Limitowana Paczka Self Care! 32 produkty w cenie 1!

00 d
00 h
00 m
00 s
Sprawdź paczkę
Kotleciki z mielonego indyka

Kotleciki z mielonego indyka z ryżem i mizerią

Kotleciki z mielonego indyka, mizeria i ryż, czyli domowy obiad w sycącej, zbilansowanej wersji. 

Tradycyjne kotlety mielone są pyszne, nie oszukujmy się… Jednak ta wersja z dodatkiem pesto, natki pietruszki, nasion słonecznika i dyni wzniesie kotleciki na jeszcze wyższy poziom! Przekonaj się, że zdrowe gotowanie może być proste i smaczne!

Kotleciki z mielonego indyka z ryżem i mizerią – wskazówki do przygotowania

Aby nadać daniu jeszcze bardziej tradycyjnego klimatu, możesz zamienić ryż na gotowane ziemniaczki. Będą pasować idealnie!

Który wariant kaloryczny wybierasz?

Wersja dla kobiet

Kotleciki z indyka z ryżem i mizerią – lista składników  

  • 100 g (porcja) – Mięso mielone z indyka
  • 90 g (1/2 x sztuka) – Ogórek
  • 60 g (4 x sztuka) – Rzodkiewka
  • 50 g (1/3 x opakowanie) – Skyr naturalny
  • 50 g (1/2 x woreczek) – Ryż biały
  • 18 g (3 x łyżeczka) – Pietruszka, liście
  • 10 g (1/2 x łyżka) – Pesto zielone
  • 5 g (1/2 x łyżka) – Pestki dyni
  • 5 g (1/2 x łyżka) – Nasiona słonecznika
  • 5 ml (1/2 x łyżka) – Oliwa z oliwek
  • szczypta – Sól i pieprz

Kotleciki z indyka z ryżem i mizerią – przygotowanie

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Słonecznik i pestki dyni podprażyć na suchej patelni.
  3. Mięso połączyć ze słonecznikiem i pestkami dyni, pesto, posiekaną pietruszką oraz solą i pieprzem. Uformować kotleciki i smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron, na małym ogniu.
  4. Ogórka i rzodkiewki pokroić na plasterki, wymieszać z jogurtem, łyżeczką pietruszki, solą i pieprzem.
  5. Ryż podać z kotlecikami i mizerią.

Kotleciki z indyka z ryżem i mizerią – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 538 kcal
  • Białko: 34 g
  • Węglowodany: 51,5 g
  • Tłuszcze: 21,8 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 4,2 g
  • Błonnik: 4,9 g
  • Sód: 159,1 mg

Wersja dla mężczyzn

Kotleciki z indyka z ryżem i mizerią – lista składników

  • 100 g (woreczek) – Ryż biały
  • 100 g (porcja) – Mięso mielone z indyka
  • 90 g (1/2 x sztuka) – Ogórek
  • 60 g (4 x sztuka) – Rzodkiewka
  • 50 g (1/3 x opakowanie) – Skyr naturalny
  • 18 g (3 x łyżeczka) – Pietruszka, liście
  • 10 g (łyżka) – Pestki dyni
  • 10 g (łyżka) – Nasiona słonecznika
  • 10 g (1/2 x łyżka) – Pesto zielone
  • 5 ml (1/2 x łyżka) – Oliwa z oliwek
  • szczypta – Sól i pieprz

Kotleciki z indyka z ryżem i mizerią – przygotowanie

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Słonecznik i pestki dyni podprażyć na suchej patelni.
  3. Mięso połączyć ze słonecznikiem i pestkami dyni, pesto, posiekaną pietruszką oraz solą i pieprzem. Uformować kotleciki i smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron, na małym ogniu.
  4. Ogórka i rzodkiewki pokroić na plasterki, wymieszać z jogurtem, łyżeczką pietruszki, solą i pieprzem.
  5. Ryż podać z kotlecikami i mizerią.

Kotleciki z indyka z ryżem i mizerią – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 765 kcal
  • Białko: 39,8 g
  • Węglowodany: 92,7 g
  • Tłuszcze: 26,8 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 4,9 g
  • Błonnik: 6,5 g
  • Sód: 160 mg

Przepis na pyszne kotlety z indyka

Aby kotlety miały wyjątkowy smak, warto dodać do nich aromatyczne przyprawy, takie jak pieprz, majeranek czy czosnek. Mięso mielone z indyka jest bardzo delikatne, dlatego doskonale komponuje się z klasycznymi dodatkami. Bułka namoczona w mleku sprawi, że masa będzie miękka i łatwa do formowania.

O czym pamiętać, aby kotlety nie były suche?

Sekret soczystych kotletów to dobrze dobrane składniki. Warto także smażyć kotlety na średnim ogniu i nie trzymać ich na patelni dłużej niż kilka minut, by nie straciły soczystości. Dobrze jest również dodać do masy odrobinę bułki tartej namoczonej w mleku lub startego warzywa, np. cebuli lub cukinii, które sprawią, że mięso pozostanie wilgotne i miękkie.

Zobacz inne nasze przepisy na obiad z prostych składników

Jeśli chcesz przygotować coś smacznego i łatwego, wypróbuj nasze przepisy na szybkie dania, które polubi każdy, czy dorosły, czy dziecko. Polecamy zarówno klasyczne obiady, jak i nowoczesne wersje tradycyjnych potraw. Możesz również eksperymentować z przyprawami, by nadać potrawom wyjątkowy kolor i aromat. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – polecamy nasze najlepsze propozycje!