Limitowana Paczka Self Care! 32 produkty w cenie 1!

00 d
00 h
00 m
00 s
Sprawdź paczkę
Cukinia w cieście ziołowym

Cukinia w cieście ziołowym

Zastanawiasz się co przygotować z cukinii? Ten przepis na cukinie w cieście ziołowym pokaże Ci jak wykorzystać ją z pomysłem. 

Placki z cukinii to świetny pomysł na lekki, lecz sycący lunch. Sprawdzą się na ciepło, jak i na zimno – zabrane na wynos. Porcja dostarczy Ci aż 27,3 lub 37 gramów białka (w zależności od kaloryczności, którą wybierzesz) oraz sporą ilość błonnika pokarmowego. 

Cukinia w cieście ziołowym – wskazówki

Mąkę pszenną pełnoziarnistą możesz zastąpić mąką owsianą lub orkiszową. Nie pomijaj w przepisie świeżych ziół, koperek i natka pietruszki podkreślają smak placuszków. 

Wybierz kaloryczność dla siebie!

Wersja dla kobiet – składniki i przepis do przygotowania

Cukinia w cieście ziołowym – lista składników

  • 150 g (1 x opakowanie) – Skyr naturalny
  • 150 g (1/4 x sztuka) – Cukinia
  • 100 g (5 x sztuk) – Pomidor koktajlowy
  • 50 g (sztuka) – Jaja kurze
  • 25 g (1 1/2 x łyżka) – Mąka pszenna pełnoziarnista
  • 20 g (garść) – Rukola
  • 15 ml (łyżka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
  • 12 g (2 x łyżeczka) – Pietruszka
  • 12 g (1/2 x łyżka) – Mąka ziemniaczana
  • 10 g (1/2 x łyżka) – Tahini
  • 10 g (2 x ząbek) – Czosnek
  • 8 g (2 x łyżeczka) – Koper ogrodowy
  • 5 g (łyżeczka) – Sezam
  • 5 ml (1/2 x łyżka) – Oliwa
  • szczypta – Sól i pieprz

Cukinia w cieście ziołowym – przygotowanie

1. Cukinię pokroić w 1cm plastry.

2. 100 g skyra, jajko, mąki, łyżeczkę posiekanej pietruszki i koperku, rozdrobniony ząbek czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu dokładnie wymieszać.

3. Cukinię maczać w cieście i smażyć na rozgrzanej oliwie.

4. Resztę jogurtu, pietruszki, koperku wymieszać z tahini, mlekiem i rozdrobnionym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

5. Placki podać z rukolą, pomidorkami, sezamem i sosem.

Cukinia w cieście ziołowym – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 449 kcal
  • Białko: 27,3 g
  • Węglowodany: 53 g
  • Tłuszcze: 14,2 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 2,3 g
  • Błonnik: 9,6 g
  • Sód: 89,8 mg

Wersja dla mężczyzn

Cukinia w cieście ziołowym – lista składników

  • 200 g (1 1/3 x opakowanie) – Skyr naturalny
  • 150 g (1/4 x sztuka) – Cukinia
  • 100 g (5 x sztuk) – Pomidor koktajlowy
  • 50 g (sztuka) – Jaja kurze
  • 50 g (3 x łyżka) – Mąka pszenna pełnoziarnista
  • 20 g (łyżka) – Tahini
  • 20 g (garść) – Rukola
  • 15 ml (łyżka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
  • 10 ml (łyżka) – Oliwa
  • 10 g (2 x ząbek) – Czosnek
  • 12 g (2 x łyżeczka) – Pietruszka
  • 12 g (1/2 x łyżka) – Mąka ziemniaczana
  • 8 g (2 x łyżeczka) – Koper ogrodowy
  • 5 g (łyżeczka) – Sezam
  • szczypta – Sól i pieprz

Cukinia w cieście ziołowym – przygotowanie

1. Cukinię pokroić w 1cm plastry.

2. 100 g skyra, jajko, mąki, łyżeczkę posiekanej pietruszki i koperku, rozdrobniony ząbek czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu dokładnie wymieszać.

3. Cukinię maczać w cieście i smażyć na rozgrzanej oliwie.

4. Resztę jogurtu, pietruszki, koperku wymieszać z tahini, mlekiem i rozdrobnionym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

5. Placki podać z rukolą, pomidorkami, sezamem i sosem.

Cukinia w cieście ziołowym – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 673 kcal
  • Białko: 37 g
  • Węglowodany: 76 g
  • Tłuszcze: 24,6 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,9 g
  • Błonnik: 13,8 g
  • Sód: 114 mg

Najlepszy sposób na podanie cukinii w cieście ziołowym

Aby przygotować pyszny posiłek, warto postawić na cukinię w cieście ziołowym, która idealnie komponuje się z innymi warzywami. Pokrojona w plastry, obtoczona w aromatycznym cieście i usmażona na złocisty kolor, staje się chrupiącym dodatkiem do różnych dań. Można ją podać solo lub jako dodatek do grillowanego kurczaka, co sprawi, że posiłek będzie wyjątkowo smaczny i sycący. Taki sposób przyrządzenia cukinii z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i gości.

Użyj w przepisie składników najlepszej jakości

Wybór składników najwyższej jakości to klucz do stworzenia wyjątkowego dania, które zachwyci smakiem. Świeże warzywa, aromatyczne zioła oraz delikatne mięso, takie jak kurczak z ekologicznych hodowli, sprawią, że każda potrawa nabierze głębi smaku. Jeśli raz spróbujesz cukinii w cieście przygotowanej z najlepszych produktów, przekonasz się, jak wielką różnicę robi jakość składników. Pyszny efekt końcowy wynagrodzi czas poświęcony na staranne wybieranie tego, co najlepsze.