Limitowana Paczka Self Care! 32 produkty w cenie 1!

00 d
00 h
00 m
00 s
Sprawdź paczkę
placuszki z makiem

Cytrynowe placuszki z makiem

Jak mak, to i cytryna! Zobacz jak przygotować te aromatyczne, pełnoziarniste placuszki.

Ten posiłek przygotujesz w około 15 minut. Placuszki to doskonała propozycja na sycące śniadanie lub lekką kolację. Co ważne, w porcji znajdziesz sporą ilość białka oraz błonnika pokarmowego. 

Jak przygotować cytrynowe placuszki z makiem? Wskazówki

Maliny i borówki możesz zamienić na inne jagodowe owoce lub użyć mrożonych. Miód możesz zastąpić syropem klonowym.

Wybierz placuszki dla siebie!

Wersja dla kobiet

Cytrynowe placki z makiem – lista składników

  • 100 g (2/3 x opakowanie) – Skyr naturalny
  • 50 g (garść) – Borówki
  • 70 g (garść) – Maliny
  • 30 g (2 1/2 x łyżka) – Mąka orkiszowa
  • 50 g (sztuka) – Jajko
  • 40 g (1/2x sztuka) – Cytryna
  • 15 ml (łyżka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
  • 6 g (1/2 łyżka) – Mak niebieski
  • 10 g (1/3 x łyżka) – Miód
  • 10 g (1/3 x garść) – Orzechy włoskie
  • 5 g (1 x łyżeczka) – Erytrol
  • 1 g (1/4 x łyżeczka) – Proszek do pieczenia

Cytrynowe placki z makiem – przygotowanie

  1. Cytrynę dokładnie umyć. Zetrzeć skórkę z połowy cytryny. Orzechy posiekać.
  2. Wymieszać ze sobą jajko, skyra, mleko, mąkę, mak, erytrol, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia.
  3. Patelnię posmarować odrobiną oliwy i usmażyć placuszki.
  4. Placuszki podać z miodem, posiekanymi orzechami oraz owocami.

Cytrynowe placki z makiem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 509 kcal
  • Białko: 25,2 g
  • Węglowodany: 68,2 g
  • Tłuszcze: 15 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 2,9 g
  • Błonnik: 11,3 g
  • Sód: 221 mg

Wersja dla mężczyzn

Cytrynowe placki z makiem – lista składników

  • 150 g (opakowanie) – Skyr naturalny
  • 100 g (2 x garść) – Borówki
  • 70 g (garść) – Maliny
  • 50 g (4x łyżka) – Mąka orkiszowa
  • 50 g (sztuka) – Jajko
  • 40 g (1/2x sztuka) – Cytryna
  • 30 ml (2 x łyżka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
  • 12 g (łyżka) – Mak niebieski
  • 10 g (1/3 x łyżka) – Miód
  • 10 g (1/3 x garść) – Orzechy włoskie
  • 10 g (2 x łyżeczka) – Erytrol
  • 1 g (1/4 x łyżeczka) – Proszek do pieczenia

Cytrynowe placki z makiem – przygotowanie

  1. Cytrynę dokładnie umyć. Zetrzeć skórkę z połowy cytryny. Orzechy posiekać.
  2. Wymieszać ze sobą jajko, skyra, mleko, mąkę, mak, erytrol, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia.
  3. Patelnię posmarować odrobiną oliwy i usmażyć placuszki.
  4. Placuszki podać z miodem, posiekanymi orzechami oraz owocami.

Cytrynowe placki z makiem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 613 kcal
  • Białko: 34,8 g
  • Węglowodany: 94,7 g
  • Tłuszcze: 18,7 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,5 g
  • Błonnik: 15,2 g
  • Sód: 244,7 mg

Puszyste placki z makiem – przepis idealny na śniadanie

Te puszyste placki z makiem i cytryną to prawdziwa uczta na dobry początek dnia. Wystarczy w misce połączyć mąkę pszenną, odrobinę cukru, mak i sodę lub proszek do pieczenia, a następnie dodać sok i skórkę z cytryny, by ciasto zyskało orzeźwiający aromat. Rozgrzać olej na patelni i smażyć placki na złocisty kolor z obu stron, przewracając je tylko raz, aby zachowały swoją lekkość. Na koniec możesz posypać je delikatnie cukrem pudrem dla dodatkowej słodyczy.

Stawiaj na składniki najlepszej jakości

Sekret pysznych dań tkwi w jakości używanych składników. W kuchni warto sięgać po świeże produkty – od mąki pszennej po jajka i olej roślinny. Wybierając naturalne składniki, zyskujemy nie tylko lepszy smak, ale także zdrowszy posiłek. Gdy ciasto na placki lub naleśniki powstaje z najlepszych składników, nawet najprostsze przepisy zyskują wyjątkowy charakter. Pamiętaj, że raz dobrze dobrane produkty mogą na stałe odmienić Twoje kulinarne doświadczenia.