Limitowana Paczka Self Care! 32 produkty w cenie 1!

00 d
00 h
00 m
00 s
Sprawdź paczkę
Placki buraczane

Placki buraczane z serem typu feta

Buraki mogą być głównym składnikiem wytrawnych placuszków. Zobacz jak przygotować placki buraczane krok po kroku.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Jeśli tak, to z pewnością spodoba Ci się ten przepis. Aby wykonać ten posiłek potrzebujesz zaledwie 15 minut. Co ważne, wszystkie składniki z pewnością kupisz w pobliskim sklepie. 

Placki buraczane z serem typu feta – wskazówki do przygotowania

Buraki możesz ugotować samodzielnie, jest to tańsza, lecz bardziej czasochłonna opcja. Słonecznik możesz wymienić na pestki dyni, a mąkę kukurydzianą na mąkę owsianą lub orkiszową. 

Wybierz kaloryczność dopasowaną do Twojej diety!

Przepisy na placuszki z buraka – wersja dla kobiet

Placki buraczane z serem typu feta – lista składników

  • 100 g (1/5 x opakowanie) – Burak, ugotowany
  • 50 g (sztuka) – Jajko
  • 50 g (1/4 x opakowanie) – Ser typu feta
  • 40 g (4 x łyżka) – Mąka kukurydziana
  • 30 ml (2 x łyżka) – Woda
  • 20 g (garść) – Rukola
  • 10 g (łyżka) – Nasiona słonecznika
  • 8 g (łyżka) – Kiełki rzodkiewki
  • 1 g (1/4 x łyżeczka) – Proszek do pieczenia
  • szczypta – Sól

Placki buraczane z serem typu feta – przygotowanie

1. Ugotowanego buraka zblendować dokładnie z jajkiem, wodą, mąką, solą i proszkiem do

pieczenia.

2. Usmażyć placuszki na rozgrzanej patelni przetartej oliwą.

3. Ser typu feta pokroić w kostkę, słonecznik podprażyć na suchej patelni.

4. Placuszki podać z rukolą, kiełkami, serem i słonecznikiem.

Placki buraczane z serem typu feta – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 441 kcal
  • Białko: 22,2 g
  • Węglowodany: 46 g
  • Tłuszcze: 18,7 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 7,3 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 805 mg

Wersja dla mężczyzn

Placki buraczane z serem typu feta – lista składników

  • 200 g (1/2 x opakowanie) – Burak, ugotowany
  • 80 g (8 x łyżka) – Mąka kukurydziana
  • 50 g (sztuka) – Jajko
  • 50 ml (1/5 x szklanka) – Woda
  • 50 g (1/4 x opakowanie) – Ser typu feta
  • 20 g (garść) – Rukola
  • 10 g (łyżka) – Nasiona słonecznika
  • 8 g (łyżka) – Kiełki rzodkiewki
  • 1 g (1/4 x łyżeczka) – Proszek do pieczenia
  • szczypta – Sól

Placki buraczane z serem typu feta – przygotowanie

1. Ugotowanego buraka zblendować dokładnie z jajkiem, wodą, mąką, solą i proszkiem do

pieczenia.

2. Usmażyć placuszki na rozgrzanej patelni przetartej oliwą.

3. Ser typu feta pokroić w kostkę, słonecznik podprażyć na suchej patelni.

4. Placuszki podać z rukolą, kiełkami, serem i słonecznikiem.

Placki buraczane z serem typu feta – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 613 kcal
  • Białko: 26,2 g
  • Węglowodany: 87,1 g
  • Tłuszcze: 20,1 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 7,5 g
  • Błonnik: 11 g
  • Sód: 884,4 mg

Stawiaj tylko na najlepsze składniki 

Jeśli chcesz, aby placki z buraka z fetą były naprawdę pyszne, warto postawić na składniki najwyższej jakości. Świeże warzywa, dobrej jakości feta oraz kasza jaglana dodadzą potrawie wyjątkowego smaku i delikatnej struktury. Przygotowaną masę można smażyć na odrobinie oleju lub piec w piekarniku, co sprawi, że placki będą równie smaczne, ale lżejsze. Aby w pełni cieszyć się ich aromatem, warto podawać je z sosem jogurtowym i ziołami.

Zobacz również nasze inne propozycje

Jeśli placki z buraka przypadły Ci do gustu, koniecznie sprawdź inne nasze przepisy na smaczny i zdrowy posiłek! Możesz gotować kaszę jaglaną na słodko lub słono, piec aromatyczne warzywa w piekarniku albo smażyć lekkie kotleciki warzywne. Każda z tych propozycji pozwoli Ci dodać do diety więcej wartościowych składników i cieszyć się wyjątkowym smakiem.