) – Pieprz ziołowy
Smażone pierogi z warzywami – przygotowanie
1. Pierogi smażyć na odrobinie oliwy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Wszystkie warzywa pokroić w plasterki, szczypiorek posiekać. Rozgrzać drugą patelnię z oliwą i smażyć warzywa do miękkości. Dodać sos sojowy oraz pieprz do smaku.
3. Pierogi podać z warzywami. Polać tahini i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smażone pierogi z warzywami – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 557 kcal
- Białko: 19 g
- Węglowodany: 74 g
- Tłuszcze: 20,5 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 8,5 g
- Błonnik: 9,9 g
- Sód: 650 mg
Wersja dla mężczyzn
Smażone pierogi z warzywami – lista składników
- 200 g (1/2 x opakowanie) – Pierogi ruskie – Chef Select
- 80 g (sztuka) – Pietruszka, korzeń
- 50 g (sztuka) – Marchew
- 50 g (1/2 x sztuka) – Cebula
- 10 g (1/2 x łyżka) – Tahini
- 10 ml (łyżka) – Oliwa
- 10 ml (łyżka) – Sos sojowy
- 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
- 5 g (ząbek) – Czosnek
- szczypta – Pieprz ziołowy
Smażone pierogi z warzywami – przygotowanie
1. Pierogi smażyć na odrobinie oliwy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Wszystkie warzywa pokroić w plasterki, szczypiorek posiekać. Rozgrzać drugą patelnię z oliwą i smażyć warzywa do miękkości. Dodać sos sojowy oraz pieprz do smaku.
3. Pierogi podać z warzywami. Polać tahini i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smażone pierogi z warzywami – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 609 kcal
- Białko: 20 g
- Węglowodany: 75,2 g
- Tłuszcze: 27,9 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 9,6 g
- Błonnik: 10 g
- Sód: 653,3 mg
Wytrawne pierogi z warzywami
Wystarczy smażyć pierogi na odrobinie oliwy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż staną się złociste i chrupiące. W międzyczasie pokroić wszystkie warzywa w plasterki, a szczypiorek drobno posiekać. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i smażyć warzywa do miękkości, dodając sos sojowy i pieprz do smaku. Gotowe pierogi podać z warzywami, polać tahini i posypać posiekanym szczypiorkiem, tworząc pełnowartościowy i pyszny posiłek.
Pierogi jako pyszny sposób na obiad
Pierogi to jedno z dań, które każdy może lubić, ponieważ występują w niezliczonych wariantach smakowych. Można je przygotować z farszem mięsnym, warzywnym lub serowym, a następnie gotować lub podsmażyć, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Do klasycznego ciasta wystarczy szklanka mąki, odrobina wody i soli, aby móc lepić idealne pierożki. Ugotowane pierogi można podawać z ulubionym sosem, śmietaną lub cebulką, tworząc pełnowartościowy, domowy obiad dla całej rodziny.