
Przepis na naleśniki budyniowe z bananowym twarożkiem
Czy wiesz, że możesz przygotować naleśniki budyniowe? Są bardzo elastyczne i aromatyczne!
Z czym najlepiej podać naleśniki? Nasza propozycja to bananowy twarożek z dodatkiem miodu. Prosto i pysznie!
Przepis na naleśniki budyniowe z bananowym twarożkiem – wskazówki
Możesz użyć dowolnego smaku budyniu, najlepiej bez cukru. Orzechy laskowe możesz wymienić na inne orzechy na przykład włoskie lub arachidowe.
Wybierz porcję dla siebie!
Wersja dla kobiet
Naleśniki budyniowe z bananowym twarożkiem – lista składników
- 100 ml (1/3 x szklanka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
- 85 g (1/3 x opakowanie) – Twaróg chudy
- 70 g (garść) – Maliny
- 60 (1/2 x sztuka) – Banan
- 50 g (sztuka) – Jajko
- 20 g (1/2 x opakowanie) – Budyń, proszek
- 15 g (łyżeczka) – Dżem 100% owoców
- 10 g (1/3 x garść) – Orzechy laskowe
- 7 g (1/2 x łyżka) – Mąka orkiszowa
- 5 g (1/5 x łyżka) – Miód
Naleśniki budyniowe z bananowym twarożkiem – przygotowanie
- Wymieszać ze sobą jajko, mleko, proszek budyniowy oraz mąkę.
- Patelnię rozgrzać i przetrzeć odrobiną oliwy. Usmażyć 2/3 naleśniki.
- Banana rozgnieść razem z twarogiem oraz miodem.
- Naleśniki posmarować bananowym twarożkiem oraz dżemem. Podać z posiekanymi orzechami i owocami.
Naleśniki budyniowe z bananowym twarożkiem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 509 kcal
- Białko: 30,3 g
- Węglowodany: 65,2 g
- Tłuszcze: 14,1 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,5 g
- Błonnik: 7,1 g
- Sód: 153,7 mg
Wersja dla mężczyzn
Naleśniki budyniowe z bananowym twarożkiem – lista składników
- 150 ml (2/3 x szklanka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
- 125 g (1/2 x opakowanie) – Twaróg chudy
- 70 g (garść) – Maliny
- 60 (1/2 x sztuka) – Banan
- 50 g (sztuka) – Jajko
- 40 g (opakowanie) – Budyń, proszek
- 15 g (łyżka) – Mąka orkiszowa
- 15 g (łyżeczka) – Dżem 100% owoców
- 10 g (1/3 x garść) – Orzechy laskowe
- 5 g (1/5 x łyżka) – Miód
Naleśniki budyniowe z bananowym twarożkiem – przygotowanie
- Wymieszać ze sobą jajko, mleko, proszek budyniowy oraz mąkę.
- Patelnię rozgrzać i przetrzeć odrobiną oliwy. Usmażyć 2/3 naleśniki.
- Banana rozgnieść razem z twarogiem oraz miodem.
- Naleśniki posmarować bananowym twarożkiem oraz dżemem. Podać z posiekanymi orzechami i owocami.
Naleśniki budyniowe z bananowym twarożkiem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 674 kcal
- Białko: 40,8 g
- Węglowodany: 93 g
- Tłuszcze: 15,4 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 4,2 g
- Błonnik: 7,5 g
- Sód: 193,2 mg
Jaki budyń do budyniowych naleśników?
Do budyniowych naleśników najlepiej wybrać smaczny budyń waniliowy lub śmietankowy, ponieważ nadają one ciastu delikatny, lekko słodki aromat. Można użyć zarówno budyniu w proszku, jak i domowego, gotowanego na mleku. Jeśli zależy nam na bardziej intensywnym smaku, warto dodać budyń czekoladowy lub karmelowy.
Podczas przygotowywania ciasta budyniowego do naleśników należy połączyć budyń z mąką pszenną, mlekiem, jajkami i odrobiną oleju. Dzięki temu masa będzie miała odpowiednią konsystencję i elastyczność, co ułatwi smażenie cienkich, sprężystych naleśników.
Czy budyniowe naleśniki są fit?
Budyń sam w sobie nie jest bardzo kaloryczny, ale tradycyjne naleśniki przygotowywane z mąki pszennej mogą mieć wysoką zawartość węglowodanów. Aby przygotować wersję bardziej dietetyczną, można użyć budyniu bezglutenowego i zamienić białą mąkę na pełnoziarnistą orkiszową.
Ważne jest również, z czym podajemy naleśniki. Jeśli zamiast cukru użyjemy erytrytolu, a zamiast słodkich dodatków wybierzemy jogurt naturalny i owoce, naleśniki będą znacznie lżejsze i bardziej odpowiednie dla osób dbających o dietę.