Limitowana Paczka Self Care! 32 produkty w cenie 1!

00 d
00 h
00 m
00 s
Sprawdź paczkę
Łazanki z kapustą kiszoną

Łazanki z kapustą kiszoną

Łazanki z kapustą  kiszoną – Oto nasza wersja tradycyjnych łazanek ze sporą porcją białka i błonnika!

Łazanki to tradycyjne polskie danie, które podaje się z kapustą kiszoną, kiełbasą i pieczarkami. My wzbogaciliśmy naszą wersję o parmezan, a kiełbasę wymieniliśmy na frankfurterki z indyka. 

Przepis na łazanki z kapustą kiszoną – wskazówki krok po kroku

Parmezan możesz wymienić na dowolny ser żółty. Wybierając frankfurterki zwróć uwagę na ich skład. Bardzo dobry skład mają kiełbaski z Pikok, kupisz je w Lidlu.

Wybierz porcję dla siebie!

Wersja dla kobiet

Łazanki z makaronem – lista składników 

  • 100 g (szklanka) – Kapusta kiszona
  • 100 g (5 x sztuka) – Pieczarki
  • 70 g (1 x szklanka) – Makaron z semoliny
  • 36 (sztuka) – Frankfurterki z indyka – Pikok
  • 10 g (plaster) – Parmezan
  • 3 ml (1/3 x łyżka) – Oliwa z oliwek
  • szczypta – Sól i pieprz

Łazanki z makaronem – przygotowanie

1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Pieczarki umyć i przekroić na pół. Kabanosa pokroić na mniejsze kawałki. Parmezan zetrzeć na tarce.

3. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać pieczarki i smażyć aż odparują wodę. Następnie dodać kabanosa oraz kapustę kiszoną. Całość smażyć kilka minut. Doprawić pieprzem i solą. Na koniec dodać ugotowany makaron i wymieszać.

4. Makaron podać ze startym parmezanem.

Łazanki z makaronem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 453 kcal
  • Białko: 24,5 g
  • Węglowodany: 56,9 g
  • Tłuszcze: 14,1 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 4,3 g
  • Błonnik: 10,8 g
  • Sód: 780,5 mg

Wersja dla mężczyzn

Łazanki z makaronem – lista składników

  • 100 g (1 1/3 x szklanka) – Makaron z semoliny
  • 100 g (szklanka) – Kapusta kiszona
  • 100 g (5 x sztuka) – Pieczarki
  • 72 (2 x sztuka) – Frankfurterki z indyka – Pikok
  • 10 g (plaster) – Parmezan
  • 5 ml (1/2 x łyżka) – Oliwa z oliwek
  • szczypta – Sól i pieprz

Łazanki z makaronem – przygotowanie

1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Pieczarki umyć i przekroić na pół. Kabanosa pokroić na mniejsze kawałki. Parmezan zetrzeć na tarce.

3. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać pieczarki i smażyć aż odparują wodę. Następnie dodać kabanosa oraz kapustę kiszoną. Całość smażyć kilka minut. Doprawić pieprzem i solą. Na koniec dodać ugotowany makaron i wymieszać.

4. Makaron podać ze startym parmezanem.

Łazanki z makaronem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 668 kcal
  • Białko: 37,2 g
  • Węglowodany: 81 g
  • Tłuszcze: 23,3 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 6,7 g
  • Błonnik: 15,3 g
  • Sód: 1432 mg

Czy kiszona kapusta jest zdrowa?

Kiszona kapusta to prawdziwa skarbnica witamin i probiotyków, które wspierają odporność i zdrowie jelit. Wiele osób może ją lubić za charakterystyczny, lekko kwaśny smak, który doskonale komponuje się z różnymi daniami. Warto pamiętać, aby przed użyciem odcedzić ją z nadmiaru soku, jeśli chcemy uzyskać łagodniejszy smak. Można także dodać do niej drobno posiekaną cebulę oraz przyprawy, takie jak majeranek czy liść laurowy, by podkreślić jej aromat.

Co zamiast kiełbasy – frankfurterki z indyka

Jeśli chcesz ograniczyć tłuszcz w posiłkach, zamiast tradycyjnej kiełbasy możesz użyć frankfurterek z indyka. Mają delikatniejszy smak i świetnie sprawdzają się w daniach z kiszoną kapustą. Wystarczy pokrojoną w kostkę kapustę przełożyć do garnka, dodać listek laurowy, łyżeczkę majeranku i zagotować. Następnie można dodać frankfurterki pokrojone w drobne kawałki, gotować przez kilka minut i doprawić według własnego gustu.