Limitowana Paczka Self Care! 32 produkty w cenie 1!

00 d
00 h
00 m
00 s
Sprawdź paczkę
Jabłko zapiekane pod granolą

Jabłko zapiekane pod granolą

Gorące jabłko, chrupiąca granola i słodki jogurt. Jabłko zapiekane pod granolą to przepis na idealny, jesienny deser.

Ten zdrowy deser zaspokoi Twoją ochotę na słodkie! Jednocześnie stanowić będzie pełnowartościowy posiłek. Porcja ma sporą podaż białka oraz błonnika, dzięki czemu nasyci Cię na długo.

Jabłko zapiekane pod granolą – wskazówki przygotowania

Do tego przepisu świetnie sprawdzi się również gruszka! Ważne, aby była twarda niczym jabłko. Jeśli chcesz, żeby danie było wegetariańskie miód zastąp syropem klonowym.

Wybierz deser dla siebie!

Składniki i przepis na pieczone jabłko z granolą – wersja dla kobiet

Jabłko zapiekane pod granolą – lista składników  

  • 180 g (sztuka) – Jabłko
  • 100 g (2/3 x opakowanie) – Skyr naturalny
  • 20 g (2 x łyżka) – Płatki owsiane
  • 10 g (1/3 x łyżka) – Miód
  • 10 g (1/2 x łyżka) – Masło orzechowe
  • 8 g (1/2 x łyżka) – Migdały, płatki
  • 3 ml (1/3 x łyżka) – Oliwa z oliwek
  • 2 g (1/2 x łyżeczka) – Cynamon

Jabłko zapiekane pod granolą – przygotowanie

1. Jabłka przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne.

2. Płatki owsiane wymieszać z oliwą, masłem orzechowym, cynamonem, miodem i migdałami. Nałożyć mieszankę owsianą na jabłka.

3. Jabłka zapiec 10 minut w 180*.

4. Podać ze skyrem i odrobiną miodu.

Jabłko zapiekane pod granolą – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 410 kcal
  • Białko: 18,2 g
  • Węglowodany: 51,2 g
  • Tłuszcze: 14,7 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 2,3 g
  • Błonnik: 7,6 g
  • Sód: 40,4 mg

Wersja dla mężczyzn

Jabłko zapiekane pod granolą – lista składników

  • 360 g (2 x sztuka) – Jabłko
  • 150 g (opakowanie) – Skyr naturalny
  • 40 g (4 x łyżka) – Płatki owsiane
  • 15 g (2/3 x łyżka) – Miód
  • 10 g (1/2 x łyżka) – Masło orzechowe
  • 8 g (1/2 x łyżka) – Migdały, płatki
  • 5 ml (1/2 x łyżka) – Oliwa z oliwek
  • 2 g (1/2 x łyżeczka) – Cynamon

Jabłko zapiekane pod granolą – przygotowanie

1. Jabłka przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne.

2. Płatki owsiane wymieszać z oliwą, masłem orzechowym, cynamonem, miodem i migdałami. Nałożyć mieszankę owsianą na jabłka.

3. Jabłka zapiec 10 minut w 180*.

4. Podać ze skyrem i odrobiną miodu.

Jabłko zapiekane pod granolą – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 629 kcal
  • Białko: 27 g
  • Węglowodany: 92,3 g
  • Tłuszcze: 18,9 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 3 g
  • Błonnik: 12,6 g
  • Sód: 61,3 mg

Jak zrobić nasz pyszny i zdrowy deser jabłkowy?

Aby przygotować domowy deser jabłkowy, wystarczy pokroić jabłko na kawałki i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Następnie posypać je chrupiącą granolą i wstawić do piekarnika, aż owoce zmiękną, a wierzch stanie się złocisty. Po upieczeniu deser będzie nie tylko pięknie pachniał, ale też wspaniale smakował – idealnie sprawdzi się jako lekka słodka przekąska lub zdrowa alternatywa dla tradycyjnych ciast.

Sprawdź również nasze inne przepisy

Jeśli lubisz domowe desery, koniecznie sprawdź nasze inne przepisy! Możesz znaleźć wiele inspiracji na zdrowe i smaczne wypieki, które łatwo przygotować w piekarniku. Oprócz zapiekanych jabłek warto spróbować innych owocowych kombinacji, które zachwycą smakiem i prostotą wykonania.