Limitowana Paczka Self Care! 32 produkty w cenie 1!

00 d
00 h
00 m
00 s
Sprawdź paczkę
Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Gotowiec może być częścią zbilansowanego posiłku, sam się przekonaj! Szukasz przepisu na prosty, tani i jednogarnkowy obiad? Nasza propozycja to gotowe pierogi ze szpinakiem podane z porcją białka oraz sporą ilością warzyw. Tak skomponowany posiłek dostarczy Ci niezbędnych składników odżywczych.

Pierogi ze szpinakiem – wskazówki 

Kupując gotowe pierogi ze szpinakiem, zawsze dokładnie sprawdzaj ich skład oraz zawartość soli i nasyconych kwasów tłuszczowych. Lista składników powinna być krótka i zbliżona do tradycyjnej potrawy, a zawartość sodu i nasyconych kwasów tłuszczowych jak najmniejsza. 

Wybierz wariant dla siebie:

Wersja dla kobiet

Pierogi ze szpinakiem – lista składników  

  • 200 g (1/2 x opakowanie) – Pierogi ze szpinakiem
  • 100 g (5 x sztuka) – Pomidor koktajlowy
  • 30 g (1/4 x opakowanie) – Mozzarella light
  • 40 g (2 x garść) – Rukola
  • 30 g (1/5 x opakowanie) – Skyr naturalny
  • 10 g (1/2 x łyżka) – Pesto zielone
  • 3 ml (1/2 x łyżka) – Sok z cytryny
  • 2 g (1/3 łyżeczka) – Sezam
  • szczypta – Sól i pieprz

Pierogi ze szpinakiem – przygotowanie

1. Pierogi ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Pomidorki przekroić na pół. Kuleczki mozzarelli odsączyć. Sok z cytryny wycisnąć.

3. Pesto wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i szczyptą soli i pieprzu.

4. Na talerzu ułożyć rukolę, pierogi, pomidorki i mozzarellę. Całość polać sosem i posypać sezamem.

Pierogi ze szpinakiem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 541 kcal
  • Białko: 31,6 g
  • Węglowodany: 84,5 g
  • Tłuszcze: 8,5 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 1 g
  • Błonnik: 3,4 g
  • Sód: 302,2 mg

Wersja dla mężczyzn

Pierogi ze szpinakiem – lista składników

  • 200 g (1/2 x opakowanie) – Pierogi ze szpinakiem
  • 100 g (5 x sztuka) – Pomidor koktajlowy
  • 60 g (1/2 x opakowanie) – Mozzarella light
  • 40 g (2 x garść) – Rukola
  • 30 g (1/5 x opakowanie) – Skyr naturalny
  • 20 g (łyżka) – Pesto zielone
  • 6 ml (łyżka) – Sok z cytryny
  • 5 g (łyżeczka) – Sezam
  • szczypta – Sól i pieprz

Pierogi ze szpinakiem – przygotowanie

1. Pierogi ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Pomidorki przekroić na pół. Kuleczki mozzarelli odsączyć. Sok z cytryny wycisnąć.

3. Pesto wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i szczyptą soli i pieprzu.

4. Na talerzu ułożyć rukolę, pierogi, pomidorki i mozzarellę. Całość polać sosem i posypać sezamem.

Pierogi ze szpinakiem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 663 kcal
  • Białko: 39,2 g
  • Węglowodany: 88 g
  • Tłuszcze: 16,7 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 1,8 g
  • Błonnik: 4,8 g
  • Sód: 586,2 mg

Przepis na pierogi ze szpinakiem i serem mozzarella

Gotowe pierogi ze szpinakiem i mozzarellą to szybkie i smaczne danie, które można przygotować w kilka minut. Wystarczy wrzucić pierożki do osolonego wrzątku i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż wypłyną na powierzchnię. W międzyczasie pomidorki koktajlowe należy przekroić na pół, a kuleczki mozzarelli odsączyć. 

Sok z cytryny wycisnąć i wymieszać z jogurtem, pesto oraz szczyptą soli i pieprzu, tworząc aromatyczny sos. Na talerzu ułożyć rukolę, ugotowane pierogi, pomidorki i mozzarellę. Całość polać przygotowanym sosem i posypać sezamem. To szybki i pyszny sposób na pełnowartościowy obiad!

Jak samemu zrobić dobre zielone ciasto na pierogi?

Zielone ciasto na pierogi powstaje dzięki dodatkowi szpinaku, który nadaje mu piękny kolor i delikatny smak. Szpinak mrożony należy rozmrozić, dobrze odcisnąć z nadmiaru wody i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać go do mąki, jajka i odrobiny soli, po czym wyrabiać elastyczne ciasto. Po kilkunastu minutach odpoczynku ciasto można rozwałkować i wykrawać kółka, gotowe do nadziewania farszem szpinakowym i serem. Tak przygotowane pierogi świetnie komponują się zarówno z lekkimi sosami, jak i klasycznym masłem z podsmażonym czosnkiem.

Sprawdź nasze podobne przepisy

Jeśli uwielbiasz pierogi, koniecznie spróbuj innych wariantów! Możesz przygotować pierogi z klasycznym nadzieniem serowym lub dodać do farszu smażone pieczarki dla głębszego smaku. Warto także wypróbować pierożki ruskie z ziemniakami i twarogiem albo wersję z dynią i orzechami. Każdy z tych przepisów sprawi, że domowe pierogi staną się prawdziwą ucztą dla podniebienia!