Rozpocznij dietę dziś. Liczba miejsc jest ograniczona.

00 h
00 m
00 s
Rozpocznij dietę
burger z halloumi

Burger z halloumi i marynowanym tofu

Masz ochotę na burgera, a jesteś na diecie wegetariańskiej? Spróbuj naszej wersji z halloumi i marynowanym tofu.

Ten przepis to idealny pomysł na sycącą, prostą kolację. Burgera przygotujesz w około 15 minut. 

Jak smakuje tofu?

Smak to bardzo mocno kwestia indywidualna. Aby ocenić, to  zdecydowanie trzeba spróbować tofu samemu. Opinie każdego z nas mogą się różnić. Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z tofu, to wybierz wersję wędzoną lub też smakową. Wynika to z braku smaku tofu naturalnego. A brak smaku można ocenić wręcz jako niesmaczne. Jednak po odpowiednim doprawieniu, można przyrządzić z tofu istną bombę smaku

Przepis na burgera z halloumi i marynowanym tofu

Wybierz opcję kaloryczną dla siebie!

Wersja dla kobiet – Burger z halloumi i marynowanym tofu – lista składników  

  • 180 g (sztuka) – Pomidor
  • 80 g (sztuka) – Bułka żytnia z ziarnami
  • 50 g (1/2 x sztuka) – Cebula czerwona
  • 50 g (1/4 x sztuka) – Sałata
  • 45 g (1/4 x opakowanie) – Tofu naturalne
  • 40 g (1/5 x opakowanie) – Ser Halloumi
  • 20 g (2 x sztuka) – Ogórek konserwowy
  • 10 g (2/3 x łyżka) – Ketchup
  • 8 g (łyżka) – Kiełki rzodkiewki
  • 5 g (łyżeczka) – Sos sojowy
  • 5 g (1/5 x łyżka) – Miód
  • 3 g (łyżeczka) – Czosnek suszony

Burger z halloumi i marynowanym tofu – przygotowanie

1. Przygotować marynatę – wymieszać ze sobą ketchup, sos sojowy, miód oraz suszony czosnek. Tofu pokroić w plastry i obtoczyć w mieszance.

2. Ser halloumi, cebulę, pomidora i ogórki pokroić w plastry.

3. Na patelni podsmażyć tofu, halloumi i cebulę.

4. Bułkę przeciąć na pół i również podpiec na patelni.

5. Na bułkę ułożyć sałatę, pomidora, ogórki, tofu, halloumi, cebulę oraz kiełki.

Burger z halloumi i marynowanym tofu – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 529 kcal
  • Białko: 26,4 g
  • Węglowodany: 66,8 g
  • Tłuszcze: 17,4 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 8,2 g
  • Błonnik: 8,3 g
  • Sód: 1477,3 mg

Wersja dla mężczyzn – Burger z halloumi i marynowanym tofu – lista składników

  • 180 g (sztuka) – Pomidor
  • 90 g (1/2 x opakowanie) – Tofu naturalne
  • 80 g (sztuka) – Bułka żytnia z ziarnami
  • 55 g (1/4 x opakowanie) – Ser Halloumi
  • 50 g (1/2 x sztuka) – Cebula czerwona
  • 50 g (1/4 x sztuka) – Sałata
  • 20 g (2 x sztuka) – Ogórek konserwowy
  • 15 g (łyżka) – Ketchup
  • 10 g (2 x łyżeczka) – Sos sojowy
  • 10 g (1/3 x łyżka) – Miód
  • 8 g (łyżka) – Kiełki rzodkiewki
  • 3 g (łyżeczka) – Czosnek suszony

Burger z halloumi i marynowanym tofu – przygotowanie

1. Przygotować marynatę – wymieszać ze sobą ketchup, sos sojowy, miód oraz suszony czosnek. Tofu pokroić w plastry i obtoczyć w mieszance.

2. Ser halloumi, cebulę, pomidora i ogórki pokroić w plastry.

3. Na patelni podsmażyć tofu, halloumi i cebulę.

4. Bułkę przeciąć na pół i również podpiec na patelni.

5. Na bułkę ułożyć sałatę, pomidora, ogórki, tofu, halloumi, cebulę oraz kiełki.

Burger z halloumi i marynowanym tofu – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 647 kcal
  • Białko: 35,3 g
  • Węglowodany: 73,2 g
  • Tłuszcze: 24,9 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 11,2 g
  • Błonnik: 8,5 g
  • Sód: 1985 mg

Burger z halloumi i marynowanym tofu – świetna alternatywa dla hamburgera

Ten burger to idealna propozycja dla tych, którzy szukają bezmięsnej, ale wciąż sycącej opcji. Słony ser halloumi warto delikatnie grillować, a tofu wcześniej zamarynować i krótko smażyć, by wydobyć z niego pełnię smaku. Do bułki możesz dodać rukolę, plasterki pomidora, ulubione dodatki oraz odrobinę majonezu dla kremowej konsystencji. Całość najlepiej podawać na ciepło – to wyjątkowo pyszna alternatywa dla klasycznego hamburgera.

Zobacz również nasze inne przepisy na domowe kolacje i śniadania

Domowe kolacje i śniadania mogą być naprawdę pyszne i szybkie w przygotowaniu – wystarczy tylko kilka prostych składników. W naszych przepisach znajdziesz inspiracje na dania, które można smażyć, grillować, a nawet przygotować bez obróbki cieplnej. Do wielu z nich świetnie pasuje rukola, lekki majonez i inne domowe dodatki, które wystarczy dodać, by urozmaicić smak. Sprawdź nasze pomysły i podawaj swoje ulubione dania z przyjemnością każdego dnia!