
Placki z bakłażana
Warzywne placuszki, które przygotujesz w sezonie wiosenno-letnim. Wykorzystaj sezonowe warzywa i ciesz się najlepszym smakiem i jakością!
Warzywne placuszki to świetny pomysł na przemycenie porcji warzyw. Te placki doskonale sprawdzą się jako lekki obiad czy sycąca kolacja. Możesz je zabrać również na wynos, smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spójrz na ich wartości odżywcze, mają naprawdę sporo białka oraz błonnika!
Wskazówki
Jeśli nie przepadasz za bakłażanem, wykorzystaj cukinię. Mąkę pszenną pełnoziarnistą możesz zastąpić mąką owsianą lub orkiszową. Do placuszków możesz dodać świeże zioła, to jeszcze bardziej podkreśli ich smak.
Przepis na placki z bakłażana
Oto dwa warianty tego posiłku:
Wersja dla kobiet – Placki na bazie bakłażana – lista składników
- 125 g (1/2 x sztuka) – Bakłażan
- 75 g (1/2 x opakowanie) – Skyr naturalny
- 50 g (sztuka) – Jaja kurze
- 50 g (1/4 x kostka) – Ser typu feta
- 50 g (sztuka) – Marchew
- 30 g (2 x łyżka) – Mąka pszenna pełnoziarnista
- 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
- 5 g (łyżeczka) – Oliwa z oliwek
- 5 g (ząbek) – Czosnek
- szczypta – Sól, pieprz, bazylia suszona, oregano suszone
Placki na bazie bakłażana – przygotowanie
1. Bakłażana i marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Czosnek i szczypiorek posiekać.
3. Ser typu feta pokruszyć.
4. Jajko wymieszać z bakłażanem, marchewką, czosnkiem, szczypiorkiem, serem typu feta, mąką oraz przyprawami.
5. Placuszki smażyć na rozgrzanej oliwie do zarumienienia.
6. Podać ze skyrim i dodatkową porcją szczypiorku
7. Gotową zupę podać ze skyrem, grzankami i pestkami dyni.
Placki na bazie bakłażana – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 463,1 kcal
- Białko: 29,3 g
- Węglowodany: 43,5 g
- Tłuszcze: 19,1 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 7,7 g
- Błonnik: 11,3 g
- Sód: 690 mg



Wersja dla mężczyzn – Placki na bazie bakłażana – lista składników
- 250 g (sztuka) – Bakłażan
- 150 g (opakowanie) – Skyr naturalny
- 60 g (4 x łyżka) – Mąka pszenna pełnoziarnista
- 50 g (sztuka) – Jaja kurze
- 50 g (1/4 x kostka) – Ser typu feta
- 50 g (sztuka) – Marchew
- 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
- 5 g (łyżeczka) – Oliwa z oliwek
- 5 g (ząbek) – Czosnek
- szczypta – Sól, pieprz, bazylia suszona, oregano suszone
Placki na bazie bakłażana – przygotowanie
1. Bakłażana i marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Czosnek i szczypiorek posiekać.
3. Ser typu feta pokruszyć.
4. Jajko wymieszać z bakłażanem, marchewką, czosnkiem, szczypiorkiem, serem typu feta, mąką oraz przyprawami.
5. Placuszki smażyć na rozgrzanej oliwie do zarumienienia.
6. Podać ze skyrim i dodatkową porcją szczypiorku
7. Gotową zupę podać ze skyrem, grzankami i pestkami dyni.
Placki na bazie bakłażana – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 652,7 kcal
- Białko: 41,9 g
- Węglowodany: 76,5 g
- Tłuszcze: 19,9 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 8 g
- Błonnik: 18,3 g
- Sód: 719 mg



Pyszne placki warzywne – chrupiące jak ziemniaczane!
Choć placki z bakłażana różnią się od tradycyjnych ziemniaczanych, są równie pyszne i chrupiące! Sekret tkwi w dobrze przygotowanym cieście – starannie wymieszanym w dużej misce, z dodatkiem tartej marchewki, sera feta i aromatycznego ząbka czosnku. Aby placki były idealnie zarumienione, należy na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć je na średnim ogniu do uzyskania złotej skórki. To świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych, pełna smaku i koloru.
Smaczne placki z bakłażana z cebulą i koperkiem
Aby wzbogacić smak placków, warto dodać do ciasta drobno posiekaną cebulę oraz świeży koperek, które razem tworzą niezwykle smaczny duet. Placuszki smażone na niewielkiej ilości tłuszczu, na dobrze rozgrzanej patelni, wychodzą lekkie, a jednocześnie chrupiące na brzegach. To pomysł na szybki, sycący posiłek, który zachwyci zarówno miłośników warzyw, jak i tradycyjnych smaków w nowoczesnej odsłonie.