
Omlet z serem kozim i burakiem
Jeśli omlet to na słodko czy słono? Oto przepis, który zaskoczy Cię niebanalnym połączeniem smaków.
Z jajek możesz przygotować mnóstwo różnorodnych potraw. Jedną z nich jest omlet. Tak naprawdę omleta możesz podać z czym tylko Ci się podoba – na słodko lub wytrawnie. Nasza propozycja to połączenie sera koziego, buraka oraz aromatycznych orzechów włoskich. Klasycznie, ale z pomysłem!
Wskazówki – nie lubisz koziego sera? Nic nie szkodzi!
Buraki możesz ugotować samodzielnie lub kupić już ugotowane. Samodzielne przygotowanie buraków będzie tańszą, lecz bardziej czasochłonną opcją. Jeśli nie przepadasz za kozim serem, wybierz twaróg z mleka krowiego.
Przepis na omlet z serem kozim i burakiem
Oto dwa warianty kaloryczne tego przepisu:
Wersja dla kobiet – Omlet z serem kozim i burakiem – lista składników
- 100 g (2 x sztuka) – Jajko
- 70 (2 x kromka) – Chleb żytni razowy
- 60 g (1/2 x sztuka) – Burak
- 40 g (2 x garść) – Rukola
- 25 g (plaster) – Ser kozi
- 10 g (1/3 x garść) – Orzechy włoskie
- 10 g (łyżka) – Kiełki
- szczypta – Sól i pieprz
Omlet z serem kozim i burakiem – przygotowanie
1. Jajka roztrzepać ze szczyptą soli i pieprzu.
2. Masę jajeczną wylać na rozgrzaną patelnię przetartą oliwą. Zmniejszyć ogień. Kiedy omlet się zetnie, ułożyć na omleta rukolę, plastry buraka, kozi ser oraz orzechy. Omleta złożyć na pół i trzymać na patelni, aż ser się rozpuści.
3. Omleta podać z kiełkami oraz chlebem.
Omlet z serem kozim i burakiem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 494 kcal
- Białko: 25,4 g
- Węglowodany: 46,7 g
- Tłuszcze: 22,8 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 7,5 g
- Błonnik: 8,6 g
- Sód: 622,4 mg
Wersja dla mężczyzn – Omlet z serem kozim i burakiem – lista składników
- 120 g (sztuka) – Burak, ugotowany
- 105 (3 x kromka) – Chleb żytni razowy
- 100 (2 x sztuka) – Jajko
- 50 g (2 x plaster) – Ser kozi
- 40 g (2 x garść) – Rukola
- 10 g (1/3 x garść) – Orzechy włoskie
- 10 g (łyżka) – Kiełki
- szczypta – Sól i pieprz
Omlet z serem kozim i burakiem – przygotowanie
1. Jajka roztrzepać ze szczyptą soli i pieprzu.
2. Masę jajeczną wylać na rozgrzaną patelnię przetartą oliwą. Zmniejszyć ogień. Kiedy omlet się zetnie, ułożyć na omleta rukolę, plastry buraka, kozi ser oraz orzechy. Omleta złożyć na pół i trzymać na patelni, aż ser się rozpuści.
3. Omleta podać z kiełkami oraz chlebem.
Omlet z serem kozim i burakiem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 647 kcal
- Białko: 33,1 g
- Węglowodany: 70,5 g
- Tłuszcze: 28,8 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 11,3 g
- Błonnik: 12,8 g
- Sód: 943,6 mg
Omlet z kozim serem to idealna opcja na śniadanie lub kolację
Omlet z kozim serem to prosty i smaczny sposób na zdrowy posiłek, który możesz przygotować w kilka minut. Wystarczy na rozgrzane masło wlać roztrzepane jajka, dodać rukolę i plasterek koziego sera. Na spód możesz też wcześniej podsmażyć warzywo, np. pomidora lub cukinię. Gdy omlet się zetnie, przykryć go na chwilę, by ser się rozpuścił. Podawaj na talerzu z dodatkiem pokrojonych pomidorków i ulubionej przyprawy – idealny, by zjeść coś lekkiego, a jednocześnie sycącego.
Używaj w swojej kuchni tylko najlepszych składników
Gotowanie zaczyna się od jakości – im lepsze składniki, tym smaczniejszy efekt końcowy. Wybieraj świeże warzywa, dojrzałego pomidora, świeży szpinak i naturalne przyprawy. Gdy chcesz usmażyć coś szybkiego, jak omlet czy warzywa na maśle, wystarczy minuta, by poczuć różnicę w smaku. Pokroić, podsmażyć, dodać coś od siebie – i gotowe! Dzięki dobrym składnikom, każde danie – nawet najprostsze – będzie zdrowe, kolorowe i pełne aromatu.