
Sałatka z burakiem i serem typu feta
Burak i ser typu feta. Znasz to połączenie? Jeśli nie, to masz co nadrabiać!
Sałatki nie muszą, a nawet nie powinny być bez smaku. Odpowiednio skomponowane nasycą Cię na długi czas i dostarczą ogrom składników mineralnych oraz witamin. Zobacz, jak przygotować zbilansowaną sałatkę w 15 minut!
Wskazówki
Buraki możesz ugotować samodzielnie lub kupić już ugotowane. Samodzielne przygotowanie buraków będzie tańszą, lecz bardziej czasochłonną opcją. Miód możesz zmienić na syrop klonowy, a makaron kukurydziany na makaron pełnoziarnisty.
Przepis na sałatkę z burakiem i serem typu feta
Zobacz jak przygotować sałatkę w dwóch wariantach kalorycznych:
Wersja dla kobiet – Sałatka z burakiem i serem typu feta – lista składników
- 60 g (1/2 x sztuka) – Burak, ugotowany
- 50 g (1/4 x opakowanie) – Ser typu feta
- 40 g (1/2 x sztuka) – Brzoskwinia
- 35 g (1/2 x szklanka) – Makaron kukurydziany
- 20 g (garść) – Rukola
- 12 ml (2 x łyżka) – Sok z cytryny
- 10 g (1/4 x garść) – Nerkowce
- 10 g (1/3 x łyżka) – Miód
- 8 g (łyżka) – Kiełki
- 5 g (łyżeczka) – Musztarda
- 5 g (1/2 x łyżka) – Oliwa
- szczypta – Sól i pieprz
Sałatka z burakiem i serem typu feta – przygotowanie
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Przygotować sos – wymieszać ze sobą sok z cytryny, miód, oliwę, musztardę, sól i pieprz.
3. Ser pokroić w kostkę, a buraki i brzoskwinię w plasterki. Nerkowce posiekać i podprażyć na suchej patelni do zarumienienia.
4. Na talerzu ułożyć rukolę, makaron, buraka, brzoskwinie, ser, kiełki i nerkowce. Całość polać sosem.
Sałatka z burakiem i serem typu feta – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 457 kcal
- Białko: 15,8 g
- Węglowodany: 55,9 g
- Tłuszcze: 18,9 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 6,8 g
- Błonnik: 7,6 g
- Sód: 602,6 mg


Wersja dla mężczyzn – Sałatka z burakiem i serem typu feta – lista składników
- 120 g (sztuka) – Burak, ugotowany
- 80 g (sztuka) – Brzoskwinia
- 70 g (szklanka) – Makaron kukurydziany
- 50 g (1/4 x opakowanie) – Ser typu feta
- 20 g (garść) – Rukola
- 15 g (1/3 x garść) – Nerkowce
- 12 ml (2 x łyżka) – Sok z cytryny
- 10 g (1/3 x łyżka) – Miód
- 8 g (łyżka) – Kiełki
- 5 g (łyżeczka) – Musztarda
- 5 g (1/2 x łyżka) – Oliwa
- szczypta – Sól i pieprz
Sałatka z burakiem i serem typu feta – przygotowanie
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Przygotować sos – wymieszać ze sobą sok z cytryny, miód, oliwę, musztardę, sól i pieprz.
3. Ser pokroić w kostkę, a buraki i brzoskwinię w plasterki. Nerkowce posiekać i podprażyć na suchej patelni do zarumienienia.
4. Na talerzu ułożyć rukolę, makaron, buraka, brzoskwinie, ser, kiełki i nerkowce. Całość polać sosem.
Sałatka z burakiem i serem typu feta – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 640 kcal
- Białko: 20,4 g
- Węglowodany: 95,6 g
- Tłuszcze: 21,8 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 7,4 g
- Błonnik: 13,5 g
- Sód: 651,7 mg



Przygotuj swoją sałatkę prosto i szybko
Sałatka z burakiem i serem typu feta (lub kozim) to świetna propozycja, gdy masz ochotę na coś lekkiego, a jednocześnie sycącego. To idealne połączenie pieczonego lub gotowanego buraka z wyrazistym smakiem sera i dodatkiem chrupiących orzechów. Wystarczy dodać ulubione warzywo, skropić całość oliwą i gotowe! To naprawdę smaczny sposób na szybki posiłek – bez zbędnego wysiłku, a z dużą dawką koloru i smaku.
Zobacz również inne nasze przepisy na śniadanie i kolację
W naszych przepisach znajdziesz mnóstwo inspiracji na szybkie, domowe dania z prostych składników. Lubisz coś bardziej konkretnego? A może lekkie warzywo z serem kozim i dodatkiem orzechów? U nas znajdziesz to wszystko – zarówno pieczone, jak i gotowane wersje ulubionych potraw. Każdy przepis to smaczny pomysł na posiłek, który bez problemu przygotujesz na śniadanie lub kolację.