
Mocno czekoladowy omlet z fasoli
Nie uwierzysz co jest głównym składnikiem tego czekoladowego omleta. Bo jest nim fasola!
Mimo że głównym składnikiem omleta jest fasola, nie wyczujesz jej aromatu. Fasola podkreśla smak kakao, dzięki czemu omlet jest jeszcze bardziej czekoladowy. Tego omleta przygotujesz w 15 minut, a smakuje niczym ciasto czekoladowe!
Jak przygotować omlet z fasoli? Wskazówki
Możesz wykorzystać również fasolę czerwoną. Pamiętaj, aby warzywa konserwowe takie jak kukurydza, groszek, ciecierzyca czy fasola zawsze opłukać pod bieżącą wodą. Jagody możesz wymienić na inne owoce jagodowe lub użyć mrożonych.
Która kaloryczność odpowiada Ci bardziej?
Wersja dla kobiet
Mocno czekoladowy omlet z fasoli – lista składników
- 60 g (1/2 sztuka) – Banan
- 60 g (3 x łyżka) – Fasola biała
- 50 g (1/3 x opakowanie) – Skyr naturalny
- 50 g (sztuka) – Jajko
- 40 g (1/3 x szklanka) – Jagody
- 15 g (1 x łyżka) – Mąka pszenna typ 1850
- 10 g (1 1/2 x łyżka) – Kakao naturalne
- 10 g (łyżka) – Masło orzechowe
- 10 g (kostka) – Czekolada gorzka
- 1 g (1/4 x łyżeczka) – Proszek do pieczenia
Mocno czekoladowy omlet z fasoli – przygotowanie
- Fasolę opłukać pod bieżącą wodą. Zblendować z jajkiem, bananem, kakao, mąką oraz proszkiem do pieczenia.
- Czekoladę posiekać i dodać do masy.
- Patelnię rozgrzać i posmarować odrobiną oliwy. Wlać masę i smażyć omleta z obu stron na małym ogniu.
- Gotowego omleta podać ze skyrem, masłem orzechowym i jagodami.
Mocno czekoladowy omlet z fasoli – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 474 kcal
- Białko: 23,6 g
- Węglowodany: 57,6 g
- Tłuszcze: 16,6 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 6,2 g
- Błonnik: 8 g
- Sód: 401,8 mg
Wersja dla mężczyzn
Mocno czekoladowy omlet z fasoli – lista składników
- 120 g (sztuka) – Banan
- 100 g (5 x łyżka) – Fasola biała
- 75 g (1/2 x opakowanie) – Skyr naturalny
- 60 g (1/2 x szklanka) – Jagody
- 50 g (sztuka) – Jajko
- 20 g (1 1/2 x łyżka) – Mąka pszenna typ 1850
- 15 g (1 1/2 x łyżka) – Kakao naturalne
- 10 g (1/2 x łyżka) – Masło orzechowe
- 10 g (kostka) – Czekolada gorzka
- 1 g (1/4 x łyżeczka) – Proszek do pieczenia
Mocno czekoladowy omlet z fasoli – przygotowanie
- Fasolę opłukać pod bieżącą wodą. Zblendować z jajkiem, bananem, kakao, mąką oraz proszkiem do pieczenia.
- Czekoladę posiekać i dodać do masy.
- Patelnię rozgrzać i posmarować odrobiną oliwy. Wlać masę i smażyć omleta z obu stron na małym ogniu.
- Gotowego omleta podać ze skyrem, masłem orzechowym i jagodami.
Mocno czekoladowy omlet z fasoli – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 628 kcal
- Białko: 31,6 g
- Węglowodany: 89,6 g
- Tłuszcze: 18,3 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 7 g
- Błonnik: 12,5 g
- Sód: 547,6 mg
Przepisy na słodki omlet z kakao
Słodki czekoladowy omlet z fasoli to nietuzinkowa propozycja na śniadanie, która zaskoczy Cię swoją konsystencją i smakiem. Połączenie delikatnej, jajecznej bazy z kremową fasolą i intensywnym kakao tworzy niezwykle smaczny i pożywny posiłek. Wystarczy zmiksować ugotowaną fasolę z jajkami, bananem i kakao, a następnie smażyć na minimalnej ilości tłuszczu, aż masa zacznie się ścinać, tworząc puszysty omlet. Podany na talerzu z garścią świeżych owoców i jogurtem roślinnym będzie idealnym rozpoczęciem dnia.
Czy fasola to zdrowe warzywo?
Fasola to prawdziwy skarb w świecie roślin strączkowych – pełna białka, błonnika i minerałów, stanowi doskonałe wsparcie dla zdrowej diety. Choć technicznie jest rośliną strączkową, a nie typowym warzywem, jej wartości odżywcze są nie do przecenienia. To świetne źródło roślinnego białka, a także żelaza, magnezu i potasu, wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Fasola jest również niskotłuszczowa, co czyni ją idealnym składnikiem do lekkich dań. Niezależnie od tego, czy dodasz ją do sałatki, pasty czy śniadaniowego omletu – zawsze dostarczy Ci smaczny i odżywczy posiłek.