
Cukinia w cieście ziołowym
Zastanawiasz się co przygotować z cukinii? Ten przepis na cukinie w cieście ziołowym pokaże Ci jak wykorzystać ją z pomysłem.
Placki z cukinii to świetny pomysł na lekki, lecz sycący lunch. Sprawdzą się na ciepło, jak i na zimno – zabrane na wynos. Porcja dostarczy Ci aż 27,3 lub 37 gramów białka (w zależności od kaloryczności, którą wybierzesz) oraz sporą ilość błonnika pokarmowego.
Cukinia w cieście ziołowym – wskazówki
Mąkę pszenną pełnoziarnistą możesz zastąpić mąką owsianą lub orkiszową. Nie pomijaj w przepisie świeżych ziół, koperek i natka pietruszki podkreślają smak placuszków.
Wybierz kaloryczność dla siebie!
Wersja dla kobiet – składniki i przepis do przygotowania
Cukinia w cieście ziołowym – lista składników
- 150 g (1 x opakowanie) – Skyr naturalny
- 150 g (1/4 x sztuka) – Cukinia
- 100 g (5 x sztuk) – Pomidor koktajlowy
- 50 g (sztuka) – Jaja kurze
- 25 g (1 1/2 x łyżka) – Mąka pszenna pełnoziarnista
- 20 g (garść) – Rukola
- 15 ml (łyżka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
- 12 g (2 x łyżeczka) – Pietruszka
- 12 g (1/2 x łyżka) – Mąka ziemniaczana
- 10 g (1/2 x łyżka) – Tahini
- 10 g (2 x ząbek) – Czosnek
- 8 g (2 x łyżeczka) – Koper ogrodowy
- 5 g (łyżeczka) – Sezam
- 5 ml (1/2 x łyżka) – Oliwa
- szczypta – Sól i pieprz
Cukinia w cieście ziołowym – przygotowanie
1. Cukinię pokroić w 1cm plastry.
2. 100 g skyra, jajko, mąki, łyżeczkę posiekanej pietruszki i koperku, rozdrobniony ząbek czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu dokładnie wymieszać.
3. Cukinię maczać w cieście i smażyć na rozgrzanej oliwie.
4. Resztę jogurtu, pietruszki, koperku wymieszać z tahini, mlekiem i rozdrobnionym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
5. Placki podać z rukolą, pomidorkami, sezamem i sosem.
Cukinia w cieście ziołowym – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 449 kcal
- Białko: 27,3 g
- Węglowodany: 53 g
- Tłuszcze: 14,2 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 2,3 g
- Błonnik: 9,6 g
- Sód: 89,8 mg
Wersja dla mężczyzn
Cukinia w cieście ziołowym – lista składników
- 200 g (1 1/3 x opakowanie) – Skyr naturalny
- 150 g (1/4 x sztuka) – Cukinia
- 100 g (5 x sztuk) – Pomidor koktajlowy
- 50 g (sztuka) – Jaja kurze
- 50 g (3 x łyżka) – Mąka pszenna pełnoziarnista
- 20 g (łyżka) – Tahini
- 20 g (garść) – Rukola
- 15 ml (łyżka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
- 10 ml (łyżka) – Oliwa
- 10 g (2 x ząbek) – Czosnek
- 12 g (2 x łyżeczka) – Pietruszka
- 12 g (1/2 x łyżka) – Mąka ziemniaczana
- 8 g (2 x łyżeczka) – Koper ogrodowy
- 5 g (łyżeczka) – Sezam
- szczypta – Sól i pieprz
Cukinia w cieście ziołowym – przygotowanie
1. Cukinię pokroić w 1cm plastry.
2. 100 g skyra, jajko, mąki, łyżeczkę posiekanej pietruszki i koperku, rozdrobniony ząbek czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu dokładnie wymieszać.
3. Cukinię maczać w cieście i smażyć na rozgrzanej oliwie.
4. Resztę jogurtu, pietruszki, koperku wymieszać z tahini, mlekiem i rozdrobnionym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
5. Placki podać z rukolą, pomidorkami, sezamem i sosem.
Cukinia w cieście ziołowym – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 673 kcal
- Białko: 37 g
- Węglowodany: 76 g
- Tłuszcze: 24,6 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,9 g
- Błonnik: 13,8 g
- Sód: 114 mg
Najlepszy sposób na podanie cukinii w cieście ziołowym
Aby przygotować pyszny posiłek, warto postawić na cukinię w cieście ziołowym, która idealnie komponuje się z innymi warzywami. Pokrojona w plastry, obtoczona w aromatycznym cieście i usmażona na złocisty kolor, staje się chrupiącym dodatkiem do różnych dań. Można ją podać solo lub jako dodatek do grillowanego kurczaka, co sprawi, że posiłek będzie wyjątkowo smaczny i sycący. Taki sposób przyrządzenia cukinii z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i gości.
Użyj w przepisie składników najlepszej jakości
Wybór składników najwyższej jakości to klucz do stworzenia wyjątkowego dania, które zachwyci smakiem. Świeże warzywa, aromatyczne zioła oraz delikatne mięso, takie jak kurczak z ekologicznych hodowli, sprawią, że każda potrawa nabierze głębi smaku. Jeśli raz spróbujesz cukinii w cieście przygotowanej z najlepszych produktów, przekonasz się, jak wielką różnicę robi jakość składników. Pyszny efekt końcowy wynagrodzi czas poświęcony na staranne wybieranie tego, co najlepsze.