
Domowe batony z pieczywa chrupkiego
Oto propozycja na II śniadanie, która zaspokoi Twoją ochotę na słodkie i dostarczy sporą porcję białka. Sprawdź nasze domowe batony!
Połączenie dżemu i czekolady. To nie może się nie udać! Przygotowanie tego posiłku zajmie Ci dosłownie 5 minut. Najlepiej smakuje na świeżo, ale nie ma żadnych przeciwwskazań, abyś zabrał taki posiłek na wynos.
Domowe batony z pieczywa chrupkiego – wskazówki
Krem czekoladowy proteinowy Mister Choc kupisz w Lidlu. Krem możesz zastąpić czekoladą deserową lub gorzką, najlepiej roztopić ją uprzednio w kąpieli wodnej lub mikrofali. Wykorzystaj ulubione owoce jagodowe – są objętościowe, niskokaloryczne i bardzo odżywcze.
Przepis na domowe batoniki
Wybierz wariant kaloryczny dla siebie!
Wersja dla kobiet – Batony z pieczywa chrupkiego – lista składników
- 100 g (2 x garść) – Borówka amerykańska
- 75 g (1/2 x opakowanie) – Twarożek grani
- 30 g (2 x łyżeczka) – Dżem wiśniowy, niskosłodzony
- 28 g (4 x kromka) – Pieczywo chrupkie, żytnie
- 15 g (1/2 x łyżka) – Krem czekoladowy proteinowy Mister Choc
- 12 g (2 x łyżka) – Wiórki kokosowe
- 5 g (1/5 x łyżka) – Miód
Batony z pieczywa chrupkiego – przygotowanie
1. Twarożek wymieszać z wiórkami kokosowymi i miodem.
2. Na jedną część pieczywa nałożyć twarożek, na drugą dżem i czekoladę. Złożyć jak kanapki.
3. Zjeść z owocami.
Batony z pieczywa chrupkiego – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 432 kcal
- Białko: 20,5 g
- Węglowodany: 63,7 g
- Tłuszcze: 10,6 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,5 g
- Błonnik: 6,3 g
- Sód: 147,9 mg
Wersja dla mężczyzn – Batony z pieczywa chrupkiego – lista składników
- 150 g (opakowanie) – Twarożek grani
- 100 g (2 x garść) – Borówka amerykańska
- 56 g (8 x kromka) – Pieczywo chrupkie, żytnie
- 30 g (2 x łyżeczka) – Dżem wiśniowy, niskosłodzony
- 15 g (1/2 x łyżka) – Krem czekoladowy proteinowy Mister Choc
- 12 g (2 x łyżka) – Wiórki kokosowe
- 5 g (1/5 x łyżka) – Miód
Batony z pieczywa chrupkiego – przygotowanie
1. Twarożek wymieszać z wiórkami kokosowymi i miodem.
2. Na jedną część pieczywa nałożyć twarożek, na drugą dżem i czekoladę. Złożyć jak kanapki.
3. Zjeść z owocami.
Batony z pieczywa chrupkiego – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 630 kcal
- Białko: 37,8 g
- Węglowodany: 100 g
- Tłuszcze: 15,2 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 6,9 g
- Błonnik: 12,2 g
- Sód: 295,1 mg
Zdrowa przekąska z pieczywa chrupkiego
Pieczywo chrupkie to doskonała baza do przygotowania domowych batonów, które świetnie sprawdzą się jako szybka, zdrowa i pożywna przekąska. Aby przyrządzić smaczne batony, sięgnij po żytnie pieczywo chrupkie, które przełożysz warstwą delikatnego twarożku grani, dodając mu lekkości i wartości odżywczych.
Na warstwie twarożku rozsmaruj niskosłodzony dżem wiśniowy, który nada batonowi słodko-kwaskowego smaku, oraz krem czekoladowy proteinowy Mister Choc, będący źródłem białka oraz intensywnego, czekoladowego aromatu. Następnie posyp batony świeżymi borówkami amerykańskimi, które wzbogacą przekąskę o witaminy, antyoksydanty i soczystość.
Całość posyp wiórkami kokosowymi, które dodadzą przyjemnej konsystencji oraz subtelnego, egzotycznego smaku. Aby dodatkowo podkreślić słodycz batonów, polej delikatnie odrobiną naturalnego miodu.
Gotowe batony z pieczywa chrupkiego stanowią zdrową przekąskę bogatą w białko, błonnik, witaminy i zdrowe tłuszcze. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie, deser czy energetyczny posiłek po treningu.
Do batoników możesz użyć masła orzechowego
Masło orzechowe to idealny składnik do domowych batoników owsianych. Wystarczy, że płatki owsiane dokładnie wymieszasz z masłem orzechowym, a następnie dodasz zmielone w blenderze daktyle, rodzynki oraz ulubioną mieszankę orzechów: świetnie sprawdzą się tutaj migdały, orzechy włoskie oraz pestki dyni. Masę owsianą możesz wyłożyć na blaszkę, wstawić do lodówki na około godzinę, a po zastygnięciu pokrój na mniejsze kawałki. Batoniki owsiane są smaczne, pożywne, łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo można je długo przechowywać w szczelnym pojemniku.