Limitowana Paczka Self Care! 32 produkty w cenie 1!

00 d
00 h
00 m
00 s
Sprawdź paczkę
naleśniki budyniowe

Przepis na naleśniki budyniowe z bananowym twarożkiem

Czy wiesz, że możesz przygotować naleśniki budyniowe? Są bardzo elastyczne i aromatyczne!

Z czym najlepiej podać naleśniki? Nasza propozycja to bananowy twarożek z dodatkiem miodu. Prosto i pysznie!

Przepis na naleśniki budyniowe z bananowym twarożkiem – wskazówki

Możesz użyć dowolnego smaku budyniu, najlepiej bez cukru. Orzechy laskowe możesz wymienić na inne orzechy na przykład włoskie lub arachidowe.

Wybierz porcję dla siebie!

Wersja dla kobiet

Naleśniki budyniowe z bananowym twarożkiem – lista składników  

  • 100 ml (1/3 x szklanka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
  • 85 g (1/3 x opakowanie) – Twaróg chudy
  • 70 g (garść) – Maliny
  • 60 (1/2 x sztuka) – Banan
  • 50 g (sztuka) – Jajko
  • 20 g (1/2 x opakowanie) – Budyń, proszek
  • 15 g (łyżeczka) – Dżem 100% owoców
  • 10 g (1/3 x garść) – Orzechy laskowe
  • 7 g (1/2 x łyżka) – Mąka orkiszowa
  • 5 g (1/5 x łyżka) – Miód

Naleśniki budyniowe z bananowym twarożkiem – przygotowanie

  1. Wymieszać ze sobą jajko, mleko, proszek budyniowy oraz mąkę.
  2. Patelnię rozgrzać i przetrzeć odrobiną oliwy. Usmażyć 2/3 naleśniki.
  3. Banana rozgnieść razem z twarogiem oraz miodem.
  4. Naleśniki posmarować bananowym twarożkiem oraz dżemem. Podać z posiekanymi orzechami i owocami.

Naleśniki budyniowe z bananowym twarożkiem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 509 kcal
  • Białko: 30,3 g
  • Węglowodany: 65,2 g
  • Tłuszcze: 14,1 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,5 g
  • Błonnik: 7,1 g
  • Sód: 153,7 mg

Wersja dla mężczyzn

Naleśniki budyniowe z bananowym twarożkiem – lista składników

  • 150 ml (2/3 x szklanka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
  • 125 g (1/2 x opakowanie) – Twaróg chudy
  • 70 g (garść) – Maliny
  • 60 (1/2 x sztuka) – Banan
  • 50 g (sztuka) – Jajko
  • 40 g (opakowanie) – Budyń, proszek
  • 15 g (łyżka) – Mąka orkiszowa
  • 15 g (łyżeczka) – Dżem 100% owoców
  • 10 g (1/3 x garść) – Orzechy laskowe
  • 5 g (1/5 x łyżka) – Miód

Naleśniki budyniowe z bananowym twarożkiem – przygotowanie

  1. Wymieszać ze sobą jajko, mleko, proszek budyniowy oraz mąkę.
  2. Patelnię rozgrzać i przetrzeć odrobiną oliwy. Usmażyć 2/3 naleśniki.
  3. Banana rozgnieść razem z twarogiem oraz miodem.
  4. Naleśniki posmarować bananowym twarożkiem oraz dżemem. Podać z posiekanymi orzechami i owocami.

Naleśniki budyniowe z bananowym twarożkiem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 674 kcal
  • Białko: 40,8 g
  • Węglowodany: 93 g
  • Tłuszcze: 15,4 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 4,2 g
  • Błonnik: 7,5 g
  • Sód: 193,2 mg

Jaki budyń do budyniowych naleśników?

Do budyniowych naleśników najlepiej wybrać smaczny budyń waniliowy lub śmietankowy, ponieważ nadają one ciastu delikatny, lekko słodki aromat. Można użyć zarówno budyniu w proszku, jak i domowego, gotowanego na mleku. Jeśli zależy nam na bardziej intensywnym smaku, warto dodać budyń czekoladowy lub karmelowy.

Podczas przygotowywania ciasta budyniowego do naleśników należy połączyć budyń z mąką pszenną, mlekiem, jajkami i odrobiną oleju. Dzięki temu masa będzie miała odpowiednią konsystencję i elastyczność, co ułatwi smażenie cienkich, sprężystych naleśników.

Czy budyniowe naleśniki są fit?

Budyń sam w sobie nie jest bardzo kaloryczny, ale tradycyjne naleśniki przygotowywane z mąki pszennej mogą mieć wysoką zawartość węglowodanów. Aby przygotować wersję bardziej dietetyczną, można użyć budyniu bezglutenowego i zamienić białą mąkę na pełnoziarnistą orkiszową.

Ważne jest również, z czym podajemy naleśniki. Jeśli zamiast cukru użyjemy erytrytolu, a zamiast słodkich dodatków wybierzemy jogurt naturalny i owoce, naleśniki będą znacznie lżejsze i bardziej odpowiednie dla osób dbających o dietę.