
Placki buraczane z serem typu feta
Buraki mogą być głównym składnikiem wytrawnych placuszków. Zobacz jak przygotować placki buraczane krok po kroku.
Lubisz eksperymentować w kuchni? Jeśli tak, to z pewnością spodoba Ci się ten przepis. Aby wykonać ten posiłek potrzebujesz zaledwie 15 minut. Co ważne, wszystkie składniki z pewnością kupisz w pobliskim sklepie.
Placki buraczane z serem typu feta – wskazówki do przygotowania
Buraki możesz ugotować samodzielnie, jest to tańsza, lecz bardziej czasochłonna opcja. Słonecznik możesz wymienić na pestki dyni, a mąkę kukurydzianą na mąkę owsianą lub orkiszową.
Wybierz kaloryczność dopasowaną do Twojej diety!
Przepisy na placuszki z buraka – wersja dla kobiet
Placki buraczane z serem typu feta – lista składników
- 100 g (1/5 x opakowanie) – Burak, ugotowany
- 50 g (sztuka) – Jajko
- 50 g (1/4 x opakowanie) – Ser typu feta
- 40 g (4 x łyżka) – Mąka kukurydziana
- 30 ml (2 x łyżka) – Woda
- 20 g (garść) – Rukola
- 10 g (łyżka) – Nasiona słonecznika
- 8 g (łyżka) – Kiełki rzodkiewki
- 1 g (1/4 x łyżeczka) – Proszek do pieczenia
- szczypta – Sól
Placki buraczane z serem typu feta – przygotowanie
1. Ugotowanego buraka zblendować dokładnie z jajkiem, wodą, mąką, solą i proszkiem do
pieczenia.
2. Usmażyć placuszki na rozgrzanej patelni przetartej oliwą.
3. Ser typu feta pokroić w kostkę, słonecznik podprażyć na suchej patelni.
4. Placuszki podać z rukolą, kiełkami, serem i słonecznikiem.
Placki buraczane z serem typu feta – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 441 kcal
- Białko: 22,2 g
- Węglowodany: 46 g
- Tłuszcze: 18,7 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 7,3 g
- Błonnik: 6 g
- Sód: 805 mg
Wersja dla mężczyzn
Placki buraczane z serem typu feta – lista składników
- 200 g (1/2 x opakowanie) – Burak, ugotowany
- 80 g (8 x łyżka) – Mąka kukurydziana
- 50 g (sztuka) – Jajko
- 50 ml (1/5 x szklanka) – Woda
- 50 g (1/4 x opakowanie) – Ser typu feta
- 20 g (garść) – Rukola
- 10 g (łyżka) – Nasiona słonecznika
- 8 g (łyżka) – Kiełki rzodkiewki
- 1 g (1/4 x łyżeczka) – Proszek do pieczenia
- szczypta – Sól
Placki buraczane z serem typu feta – przygotowanie
1. Ugotowanego buraka zblendować dokładnie z jajkiem, wodą, mąką, solą i proszkiem do
pieczenia.
2. Usmażyć placuszki na rozgrzanej patelni przetartej oliwą.
3. Ser typu feta pokroić w kostkę, słonecznik podprażyć na suchej patelni.
4. Placuszki podać z rukolą, kiełkami, serem i słonecznikiem.
Placki buraczane z serem typu feta – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 613 kcal
- Białko: 26,2 g
- Węglowodany: 87,1 g
- Tłuszcze: 20,1 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 7,5 g
- Błonnik: 11 g
- Sód: 884,4 mg
Stawiaj tylko na najlepsze składniki
Jeśli chcesz, aby placki z buraka z fetą były naprawdę pyszne, warto postawić na składniki najwyższej jakości. Świeże warzywa, dobrej jakości feta oraz kasza jaglana dodadzą potrawie wyjątkowego smaku i delikatnej struktury. Przygotowaną masę można smażyć na odrobinie oleju lub piec w piekarniku, co sprawi, że placki będą równie smaczne, ale lżejsze. Aby w pełni cieszyć się ich aromatem, warto podawać je z sosem jogurtowym i ziołami.
Zobacz również nasze inne propozycje
Jeśli placki z buraka przypadły Ci do gustu, koniecznie sprawdź inne nasze przepisy na smaczny i zdrowy posiłek! Możesz gotować kaszę jaglaną na słodko lub słono, piec aromatyczne warzywa w piekarniku albo smażyć lekkie kotleciki warzywne. Każda z tych propozycji pozwoli Ci dodać do diety więcej wartościowych składników i cieszyć się wyjątkowym smakiem.