
Cytrynowe placuszki z makiem
Jak mak, to i cytryna! Zobacz jak przygotować te aromatyczne, pełnoziarniste placuszki.
Ten posiłek przygotujesz w około 15 minut. Placuszki to doskonała propozycja na sycące śniadanie lub lekką kolację. Co ważne, w porcji znajdziesz sporą ilość białka oraz błonnika pokarmowego.
Jak przygotować cytrynowe placuszki z makiem? Wskazówki
Maliny i borówki możesz zamienić na inne jagodowe owoce lub użyć mrożonych. Miód możesz zastąpić syropem klonowym.
Wybierz placuszki dla siebie!
Wersja dla kobiet
Cytrynowe placki z makiem – lista składników
- 100 g (2/3 x opakowanie) – Skyr naturalny
- 50 g (garść) – Borówki
- 70 g (garść) – Maliny
- 30 g (2 1/2 x łyżka) – Mąka orkiszowa
- 50 g (sztuka) – Jajko
- 40 g (1/2x sztuka) – Cytryna
- 15 ml (łyżka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
- 6 g (1/2 łyżka) – Mak niebieski
- 10 g (1/3 x łyżka) – Miód
- 10 g (1/3 x garść) – Orzechy włoskie
- 5 g (1 x łyżeczka) – Erytrol
- 1 g (1/4 x łyżeczka) – Proszek do pieczenia
Cytrynowe placki z makiem – przygotowanie
- Cytrynę dokładnie umyć. Zetrzeć skórkę z połowy cytryny. Orzechy posiekać.
- Wymieszać ze sobą jajko, skyra, mleko, mąkę, mak, erytrol, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia.
- Patelnię posmarować odrobiną oliwy i usmażyć placuszki.
- Placuszki podać z miodem, posiekanymi orzechami oraz owocami.
Cytrynowe placki z makiem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 509 kcal
- Białko: 25,2 g
- Węglowodany: 68,2 g
- Tłuszcze: 15 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 2,9 g
- Błonnik: 11,3 g
- Sód: 221 mg
Wersja dla mężczyzn
Cytrynowe placki z makiem – lista składników
- 150 g (opakowanie) – Skyr naturalny
- 100 g (2 x garść) – Borówki
- 70 g (garść) – Maliny
- 50 g (4x łyżka) – Mąka orkiszowa
- 50 g (sztuka) – Jajko
- 40 g (1/2x sztuka) – Cytryna
- 30 ml (2 x łyżka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
- 12 g (łyżka) – Mak niebieski
- 10 g (1/3 x łyżka) – Miód
- 10 g (1/3 x garść) – Orzechy włoskie
- 10 g (2 x łyżeczka) – Erytrol
- 1 g (1/4 x łyżeczka) – Proszek do pieczenia
Cytrynowe placki z makiem – przygotowanie
- Cytrynę dokładnie umyć. Zetrzeć skórkę z połowy cytryny. Orzechy posiekać.
- Wymieszać ze sobą jajko, skyra, mleko, mąkę, mak, erytrol, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia.
- Patelnię posmarować odrobiną oliwy i usmażyć placuszki.
- Placuszki podać z miodem, posiekanymi orzechami oraz owocami.
Cytrynowe placki z makiem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 613 kcal
- Białko: 34,8 g
- Węglowodany: 94,7 g
- Tłuszcze: 18,7 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,5 g
- Błonnik: 15,2 g
- Sód: 244,7 mg
Puszyste placki z makiem – przepis idealny na śniadanie
Te puszyste placki z makiem i cytryną to prawdziwa uczta na dobry początek dnia. Wystarczy w misce połączyć mąkę pszenną, odrobinę cukru, mak i sodę lub proszek do pieczenia, a następnie dodać sok i skórkę z cytryny, by ciasto zyskało orzeźwiający aromat. Rozgrzać olej na patelni i smażyć placki na złocisty kolor z obu stron, przewracając je tylko raz, aby zachowały swoją lekkość. Na koniec możesz posypać je delikatnie cukrem pudrem dla dodatkowej słodyczy.
Stawiaj na składniki najlepszej jakości
Sekret pysznych dań tkwi w jakości używanych składników. W kuchni warto sięgać po świeże produkty – od mąki pszennej po jajka i olej roślinny. Wybierając naturalne składniki, zyskujemy nie tylko lepszy smak, ale także zdrowszy posiłek. Gdy ciasto na placki lub naleśniki powstaje z najlepszych składników, nawet najprostsze przepisy zyskują wyjątkowy charakter. Pamiętaj, że raz dobrze dobrane produkty mogą na stałe odmienić Twoje kulinarne doświadczenia.