Limitowana Paczka Self Care! 32 produkty w cenie 1!

00 d
00 h
00 m
00 s
Sprawdź paczkę
Pieczone tofu

Pieczone tofu z ryżem i dodatkami

Z czym kojarzy Ci się ryż i brokuł? Odczarowujemy Twoje bezsmakowe wspomnienia, poznaj nasz pomysł na wykorzystanie tych składników! Ten wegetariański obiad pieczone: tofu dostarczy Ci sporą porcję białka oraz błonnika. Co ważne, jest bardzo prosty w przygotowaniu. To również bardzo dobra opcja do zabrania ze sobą na wynos. 

Pieczone tofu z ryżem i dodatkami – wskazówki przygotowania

Jeśli nie posiadasz piekarnika, do pieczenia tofu możesz wykorzystać Air Fryer. Ostatecznością jest podsmażenie składników na nieprzywierającej patelni. 

Wybierz wariant kaloryczny, który wpasuje się w Twoją codzienną dietę.

Wersja dla kobiet

Pieczone tofu z ryżem i dodatkami – lista składników  

  • 125 g (1/4 x sztuka) – Brokuł
  • 60 g (1/3 x opakowanie) – Tofu wędzone
  • 50 (1/2 x woreczek) – Ryż biały
  • 40 g (2 x łyżka) – Ciecierzyca gotowana
  • 5 g (1/2 x łyżka) – Oliwa
  • 5 g (1/4 x łyżka) – Tahini
  • 5 g (łyżka) – Szczypiorek
  • 5 g (ząbek) – Czosnek
  • 3 ml (1/2 x łyżka) – Sok z cytryny
  • 3 g (2/3 x łyżeczka) – Sezam
  • 3 g (łyżeczka) – Czosnek suszony
  • 2 g (1/2 x łyżeczka) – Papryka wędzona
  • szczypta – Sól i pieprz

Pieczone tofu z ryżem i dodatkami – przygotowanie

1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Brokuł rozdzielić na mniejsze różyczki. Tofu pokroić w kostkę. Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą.

3. Brokuł, tofu i ciecierzycę wymieszać w oliwie i przyprawach. Piec 10 minut w 180*.

4. Przygotować sos – tahini, sok z cytryny, rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz

wymieszać. Dodać odrobinę wody do konsystencji.

5. Ryż podać z pieczonym tofu, brokułem, ciecierzycą, sosem, sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

Pieczone tofu z ryżem i dodatkami – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 505 kcal
  • Białko: 21 g
  • Węglowodany: 68 g
  • Tłuszcze: 16,5 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 2 g
  • Błonnik: 10,4 g
  • Sód: 27,8 mg

Wersja dla mężczyzn

Pieczone tofu z ryżem i dodatkami – lista składników

  • 125 g (1/4 x sztuka) – Brokuł
  • 90 g (1/2 x opakowanie) – Tofu wędzone
  • 60 g (3 x łyżka) – Ciecierzyca gotowana
  • 50 (1/2 x woreczek) – Ryż biały
  • 10 g (łyżka) – Oliwa
  • 10 g (1/2 x łyżka) -Tahini
  • 6 ml (łyżka) – Sok z cytryny
  • 5 g (łyżeczka) – Sezam
  • 5 g (łyżka) – Szczypiorek
  • 5 g (ząbek) – Czosnek
  • 4 g (łyżeczka) – Papryka wędzona
  • 3 g (łyżeczka) – Czosnek suszony
  • szczypta – Sól i pieprz

Pieczone tofu z ryżem i dodatkami – przygotowanie

1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Brokuł rozdzielić na mniejsze różyczki. Tofu pokroić w kostkę. Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą.

3. Brokuł, tofu i ciecierzycę wymieszać w oliwie i przyprawach. Piec 10 minut w 180*.

4. Przygotować sos – tahini, sok z cytryny, rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz

wymieszać. Dodać odrobinę wody do konsystencji.

5. Ryż podać z pieczonym tofu, brokułem, ciecierzycą, sosem, sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

Pieczone tofu z ryżem i dodatkami – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 651 kcal
  • Białko: 27,9 g
  • Węglowodany: 75,6 g
  • Tłuszcze: 28,2 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,5 g
  • Błonnik: 13,4 g
  • Sód: 912 mg

Chrupiące tofu z piekarnika

Chrupiące tofu to doskonały pomysł na lekki, roślinny posiłek, który zachwyca smakiem i teksturą. To prosty przepis, który wymaga jedynie kilku składników i odrobiny cierpliwości. Wystarczy pokroić tofu w kostkę, obtoczyć w przyprawach i delikatnej panierce, a następnie rozgrzać piekarnik i piec je do złocistej chrupkości. Można je podawać z ulubionym sosem, warzywami lub ryżem, tworząc pełnowartościowe i pyszne danie.

Czy tofu jest zdrowe?

Tofu to produkt o wysokich wartościach odżywczych, bogaty w białko roślinne, a jednocześnie niskokaloryczny. Zawiera cenne aminokwasy, wapń i żelazo, co czyni go świetnym wyborem w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Regularne spożywanie tofu może wspierać zdrowie serca i dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Można je przyrządzać na wiele sposobów – piec, smażyć, mieszać z warzywami czy dodawać do sałatek, zawsze ciesząc się jego delikatnym smakiem i wszechstronnością.