
Naleśniki z farszem mięsnym – naleśniki z mięsem i warzywami
Wytrawne naleśniki z farszem mięsnym to świetna propozycja na lekki obiad lub sycącą kolację. Zobacz, jak je przygotować!
Szukasz przepisu na niebanalny obiad? Naleśniki z mięsnym farszem to danie, którego szukasz. Przygotowanie naleśników zajmie Ci około 25 minut. Ten posiłek dostarczy Ci również sporą ilość białka, bo aż 29,1 gramów lub 46,2 gramów (w zależności którą opcję kaloryczną wybierzesz).
Naleśniki z farszem mięsnym – wskazówki do przygotowania
Mąkę orkiszową możesz zamienić na mąkę pszenną pełnoziarnistą lub mąkę owsianą. Pamiętaj, warzywa konserwowe takie jak kukurydza, groszek, ciecierzyca czy fasola opłukać pod bieżącą wodą. Mięso mielone z indyka z powodzeniem zastąpi mięso mielone z kurczaka.
Oto dwa warianty kaloryczne tego przepisu:
Wersja dla kobiet
Naleśniki z mięsnym farszem – lista składników
- 80 g (1/3 x szklanka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
- 60 g (3 x sztuka) – Pieczarki
- 50 g (1/2 x porcja) – Mięso mielone z indyka
- 50 g (1/2 x sztuka) – Cebula
- 50 g (sztuka) – Jajko
- 30 g (2 x łyżka) – Mąka orkiszowa
- 20 g (łyżka) – Fasola czerwona z puszki
- 20 g (garść) – Rukola
- 10 g (1/8 x opakowanie) – Ser camembert light
- 8 g (łyżka) – Kiełki rzodkiewki
- 5 g (ząbek) – Czosnek
- 3 ml (1/3 x łyżka) – Oliwa z oliwek
- 2 g (1/2 x łyżeczka) – Oregano
- 2 g (1/2 x łyżeczka) – Czosnek suszony
- szczypta – Sól i pieprz
Naleśniki z mięsnym farszem – przygotowanie
- Jajko, mleko i mąkę dokładnie wymieszać. Usmażyć jednego dużego naleśnika
- Cebulę i czosnek posiekać. Pieczarki przekroić na pół.
- Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy. Dodać cebulę, czosnek i pieczarki. Po chwili dodać mięso oraz przyprawy. Kiedy mięso będzie gotowe, a woda odparuje z patelni, dodać ser. Całość trzymać na patelni, aż ser się rozpuści.
- Na połowę naleśnika nałożyć farsz i fasolę, złożyć na pół. Podać z rukolą i kiełkami.
Naleśniki z mięsnym farszem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 448 kcal
- Białko: 29,1 g
- Węglowodany: 45,1 g
- Tłuszcze: 16,8 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 5,5 g
- Błonnik: 10,2 g
- Sód: 317,4 mg
Wersja dla mężczyzn
Naleśniki z mięsnym farszem – lista składników
- 100 g (porcja) – Mięso mielone z indyka
- 100 g (5 x sztuka) – Pieczarki
- 100 g (1/3 x szklanka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
- 100 g (sztuka) – Cebula
- 50 g (3 1/3 x łyżka) – Mąka orkiszowa
- 50 g (sztuka) – Jajko
- 40 g (2 x łyżka) – Fasola czerwona z puszki
- 20 g (1/6 x opakowanie) – Ser camembert light
- 20 g (garść) – Rukola
- 8 g (łyżka) – Kiełki rzodkiewki
- 5 g (ząbek) – Czosnek
- 3 ml (1/3 x łyżka) – Oliwa z oliwek
- 3 g (łyżeczka) – Oregano
- 3 g (łyżeczka) – Czosnek suszony
- szczypta – Sól i pieprz
Naleśniki z mięsnym farszem – przygotowanie
- Jajko, mleko i mąkę dokładnie wymieszać. Usmażyć jednego dużego naleśnika
- Cebulę i czosnek posiekać. Pieczarki przekroić na pół.
- Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy. Dodać cebulę, czosnek i pieczarki. Po chwili dodać mięso oraz przyprawy. Kiedy mięso będzie gotowe, a woda odparuje z patelni, dodać ser. Całość trzymać na patelni, aż ser się rozpuści.
- Na połowę naleśnika nałożyć farsz i fasolę, złożyć na pół. Podać z rukolą i kiełkami.
Naleśniki z mięsnym farszem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 664 kcal
- Białko: 46,2 g
- Węglowodany: 66,3 g
- Tłuszcze: 23,8 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 8,2 g
- Błonnik: 14,6 g
- Sód: 523 mg
Jakie mięso na naleśniki z mięsem? Wybierz indyka
Indyk to doskonały wybór na farsz do naleśników – jest delikatny, a jednocześnie chudy i bogaty w białko. Aby przygotować pyszne nadzienie, wystarczy podsmażyć na patelni g mięsa mielonego z dodatkiem przypraw i warzyw. Idealnie komponuje się z papryką, cebulą i czosnkiem, nadając daniu wyrazisty smak. Można go także gotować w niewielkiej ilości bulionu, co sprawi, że będzie bardziej soczysty.
Zobacz, jak szybko przygotować farsz do naleśników
Aby przygotować aromatyczne nadzienie do naleśników należy rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy. Dodać cebulę, czosnek i pieczarki. Po chwili dodać mięso oraz przyprawy. Kiedy mięso będzie gotowe, a woda odparuje z patelni, dodać ser. Całość trzymać na patelni, aż ser się rozpuści.
Zapiekane naleśniki – pyszny pomysł na obiad
Jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej wyrazisty smak, warto nagrzać piekarnik do 180°C i wstawić do niego przygotowane naleśniki z farszem. Wierzch można posypać dodatkową warstwą sera, aby stworzyć chrupiącą zapiekaną skorupkę. Po około 15 minutach zapiekane naleśniki będą gotowe do podania – aromatyczne, złociste i niezwykle smaczne.