Limitowana Paczka Self Care! 32 produkty w cenie 1!

00 d
00 h
00 m
00 s
Sprawdź paczkę
Grzanki z pastą warzywną

Grzanki z pastą warzywną i jajkiem sadzonym

Proste, ale niebanalne śniadanie – grzanki z pastą warzywną i jajkiem? Oto przepis, którego szukasz!

Kanapki mogą być sycące i zbilansowane! Ten posiłek przygotujesz w zaledwie 10 minut. Dzięki wykorzystaniu gotowca, nie musisz brudzić dodatkowych naczyń. Zdrowe odżywianie to nie tylko skomplikowane, wyszukane dania, to prostota na talerzu!

Grzanki z pastą warzywną i jajkiem sadzonym – wskazówka

Przy okazji możesz uprażyć więcej nasion słonecznika i przechowywać je w szczelnym pojemniku – świetnie nadają się jako posypka do słodkich i wytrawnych dań.

Oto dwie opcje kaloryczne tego przepisu:

Wersja dla kobiet

Grzanki z pastą warzywną i jajkiem sadzonym – lista składników  

  • 100 g (2 x sztuka) – Jajko
  • 70 g (2 x kromka) – Chleb żytni razowy
  • 90 (1/2 x sztuka) – Ogórek
  • 60 g (4 x sztuka) – Rzodkiewka
  • 50 g (1/2 x sztuka) – Cebula czerwona
  • 50 g (1/4 x sztuka) – Sałata
  • 20 g (1 x łyżka) – Pasta warzywna Wawrzyniec
  • 10 g (łyżka) – Nasiona słonecznika, łuskane

Grzanki z pastą warzywną i jajkiem sadzonym – przygotowanie

  1. Słonecznik podprażyć na suchej patelni do zarumienienia.
  2. Ogórka, cebulę i rzodkiewkę pokroić na plasterki
  3. Chleb podpiec na suchej patelni z obu stron
  4. Usmażyć jaja sadzone na patelni przetartej oliwą.
  5. Na chleb nałożyć pastę warzywną, warzywa oraz jajka sadzone. Kanapki posypać słonecznikiem.

Grzanki z pastą warzywną i jajkiem sadzonym – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 470 kcal
  • Białko: 22,7 g
  • Węglowodany: 50,7 g
  • Tłuszcze: 19,6 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,8 g
  • Błonnik: 11,3 g
  • Sód: 482,7 mg

Wersja dla mężczyzn

Grzanki z pastą warzywną i jajkiem sadzonym – lista składników

  • 100 g (1/3 x sztuka) – Papryka czerwona
  • 100 g (2 x sztuka) – Jajko
  • 100 g (20 x sztuka) – Kurki
  • 90 g (1/2 x sztuka) – Ogórek zielony
  • 90 g (4 x kromka) – Chleb tostowy pełnoziarnisty
  • 50 g (1/2 x sztuka) – Cebula
  • 25 g (garść) – Mix sałat
  • 16 g (2 x łyżka) – Kiełki rzodkiewki
  • 10 g (łyżka) – Nasiona słonecznika
  • 6 g (łyżeczka) – Pietruszka, liście
  • 6 ml (łyżka) – Sok z cytryny
  • 5 ml (1/2 x łyżka) – Oliwa z oliwek
  • szczypta – Sól i pieprz

Grzanki z pastą warzywną i jajkiem sadzonym – przygotowanie

  1. Kurki dokładnie umyć. Cebulę i pietruszkę posiekać.
  2. Rozgrzać patelnię z oliwą i wrzucić na nią kurki oraz cebulę. Smażyć kurki bez przykrycia na średnim ogniu do momentu, aż odparuje z nich woda.
  3. Do kurek dodać łyżkę soku z cytryny, jajka, pietruszkę oraz pieprz i sól do smaku. Usmażyć jajecznicę.
  4. Paprykę pokroić w słupki, ogórka w plasterki.
  5. Jajecznice ułożyć na dwóch kromkach chleba tostowego, dodać paprykę i przykryć pozostałym pieczywem. Zapiec w tosterze lub w grillu elektrycznym.
  6. Tosty podać z chrupiącą sałatą, ogórkiem i kiełkami.

Grzanki z pastą warzywną i jajkiem sadzonym – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 651 kcal
  • Białko: 32 g
  • Węglowodany: 70,6 g
  • Tłuszcze: 28,8 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 5,4 g
  • Błonnik: 15,5 g
  • Sód: 713,2 mg

Aromatyczne grzanki z pastą warzywną – idealna przekąska na śniadanie

Grzanki z pastą warzywną to smaczny pomysł na śniadanie, ale także świetna przystawka na imprezę czy lekką kolację. Aby nadać im wyjątkowego aromatu, możesz też natrzeć pieczywo czosnkiem przed upieczeniem. Pasta warzywna może być przygotowana z różnych składników – pieczonej papryki, bakłażana czy ciecierzycy. Wystarczy wszystko zmiksować na gładką konsystencję za pomocą blendera, a następnie nałożyć na chrupiące grzanki.

Sprawdź, jaki chleb najlepszy do grzanek?

Wybór odpowiedniego pieczywa ma kluczowe znaczenie dla smaku i tekstury grzanek. Najlepiej sprawdzi się chleb na zakwasie lub bagietka, które po upieczeniu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Doskonały efekt można uzyskać, używając chleba pełnoziarnistego, który nie tylko świetnie smakuje, ale także jest zdrowszą opcją.

Zobacz jakie inne dodatki do grzanek z pastą warzywną – pomidor, szynka ser itp.

Grzanki z pastą warzywną można wzbogacić różnymi dodatkami, które podkreślą ich smak. Świetnie pasują do nich plasterki pomidora, cienko pokrojona szynka lub roztopiony ser, który nadaje całości kremowej konsystencji. Można także dodać oliwki, rukolę lub orzechy dla dodatkowego aromatu i chrupkości. Dzięki tym składnikom każda grzanka stanie się jeszcze bardziej wyjątkowa i smaczna.