Limitowana Paczka Self Care! 32 produkty w cenie 1!

00 d
00 h
00 m
00 s
Sprawdź paczkę
Grillowany łosoś z ziemniakami

Grillowany łosoś z ziemniakami

Grillowany łosoś z ziemniakami to danie, które jest nie tylko smaczne, ale i pożywne oraz zdrowe!

Przepyszny, domowy obiad w 30 minut! Dzięki gotowym ziemniaczkom znacząco skrócisz czas przygotowywaniu obiadu. Prosta surówka oraz czosnkowy dip świetnie dopełniają posiłek, tworząc go jeszcze bardziej sycącym i wartościowym. 

Grillowany łosoś z ziemniakami – wskazówki do przygotowania

Łosoś jest źródłem kwasów EPA i DHA, warto włączyć go do diety. Jeśli chcesz zaoszczędzić nieco pieniędzy, możesz wybrać na przykład pstrąga tęczowego. Ziemniaki możesz ugotować samodzielnie, to tańsza, lecz bardziej czasochłonna opcja.

Który wariant kaloryczny wybierasz?

Wersja dla kobiet

Gotowe ziemniaczki z grillowanym łososiem – lista składników  

  • 150 g (1/3 x opakowanie) – Gotowe ziemniaczki Pri
  • 100 g (1/2 x sztuka) – Łosoś, świeży
  • 50 g (1/2 x szklanka) – Kapusta czerwona
  • 50 g (1/3 x opakowanie) – Skyr naturalny
  • 45 (1/4 x sztuka) – Jabłko
  • 25 g (1/4 x sztuka) – Cebula czerwona
  • 50 g (sztuka) – Marchew
  • 8 g (2 x łyżeczka) – Koper ogrodowy
  • 6 ml (łyżka) – Sok z cytryny
  • 5 g (ząbek) – Czosnek
  • 3 ml (1/3 x łyżka) – Oliwa z oliwek
  • szczypta – Sól i pieprz

Gotowe ziemniaczki z grillowanym łososiem – przygotowanie

  1. Kapustę posiekać razem z cebulą. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce. Wymieszać ze sobą składniki, dodać oliwę, łyżeczkę koperku i łyżkę soku z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Skyr wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżeczką posiekanego koperku, solą i pieprzem.
  3. Łososia skropić sokiem z cytryny. Przyprawić pieprzem i solą. Grillować na suchej patelni.
  4. Ziemniaczki podgrzać, np. w mikrofali.
  5. Ziemniaczki podać z łososiem, surówką oraz sosem.

Gotowe ziemniaczki z grillowanym łososiem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 472 kcal
  • Białko: 42 g
  • Węglowodany: 47,6 g
  • Tłuszcze: 17,5 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,6 g
  • Błonnik: 7,9 g
  • Sód: 130 mg

Wersja dla mężczyzn

Gotowe ziemniaczki z grillowanym łososiem – lista składników

  • 150 g (1/3 x opakowanie) – Gotowe ziemniaczki Pri
  • 150 g (3/4 x sztuka) – Łosoś, świeży
  • 100 g (szklanka) – Kapusta czerwona
  • 90 (1/2 x sztuka) – Jabłko
  • 75 g (1/2 x opakowanie) – Skyr naturalny
  • 50 g (1/2 x sztuka) – Cebula czerwona
  • 50 g (sztuka) – Marchew
  • 8 g (2 x łyżeczka) – Koper ogrodowy
  • 6 ml (łyżka) – Sok z cytryny
  • 5 g (ząbek) – Czosnek
  • 5 ml (1/2 x łyżka) – Oliwa z oliwek
  • szczypta – Sól i pieprz

Gotowe ziemniaczki z grillowanym łososiem – przygotowanie

  1. Kapustę posiekać razem z cebulą. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce. Wymieszać ze sobą składniki, dodać oliwę, łyżeczkę koperku i łyżkę soku z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Skyr wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżeczką posiekanego koperku, solą i pieprzem.
  3. Łososia skropić sokiem z cytryny. Przyprawić pieprzem i solą. Grillować na suchej patelni.
  4. Ziemniaczki podgrzać, np. w mikrofali.
  5. Ziemniaczki podać z łososiem, surówką oraz sosem.

Gotowe ziemniaczki z grillowanym łososiem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 640 kcal
  • Białko: 45 g
  • Węglowodany: 60 g
  • Tłuszcze: 26,6 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 5,4 g
  • Błonnik: 11 g
  • Sód: 160 mg

Zobacz szybki przepis na pyszny obiad – grillowany łosoś z ziemniakami

Czasem po długim dniu nie mamy ochoty spędzać godzin w kuchni, ale wciąż chcemy zjeść coś pysznego i wartościowego. Szybki obiad z grillowanym łososiem to idealne rozwiązanie – nie tylko jest łatwy do przygotowania, ale także pełen zdrowych kwasów omega-3 i białka. Soczysty, delikatny w smaku łosoś świetnie komponuje się z lekkimi dodatkami, tworząc pożywny i sycący posiłek, który dostarczy energii na resztę dnia. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, by cieszyć się aromatycznym daniem prosto z grilla!

Czy łosoś to zdrowa ryba? Zdecydowanie go polecamy!

Łosoś to prawdziwy skarb w świecie kulinarnym, pełen wartościowych kwasów omega-3 i białka. Jego delikatne mięso można przygotować na wiele sposobów – warto sprawdzić różne metody, od pieczenia w piekarniku, po grillowanie czy smażenie. Świetnie smakuje w towarzystwie warzyw, takich jak cukinia czy papryka. Można go doprawić ulubioną przyprawą, a następnie upiec w naczyniu lub na blaszce, wcześniej przykrywając folią, by zachował soczystość. To zdrowa i pyszna propozycja, którą zdecydowanie warto wypróbować!